Poradnik dla wybierających noże - czyli co ma wzrost do długości ostrza?

Trzy poprzednie części swoistego poradnika dotyczącego kwestii, które warto wziąć pod uwagę, gdy wybieramy dla siebie nóż kuchenny, były, z racji specyfiki problemu, dość szerokie. Wpłynął na to fakt, iż mówię o doskonałych nożach, nożach prawdziwych chciałoby się rzec, bo często ręcznie kutych, tworzonych przez znakomitych kowali, świetne marki, o nożach powstających z najlepszych materiałów. Niestety, poradnik na wiele nie przyda się komuś, kto chce kupić nóż za paręnaście złotych.

 

Nóż należy wybierać pod kątem własnego wzrostu – zbyt długie ostrze nie pomoże krojeniu

 

Mały noży w wielkich rękach

Teraz rzecz o długości ostrza i wzroście krojącego. Od razu ugaszę i zgniotę w zarodku złośliwe komentarze, że chodzi o jakiś kompleks. Bynajmniej. Rzecz jest bardzo prosta i czytelna.

Duży człowiek o sporych dłoniach musi mieć spore noże, bo małe zgubią się w jego rękach. Np. mężczyzna o wzroście ponad 180 cm i sporej masie ciała będzie miał kłopot z ukrojeniem czegokolwiek niewielkim z natury nożem uniwersalnym, którego ostrze liczy sobie 15-16 cm. Ostrze jest tu niezbyt wysokie, zasadniczo ma zaledwie połowę wysokości ostrza noża kucharza. Przy krojeniu pojawi się spory dyskomfort – postawny kucharz będzie uderzał knykciami o deskę. Musiałby kroić tak, żeby rękojeść noża z zaciśniętą na niej dłonią wystawała poza deskę. Wygoda żadna.

 

Dobrze dobrany nóż odpowiada proporcjami dłoni krojącego

 

Niewysoka istota z "maczetą" w garści

Z kolei niewysoka, drobna kobieta wyposażona w nóż kucharza o długości 24 cm poobcina sobie, z dużym prawdopodobieństwem, palce, bo nie będzie w stanie przełożyć własnej siły na „moce przerobowe” tak długiego ostrza.

Oczywiście, to uproszczenie i prawda nie do końca obowiązująca, to nie wywód naukowy – wielu niskich ludzi z maestrią włada długimi nożami i odwrotnie. Chodzi o kogoś, kto zaczyna kroić lub dobiera nóż tak, żeby być z niego zadowolonym, a nie biegać raz po raz do łazienki po plaster.

 

O pozostałych cechach dobrych noży przeczytają Państwo w kolejnej części poradnika o dobieraniu ostrza.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Zwilling

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Po dwóch stronach ostrza - design kontra...

04.04.2015

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling. Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży,...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Noże do pieczywa - garść informacji

17.01.2016

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak...

Więcej

Przejdź do galerii