Artykuły powiązane z tagiem Wybieramy nóż kuchenny - poradnik

Poradnik dla wybierających noże - ważna...

17.08.2016

Wielu kupujących dobry, np., japoński nóż decyduje się zaopatrzyć od razu w deskę do krojenia. Najlepiej drewnianą, wykonaną z wysezonowanego, wysokogatunkowego drewna. Ale jest też wielu takich, którzy zakładają, że dostosują nóż do deski. Upierają się przy tym, co mają, twierdząc, że skoro służyło, służyć nadal będzie. Stąd często pojawia się dysonans – nowy, dobry nóż jest skazany na mękę...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - nóż...

03.08.2016

Wielu poszukujących dobrego noża staje przed ważkim dylematem – jaki nóż wybrać? Czy zdecydować się na nóż europejski, podobno mniej ostry, niż japoński, czy właśnie jakieś orientalne arcydzieło? A jeśli wybór padnie na ten drugi typ noża – zdecydować się na coś tańszego, czy zaszaleć i kupić nóż za duże pieniądze? Spróbuję wskazać nieco wad i zalet obu typów noży. Dlaczego mówię o dwóch...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - ostry...

20.07.2016

Wielu przeraża koncepcja ostrego noża w kuchni. To zwykła bzdura i domowy przesąd. Jestem w tysiącu procentach przekonany, że taki ktoś nigdy nie miał w ręku dobrego, np. japońskiego noża. Gdyby miał szansę chwycić w dłoń dzieło mistrzów kowalstwa, pochodzące z kraju Kwitnącej Wiśni, po czym bez stresu, pośpiechu i, co najistotniejsze, uprzedzeń, kroił kilkanaście minut, stwierdziłby, że nie...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - czyli co...

29.06.2016

Trzy poprzednie części swoistego poradnika dotyczącego kwestii, które warto wziąć pod uwagę, gdy wybieramy dla siebie nóż kuchenny, były, z racji specyfiki problemu, dość szerokie. Wpłynął na to fakt, iż mówię o doskonałych nożach, nożach prawdziwych chciałoby się rzec, bo często ręcznie kutych, tworzonych przez znakomitych kowali, świetne marki, o nożach powstających z najlepszych materiałów....

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - rękojeść...

01.06.2016

Trzecia część poradnika poświęconego problemowi – jak dobrać nóż kuchenny – uzupełnia informacje, które pojawiły się w dwóch pierwszych artykułach tej mini-serii. Na początku zostały omówione zasługujące na uwagę typy stali, poruszyłem też kwestię twardości stali wyrażonej w stopniach HRC w skali Rockwella. Trzeci artykuł poświęcony jest bardzo ważnej, a często pomijanej milczeniem, bo...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - czyli o...

25.05.2016

Wielu, którzy kupują noże, nie wie, że nie tylko stal, czy forma rękojeści oraz przeznaczenie samego noża powinno się brać pod uwagę. Jednym z najważniejszych czynników, który warunkuje zakup luksusowego, mistrzowskiego noża, powinno być rozpatrzenie twardości ostrza.   Słowo o twardości stali Twardości noża nie testuje się, tłukąc nim w stół, czy blat, by sprawdzić, ile wytrzyma i czy się...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - czyli o...

18.05.2016

Nóż to, niejako z definicji, podstawowe narzędzie wykorzystywane w kuchni, używane praktycznie codziennie w celu przyrządzenia najróżniejszych potraw. Bez względu na to, czy przygotowuje się śniadanie, obiad, czy kolację, zawsze będzie potrzebny. Ale jak go wybrać? Jaki nóż kupić? Jeżeli zadają sobie Państwo to pytanie, odpowiedź na nie znajdzie się w poniższym artykule.     Nóż zaufanego...

Więcej