Gwiazda wśród noży - nóż kucharza Gyuto

Wiesz, jaka jest historia noży kuchennych? Nie zaczyna się bynajmniej przy stole… Już w pierwszych prymitywnych społecznościach myślano praktycznie - dlatego nóż jednocześnie pełnił rolę broni i narzędzia służącego do krojenia oraz oprawiania mięsa. Chociaż minęły całe epoki, tradycja tworzenia praktycznych, solidnych noży pozostała. Co specyficzne, stosunkowo niedawno (jak na arcy-długą historię i człowieka i noża) ostrza zostały podzielone na kuchenne, myśliwskie, bojowe.

Jednym z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej praktycznych i użytecznych noży wszechczasów jest nóż kucharza, nazywany w Europie również nożem szefa kuchni. W Japonii określany jest jako Gyuto lub Gyutoh, czy Orosi, Funayuki, Ko-Yanagi.

 

Młotkowana stal noży Kichiji sprawia, że są zupełnie wyjątkowe

 

To, w jaki sposób nóż szefa kuchni zmieniał się na przestrzeni wieków, było uzależnione od kilku czynników – z jednej strony coraz bardziej zawężonego przeznaczenia, a z drugiej ergonomii. Z pokolenia na pokolenie nóż Gyuto stawał się coraz bardziej poręczny.

Klasyczny podział Gyuto zakłada wyróżnienie noży na małe (12-16-centymetrowa klinga), średnie (16-21-centymetrowa klinga) oraz duże (23-26-centymetrowa klinga). Zdarzają się też dłuższe noże, o klindze ponad 30 cm, ale to noże niezbyt popularne i mało praktyczne.

 

Doskonałe noże mistrza kowalstwa, Boba Kramera, czarują krojących

 

Japoński nóż szefa kuchni jest pełen kontrastów. Jego siła, a zarazem niezwykła precyzja krojenia decydują o powodzeniu kulinarnego zadania. Mistrzowie smaku od razu doceniają jego wyważenie, ergonomiczność, uniwersalne możliwości. Mowa tu, nade wszystko, o prawdziwych, japońskich nożach kucharza (np. marek Kichiji, Miyabi, Chroma, czy nożach mistrzów kowalstwa – Hideo Kitaoka, Sioru Kamo.

Profesjonalnym nożem kuchennym Gyuto możemy posługiwać się w zależności od potrzeb i pomysłu. Dobre, a genialne ostre narzędzie pozwala na jak największy zakres skutecznych ruchów i różnorodnych technik. Nóż szefa kuchni pozwala nam kroić, siekać, szatkować, oddzielać skórę od mięsa, porcjować, czyścić ryby z łusek. Jeśli chodzi o pracę z dużą ilością warzyw, owoców, mięs, praktycznie nie ma ograniczeń co do zastosowania noża Gyuto.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Kichiji, Zwilling

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Po dwóch stronach ostrza - design kontra...

04.04.2015

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling. Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży,...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Noże do pieczywa - garść informacji

17.01.2016

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak...

Więcej

Przejdź do galerii