Noże kuchenne i trzy śmieszne półprawdy na ich temat

Nóż kuchenny – najbardziej podstawowe narzędzie wykorzystywane w kuchni, którego używa się każdego dnia w trakcie przyrządzania praktycznie każdego posiłku. Z punktu widzenia każdego gotującego wybór noża kuchennego jest niezwykle istotny, toteż warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Niestety, na temat noży krąży wiele nieprawdziwych mitów, które mogą wprowadzać w błąd miłośników gotowania. W poniższym tekście przedstawiamy 3, wydaje nam się, dość zasadnicze, z nich.

 

Doskonale noże kuchenne tak czy tak będą wymagały ostrzenia

 

Zanim przejdziemy do omówienia trzech popularnych mitów dotyczących noży kuchennych, chcemy podkreślić, że w niniejszym tekście odnosimy się wyłącznie do noży kutych, a nie o tych produkowanych w milionach sztuk „nożach” z blachy, które nożami są tylko z nazwy.

 

1. Tani, ale trwały

Zajrzyj do kuchni i zastanów się, od jak dawna korzystasz ze swojego noża. Rok? 2 lata? A może 5 lat? Jeżeli jest on wykonany przez renomowanego producenta, to być może jeszcze zachowuje swoje pierwotne właściwości, jednak tanie „noże” z osiedlowego sklepu, czy marketu pewnie dawno już nie kroją. O trwałości danego produktu decyduje jakość użytej do jego wytworzenia stali – im lepsza, tym nóż bardziej trwały. A że noże z doskonałej stali mogą kosztować nawet kilkadziesiąt, czy kilkaset razy więcej niż te masowo produkowane, nie ma się co łudzić, że za niewielkie pieniądze kupi się trwały nóż.

 

2. Uniwersalny nóż do wszystkich zastosowań

Znana powszechnie zasada mówi, że jak coś jest do wszystkiego, to jednocześnie jest do niczego. Podobnie rzecz ma się w przypadku noży – nie ma takiego, który równie dobrze odnalazłaby się we wszystkich możliwych kuchennych zastosowaniach. Istnieje wiele różnych kategorii noży i choć najbardziej uniwersalny jest nóż kucharza, to nawet on nie nadaje się do wszystkich czynności kuchennych. Również nóż uniwersalny, którego zastosowanie w istocie nie jest uniwersalne i ogranicza się do krojenia oraz obierania warzyw, owoców i niewielkich kawałków mięsa, nie spełnia roli noża do wszystkiego. Należy się zatem wyzbyć przekonania, że istnieje nóż potrafiący wesprzeć kucharza niezależnie od tego, czym w danym momencie się zajmuje. Chyba, że kupimy scyzoryk z 50-oma ostrzami. Pytanie, czy to nadal będzie nóż?

 

Nawet najdoskonalsze, kute, japońskie noże zużyją się po latach

 

3. Wiecznie ostry nóż

Z miejsca trzeba stwierdzić, że takich noży nie ma, a jeśli ktoś próbuje nas do tego przekonać, należy mu grzecznie podziękować. Każdy, nawet najdroższy nóż wymaga ostrzenia, bo nawet najdoskonalsza stal się, po prostu, tępi i zużywa. Ostrzenie noża przedłuża jego żywot, dlatego powinno się ten proces przeprowadzać co najmniej kilkanaście razy w roku (mowa o nożach, które trzymają ostrość kilka lub kilkanaście tygodni). Jeśli ktoś ma pecha kroić nożem z blachy, czyli nie nożem, a kuchenną zmorą, ostrzyć go będzie co trzy dni.

 

 

Dział PR Grupy Nas Troje
Konsultacja – Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Miyabi

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Po dwóch stronach ostrza - design kontra...

04.04.2015

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling. Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży,...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Noże do pieczywa - garść informacji

17.01.2016

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak...

Więcej

Przejdź do galerii