Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Złote kawy smakowanie - ekspres Diva,...

04.04.2015

Odkryta ponad dwa tysiące lat temu kawa do dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Uwodzi smakiem, obiecuje poranne pobudzenie i popołudniowy relaks. Ceniona przez smakoszy na całym świecie, parzona z atencją, nabożnie degustowana. Jej wielbiciele traktują parzenie kawy jak święto, mistyczny rytuał. Pieczołowicie dobierają ziarna, wodę, filiżanki...

Więcej

Po dwóch stronach ostrza - design kontra...

04.04.2015

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling. Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży,...

Więcej

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Zatrzymać świat, czyli jak blender może...

04.04.2015

Świat pędzi. A właściwie nie świat, a ludzie pędzą. Nieustannie – do pracy, z pracy do domu, na zakupy, na siłownię, do urzędu, na spotkanie... żyjemy w biegu, przeżywamy w biegu, nawet odpoczywamy w biegu! Nie inaczej jest z jedzeniem. Kupujemy coś, co można szybko przygotować albo po prostu wybieramy obiad w restauracji. Nic więc dziwnego, że coraz częściej...

Więcej

Włoski urlop we własnej kuchni

04.04.2015

Zima, śnieg i mała ilość światła słonecznego sprzyjają marzeniom o ciepłych miesiącach i wakacjach. Przeglądamy foldery, zdjęcia i filmy. Powoli planujemy urlop, by potem codziennie skreślać dni w kalendarzu. Polacy mają swoje ulubione miejsca spędzania wakacji. Jednym z najpopularniejszych celów urlopowych są Włochy. Wspaniała kuchnia, zachwycające krajobrazy i...

Więcej

Co łączy luksusowe AGD i zorzę polarną?

04.04.2015

Zorza polarna - aurora borealis lub aurora australis, to zjawisko świetlne, które możemy zaobserwować jedynie w kilku miejscach na Ziemi, głównie w okolicach kół podbiegunowych. Polega na świeceniu różnobarwnym światłem górnych warstw atmosfery. Powodują je tzw. burze magnetyczne. Okresy jego występowania również są ograniczone – najczęściej pojawia się późną...

Więcej

Nowy wymiar relaksu – zaparzacz do herbaty

03.04.2015

Małe listki herbaty kryją w sobie wielką moc. Potrafią rozgrzewać, poprawiać humor, pobudzać lub wyciszać. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj herbaty wybierzemy i od tego, w jaki sposób ją zaparzymy. A parzenie herbaty to wcale nie taka prosta sztuka. Wszystko zaczyna się od wyboru herbaty – najlepsze są, oczywiście, liściaste, wysokogatunkowe. Warto kupić je w...

Więcej

Swarovski i kryształowa wizja sprzętu Bugatti

03.04.2015

Gdy w 1892 roku Daniel Swarovski opatentował swoją elektryczną maszynę do szlifowania kryształu, zapewne nie podejrzewał, że jego nazwisko pozna niebawem cały świat. Skromny, pochodzący z Czech chłopak nauczył się obróbki szkła od swojego ojca. Fascynacja energią elektryczną zaprowadziła go do stworzenia wynalazku, który na zawsze odmienił jego życie oraz świat...

Więcej

15 minut więcej szczęścia

30.03.2015

Jaki jest najgorszy dźwięk na świecie? Większość z nas z pewnością odpowie, że dźwięk budzika. Ostrym ciosem przerywa nasz spokojny sen i każe wrócić do szarej rzeczywistości. Wielu z nas to mistrzowie porannych drzemek – kilkakrotnie ustawiają budzik w telefonie, a czas do wyjścia niebezpiecznie się kurczy. Bezskutecznie szukamy metody, która pozwoli nam wstawać z...

Więcej

Jego bazyliowa doskonałość

17.03.2015

Gotowanie w żeliwie ma w sobie coś z magii. Garnki z naturalnego żeliwa przypominają kotły czarnoksiężnika, w których przyrządzał magiczne eliksiry. Ich czerń wydaje się skrywać w sobie tajemnice, którą odkryć mogą jedynie wybrani. Z kolei kolorowe żeliwo prezentuje się niezwykle bajkowo - cieszy oczy soczystą barwą i pięknym połyskiem emalii. Spośród wielu...

Więcej

Garnki z kolorowego żeliwa - nowy wymiar...

11.03.2015

Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę marki Staub - na pewno w świecie żeliwa jednej z...

Więcej