Garnki z kolorowego żeliwa - nowy wymiar smakowitego gotowania

Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę marki Staub - na pewno w świecie żeliwa jednej z najlepszych z racji niezawodności i wieczystej gwarancji. Francuzi z wrodzoną sobie maestrią połączyli talent do kulinariów z umiejętnością stworzenia naczyń, które wydobędą głębię z każdej, nawet najprostszej potrawy.

Kolorowe żeliwo marki Staub tanowi odrębne zjawisko w świecie kuchni. Naczynia z wieczystą gwarancją pokrywane są wewnątrz nieprzywierającą powłoką – szklaną, ceramiczną warstwą, która zmniejsza zużycie oleju, intensyfikuje smaki i pozwala ultra zdrowo piec, gotować, dusić i smażyć.

Żeliwne naczynia, niezależnie od kształtu i formy – nie ważne, czy są wysokie, czy niskie, okrągłe, czy owalne – stanowią przykład zjawiskowej wręcz funkcjonalności. Służą jako tradycyjne garnki do wszystkiego – od zup, przez sosy, potrawy jednogarnkowe, duszone, smażone, czy pieczone i podpiekane w piekarniku mięsa i zapiekanki – wszystko można zrobić w tym samym naczyniu. W kuchni wystarczą całkiem i zupełnie 2-3 garnki Staub, a można pozwolić sobie na gotowanie rodem z najlepszych restauracji świata.

 

Staub - luksusowe naczynia z żeliwa - idealne do serwowania

 

Kolejna zaleta żeliwnych naczyń Staub - dzięki potężnym, masywnym ściankom i dnom oraz ciężkim pokrywkom, które nie pozwalają parze wodnej wydobyć się poza naczynie, gotuje się, piecze, czy dusi w nich wiele szybciej, niż w klasycznych garnkach, czy brytfannach. Można nazwać je swoistą odmianą szybkowarów.

Żeliwo rozgrzewa się zjawiskowo szybko, bardzo długo trzyma ciepło, stąd przepięknie kolorowe garnki Staub ozdobią każdy stół, gdyż można w nich serwować potrawy. Co istotne, pyszności będą tak długo ciepłe, że nawet jedzący bardzo powoli doczeka się gorącej dokładki.

Pokryte są na zewnątrz porcelanową emalią (która z tradycyjną emalią nie ma nic wspólnego). Powłoka ta nadaje naczyniom przepiękny połysk i wyraziste, nieblaknące przez całe dekady kolory. Trzeba powiedzieć, że – wypalana w gigantycznych temperaturach – porcelanowa powłoka stapiana z żeliwnym szkieletem naczyń, jest nadzwyczaj odporna na uszkodzenia, ścieranie, czy zadrapania. Nie trzeba się obawiać, że przypadkowe uderzenie zniszczy naczynie.

Te masywne, ciężkie, odkrywające wszelkie tajemnice smaków garnki, idealnie sprawdzają się na każdym typie kuchenek. Niezależnie, czy to kuchenka gazowa, czy elektryczna, każda potrawa wyjedzie wyśmienicie. Warto wiedzieć, iż żeliwo ukochało sobie indukcję, na której pokazuje pełnię swoich możliwości.

Jeśli szukać naczyń na całe życie, które nigdy nie rozczarują – to na pewno na jednym z pierwszych miejsc listy znajdą się pewnie produkty marki Staub. To przygoda ze smakiem, którego się jeszcze nie znało.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, od wielu lat gotujący w żeliwnych naczyniach Staub

Zdjęcia: Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Jego bazyliowa doskonałość

17.03.2015

Gotowanie w żeliwie ma w sobie coś z magii. Garnki z naturalnego żeliwa przypominają kotły czarnoksiężnika, w których przyrządzał magiczne eliksiry. Ich czerń wydaje się skrywać w sobie tajemnice, którą odkryć mogą jedynie wybrani. Z kolei kolorowe żeliwo prezentuje się niezwykle bajkowo - cieszy oczy soczystą barwą i pięknym połyskiem emalii. Spośród wielu...

Więcej

Pół godziny, które zmienia jakość życia

05.04.2015

Tysiąc spraw na głowie, gonitwa myśli, zadania do wykonania, nowe wyzwania. Tłok, korki, spotkania służbowe, zakupy, małe i większe problemy. Codzienność każdego z nas. Po całym dniu marzymy już tylko o tym, by położyć się spać, na chwilę zapomnieć o otaczającym nas świecie. Następnego dnia budzimy się rano i rozpoczynamy kolejny wyścig z czasem, ludźmi,...

Więcej

Wok, czyli czara smaków

06.05.2015

Na widok woka, będę nieuprzejmie złośliwy, Polacy cały czas jeszcze wyczyniają różniste gusła – spluwają przez lewe ramię, żegnają się wspak, czy okręcają wokół osi. Wok to, w pojęciu schabojadów, wielka miednica. Wok ciągle w Polsce przestrasza. Niektórzy boją się, że trzeba go wypełnić po same brzegi, żeby coś w nim ugotować. Zważywszy, że to jedno z najstarszych...

Więcej

Odkrywanie smaków, czyli gotowanie na parze

23.08.2015

Każdy wie, jak smakują gotowane warzywa – ziemniaki, marchewka, czy brokuły. Często goszczą na naszych stołach w zupach albo jako dodatek do obiadu. O ile ugotowane ziemniaki lubią prawie wszyscy, to inne warzywa pojawiają się na naszych talerzach dużo rzadziej. Niestety, wielu z nas nie przepada za smakiem ugotowanej fasolki szparagowej albo kalafiora. Jeszcze...

Więcej

Desery w żeliwnych garnuszkach Staub -...

27.09.2015

Od lat, jako wielki miłośnik gotowania, duszenia, pieczenia i serwowania w żeliwie, nie mogę wyjść ze zdumienia, jak ogromną funkcjonalnością zaskakiwać mogą swoich miłośników francuskie mini-garnuszki marki Staub. Ich nazwa – mini-cocotte – podpowiada, że służą, nade wszystko serwowaniu przekąsek, przystawek i malutkich pyszności.   Żeliwo - nie tylko dla...

Więcej

Przejdź do galerii