Garnki z kolorowego żeliwa - nowy wymiar smakowitego gotowania

Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę dwóch marek, na pewno w świecie żeliwa najlepszych z racji niezawodności i wieczystej gwarancji - Staub i Le Creuset. Francuzi z wrodzoną sobie maestrią połączyli talent do kulinariów z umiejętnością stworzenia naczyń, które wydobędą głębię z każdej, nawet najprostszej potrawy.

 

Eleganckie, pełne pasji żeliwne naczynia z Francji - marka Le Creuset

 

Kolorowe żeliwo marek Staub i Le Creuset stanowi odrębne zjawisko w świecie kuchni. Naczynia z wieczystą gwarancją pokrywane są wewnątrz nieprzywierającą powłoką – porcelanową, ceramiczną warstwą, która zmniejsza zużycie oleju, intensyfikuje smaki i pozwala ultra zdrowo piec, gotować, dusić i smażyć.

Żeliwne naczynia, niezależnie od kształtu i formy – nie ważne, czy są wysokie, czy niskie, okrągłe, czy owalne – stanowią przykład zjawiskowej wręcz funkcjonalności. Służą jako tradycyjne garnki do wszystkiego – od zup, przez sosy, potrawy jednogarnkowe, duszone, smażone, czy pieczone i podpiekane w piekarniku mięsa i zapiekanki – wszystko można zrobić w tym samym naczyniu. W kuchni wystarczą całkiem i zupełnie 2-3 garnki Staub, czy Le Creuset, a można pozwolić sobie na gotowanie rodem z najlepszych restauracji świata.

 

Staub - luksusowe naczynia z żeliwa - idealne do serwowania

 

Kolejna zaleta żeliwnych naczyń marek Staub i Le Creuset – dzięki potężnym, masywnym ściankom i dnom oraz ciężkim pokrywkom, które nie pozwalają parze wodnej wydobyć się poza naczynie, gotuje się, piecze, czy dusi w nich wiele szybciej, niż w klasycznych garnkach, czy brytfannach. Można nazwać je swoistą odmianą szybkowarów.

Żeliwo rozgrzewa się zjawiskowo szybko, bardzo długo trzyma ciepło, stąd przepięknie kolorowe garnki Staub, czy Le Creuset ozdobią każdy stół, gdyż można w nich serwować potrawy. Co istotne, pyszności będą tak długo ciepłe, że nawet jedzący bardzo powoli doczeka się gorącej dokładki.

 

Genialne w swej funkcjonalności żeliwne patelnie Marseille marki Le Creuset

 

Kolejna zaleta francuskich naczyń z żeliwa – pokryte są na zewnątrz porcelanową emalią (która z tradycyjną emalią nie ma nic wspólnego). Powłoka ta nadaje naczyniom przepiękny połysk i wyraziste, nieblaknące przez całe dekady kolory. Trzeba powiedzieć, że – wypalana w gigantycznych temperaturach – porcelanowa powłoka stapiana z żeliwnym szkieletem naczyń, jest nadzwyczaj odporna na uszkodzenia, ścieranie, czy zadrapania. Nie trzeba się obawiać, że przypadkowe uderzenie zniszczy naczynie.

Te masywne, ciężkie, odkrywające wszelkie tajemnice smaków garnki, idealnie sprawdzają się na każdym typie kuchenek. Niezależnie, czy to kuchenka gazowa, czy elektryczna, każda potrawa wyjedzie wyśmienicie. Warto wiedzieć, iż żeliwo ukochało sobie indukcję, na której pokazuje pełnię swoich możliwości.

Jeśli szukać naczyń na całe życie, które nigdy nie rozczarują – to na pewno na pierwszym miejscu listy znajdą się produkty marek Staub i Le Creuset. To przygoda ze smakiem, którego się jeszcze nie znało.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, od wielu lat gotujący w żeliwnych naczyniach Staub i Le Creuset

www.zeliwnenaczynia.pl

Zdjęcia: Le Creuset, Staub

 

Artykuły powiązane

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Dla Le Creuset wiosna trwa cały rok -...

07.10.2015

Trudno znaleźć naprawdę ładne, kolorowe, żeliwne naczynia. Czasem kolory są przytłumione i nieco smutne, czasem sam garnek pozostawia wiele do życzenia. Ale – jeśli popatrzeć na najnowszą kolekcję żeliwnych naczyń słynnej marki Le Creuset, widać, że można stworzyć popisowe garnki, czy patelnie z żeliwa. Tu wiosna trwa cały rok, a to za sprawą uroczych, różowych i...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Brytfanna z żeliwa i smaki wprost z raju

22.06.2016

Jeszcze do niedawna brytfanny były opasłymi naczyniami, w których dało się przyrządzić kilogramy mięsa, spożywanego, z konieczności, przez wiele dni. Jako że gotowanie na zapas odeszło do lamusa, zmieniły się również rozmiary i kształty brytfann – dziś już nie są one tak olbrzymie, jak kiedyś, wyróżniają się za to uniwersalnością i wszechstronnością. A to za sprawą...

Więcej

Rozmaitość potraw z głębokiej patelni

27.07.2016

Patelnie o wysokich ściankach, zwane głębokimi, cieszą się dużym zainteresowaniem amatorów kuchennych doświadczeń. Nie bez powodu mówi się o nich „patelnie szefa kuchni” – ich właściwości doceniają nie tylko amatorzy domowej kuchni, ale i specjaliści w dziedzinie gastronomii. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii patelnie szefa kuchni doskonale nadają się...

Więcej

Przejdź do galerii