Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę marki Staub - na pewno w świecie żeliwa jednej z najlepszych z racji niezawodności i wieczystej gwarancji. Francuzi z wrodzoną sobie maestrią połączyli talent do kulinariów z umiejętnością stworzenia naczyń, które wydobędą głębię z każdej, nawet najprostszej potrawy.
Kolorowe żeliwo marki Staub tanowi odrębne zjawisko w świecie kuchni. Naczynia z wieczystą gwarancją pokrywane są wewnątrz nieprzywierającą powłoką – szklaną, ceramiczną warstwą, która zmniejsza zużycie oleju, intensyfikuje smaki i pozwala ultra zdrowo piec, gotować, dusić i smażyć.
Żeliwne naczynia, niezależnie od kształtu i formy – nie ważne, czy są wysokie, czy niskie, okrągłe, czy owalne – stanowią przykład zjawiskowej wręcz funkcjonalności. Służą jako tradycyjne garnki do wszystkiego – od zup, przez sosy, potrawy jednogarnkowe, duszone, smażone, czy pieczone i podpiekane w piekarniku mięsa i zapiekanki – wszystko można zrobić w tym samym naczyniu. W kuchni wystarczą całkiem i zupełnie 2-3 garnki Staub, a można pozwolić sobie na gotowanie rodem z najlepszych restauracji świata.
Kolejna zaleta żeliwnych naczyń Staub - dzięki potężnym, masywnym ściankom i dnom oraz ciężkim pokrywkom, które nie pozwalają parze wodnej wydobyć się poza naczynie, gotuje się, piecze, czy dusi w nich wiele szybciej, niż w klasycznych garnkach, czy brytfannach. Można nazwać je swoistą odmianą szybkowarów.
Żeliwo rozgrzewa się zjawiskowo szybko, bardzo długo trzyma ciepło, stąd przepięknie kolorowe garnki Staub ozdobią każdy stół, gdyż można w nich serwować potrawy. Co istotne, pyszności będą tak długo ciepłe, że nawet jedzący bardzo powoli doczeka się gorącej dokładki.
Pokryte są na zewnątrz porcelanową emalią (która z tradycyjną emalią nie ma nic wspólnego). Powłoka ta nadaje naczyniom przepiękny połysk i wyraziste, nieblaknące przez całe dekady kolory. Trzeba powiedzieć, że – wypalana w gigantycznych temperaturach – porcelanowa powłoka stapiana z żeliwnym szkieletem naczyń, jest nadzwyczaj odporna na uszkodzenia, ścieranie, czy zadrapania. Nie trzeba się obawiać, że przypadkowe uderzenie zniszczy naczynie.
Te masywne, ciężkie, odkrywające wszelkie tajemnice smaków garnki, idealnie sprawdzają się na każdym typie kuchenek. Niezależnie, czy to kuchenka gazowa, czy elektryczna, każda potrawa wyjedzie wyśmienicie. Warto wiedzieć, iż żeliwo ukochało sobie indukcję, na której pokazuje pełnię swoich możliwości.
Jeśli szukać naczyń na całe życie, które nigdy nie rozczarują – to na pewno na jednym z pierwszych miejsc listy znajdą się pewnie produkty marki Staub. To przygoda ze smakiem, którego się jeszcze nie znało.
Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, od wielu lat gotujący w żeliwnych naczyniach Staub
Zdjęcia: Staub
Szukaj nas tutaj: