Każdy wie, jak smakują gotowane warzywa – ziemniaki, marchewka, czy brokuły. Często goszczą na naszych stołach w zupach albo jako dodatek do obiadu. O ile ugotowane ziemniaki lubią prawie wszyscy, to inne warzywa pojawiają się na naszych talerzach dużo rzadziej. Niestety, wielu z nas nie przepada za smakiem ugotowanej fasolki szparagowej albo kalafiora. Jeszcze rzadziej gotujemy mięso lub ryby. Najczęściej jemy je pokryte panierką i usmażone, względnie pieczemy je w piekarniku. A przecież gotowanie na parze jest szybkie i proste, a przygotowane w ten sposób potrawy mogą być przepyszne i, co istotne, zdrowe.
Gotowanie na parze jest niezwykle zdrowe
Dieta bogata w gotowane warzywa jest bardzo korzystna dla naszego organizmu, dodaje energii, sprawia, że czujemy się lekko i mamy siłę do działania. Ale jak zdecydować się na taką żywieniową rewolucję, gdy na samą myśl o gotowanej marchewce czujemy się nieszczęśliwi? Rozwiązaniem jest gotowanie na parze – proces nie tylko bardzo zdrowy, ale również zachowujący smak gotowanych składników. Ugotowane na parze ziemniaki smakują wybornie, marchewka oczarowuje słodyczą, a łosoś rozpływa się w ustach. Każdy, kto twierdzi, że gotowany kalafior jest bez smaku, powinien spróbować gotowanego w ten sposób.
Garnki z wkładami do gotowania na parze - najlepsze rozwiązanie
Żeby wprowadzić do naszej kuchni tę metodę przygotowywania posiłków nie trzeba wiele – wystarczy inwestycja w dobry garnek, który wyposażony jest w specjalną wkładkę. Trzeba nalać do garnka odrobinę wody, ułożyć składniki na wkładzie, włożyć go do garnka, po czym przykryć pokrywką. Warzywa i mięso nie dotykają wody, gotuje je krążąca w naczyniu para. Dzięki temu nie tylko nie tracą właściwości odżywczych oraz koloru, ale również ich smak i aromat staje się pełniejszy.
Nie bez znaczenia jest także fakt, że gotowana na parze potrawa jest mniej kaloryczna, bowiem nie ma kontaktu z tłuszczem, który wytapia się w przypadku tradycyjnego smażenia oraz gotowania.
Bezpieczne dla zdrowia materiały to podstawa
Wybierając garnek do gotowania na parze, najlepiej kierować się jego jakością i bezpieczeństwem. Wiele znanych marek ma w ofercie garnki, które są wykonane z całkowicie bezpiecznych dla zdrowia materiałów, których mogą bez obaw używać nawet alergicy. Jeśli cierpimy na różne uczulenia lub nietolerancje pokarmowe, najlepiej sięgnąć po garnki do gotowania na parze z linii Vitaliano, marki Silit. Z kolei rozkochani w żeliwie na pewno zdecydują się uzupełnić swoją kolekcję o garnek ze specjalnym wkładem, np., marki Staub. Zwłaszcza, że dostępny jest w wielu soczystych kolorach.
Chrupkie warzywa i delikatne, soczyste mięsa podane naszym gościom na pewno zachęcą ich do wprowadzenia gotowanych na parze potraw we własnej kuchni.
Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR
Zdjęcia: Silit, Staub
Szukaj nas tutaj: