Odkrywanie smaków, czyli gotowanie na parze

Każdy wie, jak smakują gotowane warzywa – ziemniaki, marchewka, czy brokuły. Często goszczą na naszych stołach w zupach albo jako dodatek do obiadu. O ile ugotowane ziemniaki lubią prawie wszyscy, to inne warzywa pojawiają się na naszych talerzach dużo rzadziej. Niestety, wielu z nas nie przepada za smakiem ugotowanej fasolki szparagowej albo kalafiora. Jeszcze rzadziej gotujemy mięso lub ryby. Najczęściej jemy je pokryte panierką i usmażone, względnie pieczemy je w piekarniku. A przecież gotowanie na parze jest szybkie i proste, a przygotowane w ten sposób potrawy mogą być przepyszne i, co istotne, zdrowe.

 

Żeliwny garnek do gotowania na parze, marka Staub

 

Gotowanie na parze jest niezwykle zdrowe

Dieta bogata w gotowane warzywa jest bardzo korzystna dla naszego organizmu, dodaje energii, sprawia, że czujemy się lekko i mamy siłę do działania. Ale jak zdecydować się na taką żywieniową rewolucję, gdy na samą myśl o gotowanej marchewce czujemy się nieszczęśliwi? Rozwiązaniem jest gotowanie na parze – proces nie tylko bardzo zdrowy, ale również zachowujący smak gotowanych składników. Ugotowane na parze ziemniaki smakują wybornie, marchewka oczarowuje słodyczą, a łosoś rozpływa się w ustach. Każdy, kto twierdzi, że gotowany kalafior jest bez smaku, powinien spróbować gotowanego w ten sposób.

 

Garnki z wkładami do gotowania na parze - najlepsze rozwiązanie

Żeby wprowadzić do naszej kuchni tę metodę przygotowywania posiłków nie trzeba wiele – wystarczy inwestycja w dobry garnek, który wyposażony jest w specjalną wkładkę. Trzeba nalać do garnka odrobinę wody, ułożyć składniki na wkładzie, włożyć go do garnka, po czym przykryć pokrywką. Warzywa i mięso nie dotykają wody, gotuje je krążąca w naczyniu para. Dzięki temu nie tylko nie tracą właściwości odżywczych oraz koloru, ale również ich smak i aromat staje się pełniejszy.

 

Garnek do gotowania na parze marki Silit docenią alergicy

 

Nie bez znaczenia jest także fakt, że gotowana na parze potrawa jest mniej kaloryczna, bowiem nie ma kontaktu z tłuszczem, który wytapia się w przypadku tradycyjnego smażenia oraz gotowania.

 

Bezpieczne dla zdrowia materiały to podstawa

Wybierając garnek do gotowania na parze, najlepiej kierować się jego jakością i bezpieczeństwem. Wiele znanych marek ma w ofercie garnki, które są wykonane z całkowicie bezpiecznych dla zdrowia materiałów, których mogą bez obaw używać nawet alergicy. Jeśli cierpimy na różne uczulenia lub nietolerancje pokarmowe, najlepiej sięgnąć po garnki do gotowania na parze z linii Vitaliano, marki Silit. Z kolei rozkochani w żeliwie na pewno zdecydują się uzupełnić swoją kolekcję o garnek ze specjalnym wkładem, np., marki Staub. Zwłaszcza, że dostępny jest w wielu soczystych kolorach.

Chrupkie warzywa i delikatne, soczyste mięsa podane naszym gościom na pewno zachęcą ich do wprowadzenia gotowanych na parze potraw we własnej kuchni.

 

Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR

Zdjęcia: Silit, Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Garnki z kolorowego żeliwa - nowy wymiar...

11.03.2015

Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę marki Staub - na pewno w świecie żeliwa jednej z...

Więcej

Jego bazyliowa doskonałość

17.03.2015

Gotowanie w żeliwie ma w sobie coś z magii. Garnki z naturalnego żeliwa przypominają kotły czarnoksiężnika, w których przyrządzał magiczne eliksiry. Ich czerń wydaje się skrywać w sobie tajemnice, którą odkryć mogą jedynie wybrani. Z kolei kolorowe żeliwo prezentuje się niezwykle bajkowo - cieszy oczy soczystą barwą i pięknym połyskiem emalii. Spośród wielu...

Więcej

Pół godziny, które zmienia jakość życia

05.04.2015

Tysiąc spraw na głowie, gonitwa myśli, zadania do wykonania, nowe wyzwania. Tłok, korki, spotkania służbowe, zakupy, małe i większe problemy. Codzienność każdego z nas. Po całym dniu marzymy już tylko o tym, by położyć się spać, na chwilę zapomnieć o otaczającym nas świecie. Następnego dnia budzimy się rano i rozpoczynamy kolejny wyścig z czasem, ludźmi,...

Więcej

Wok, czyli czara smaków

06.05.2015

Na widok woka, będę nieuprzejmie złośliwy, Polacy cały czas jeszcze wyczyniają różniste gusła – spluwają przez lewe ramię, żegnają się wspak, czy okręcają wokół osi. Wok to, w pojęciu schabojadów, wielka miednica. Wok ciągle w Polsce przestrasza. Niektórzy boją się, że trzeba go wypełnić po same brzegi, żeby coś w nim ugotować. Zważywszy, że to jedno z najstarszych...

Więcej

Desery w żeliwnych garnuszkach Staub -...

27.09.2015

Od lat, jako wielki miłośnik gotowania, duszenia, pieczenia i serwowania w żeliwie, nie mogę wyjść ze zdumienia, jak ogromną funkcjonalnością zaskakiwać mogą swoich miłośników francuskie mini-garnuszki marki Staub. Ich nazwa – mini-cocotte – podpowiada, że służą, nade wszystko serwowaniu przekąsek, przystawek i malutkich pyszności.   Żeliwo - nie tylko dla...

Więcej

Przejdź do galerii