Odkrywanie smaków, czyli gotowanie na parze

Każdy wie, jak smakują gotowane warzywa – ziemniaki, marchewka, czy brokuły. Często goszczą na naszych stołach w zupach albo jako dodatek do obiadu. O ile ugotowane ziemniaki lubią prawie wszyscy, to inne warzywa pojawiają się na naszych talerzach dużo rzadziej. Niestety, wielu z nas nie przepada za smakiem ugotowanej fasolki szparagowej albo kalafiora. Jeszcze rzadziej gotujemy mięso lub ryby. Najczęściej jemy je pokryte panierką i usmażone, względnie pieczemy je w piekarniku. A przecież gotowanie na parze jest szybkie i proste, a przygotowane w ten sposób potrawy mogą być przepyszne i, co istotne, zdrowe.

 

Żeliwny garnek do gotowania na parze, marka Staub

 

Dieta bogata w gotowane warzywa jest bardzo korzystna dla naszego organizmu, dodaje energii, sprawia, że czujemy się lekko i mamy siłę do działania. Ale jak zdecydować się na taką żywieniową rewolucję, gdy na samą myśl o gotowanej marchewce czujemy się nieszczęśliwi? Rozwiązaniem jest gotowanie na parze – proces nie tylko bardzo zdrowy, ale również zachowujący smak gotowanych składników. Ugotowane na parze ziemniaki smakują wybornie, marchewka oczarowuje słodyczą, a łosoś rozpływa się w ustach. Każdy, kto twierdzi, że gotowany kalafior jest bez smaku, powinien spróbować gotowanego w ten sposób.

Żeby wprowadzić do naszej kuchni tę metodę przygotowywania posiłków nie trzeba wiele – wystarczy inwestycja w dobry garnek, który wyposażony jest w specjalną wkładkę. Trzeba nalać do garnka odrobinę wody, ułożyć składniki na wkładzie, włożyć go do garnka, po czym przykryć pokrywką. Warzywa i mięso nie dotykają wody, gotuje je krążąca w naczyniu para. Dzięki temu nie tylko nie tracą właściwości odżywczych oraz koloru, ale również ich smak i aromat staje się pełniejszy.

 

Garnek do gotowania na parze marki Silit docenią alergicy

 

Nie bez znaczenia jest także fakt, że gotowana na parze potrawa jest mniej kaloryczna, bowiem nie ma kontaktu z tłuszczem, który wytapia się w przypadku tradycyjnego smażenia oraz gotowania.

Wybierając garnek do gotowania na parze, najlepiej kierować się jego jakością i bezpieczeństwem. Wiele znanych marek ma w ofercie garnki, które są wykonane z całkowicie bezpiecznych dla zdrowia materiałów, których mogą bez obaw używać nawet alergicy. Jeśli cierpimy na różne uczulenia lub nietolerancje pokarmowe, najlepiej sięgnąć po garnki do gotowania na parze z linii Vitaliano, marki Silit. Z kolei rozkochani w żeliwie na pewno zdecydują się uzupełnić swoją kolekcję o garnek ze specjalnym wkładem, np., marki Staub. Zwłaszcza, że dostępny jest w wielu soczystych kolorach.

Chrupkie warzywa i delikatne, soczyste mięsa podane naszym gościom na pewno zachęcą ich do wprowadzenia gotowanych na parze potraw we własnej kuchni.

 

Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Silit, Staub

 

Artykuły powiązane

Towar najbardziej luksusowy

06.03.2015

Kiedy myślimy „towary luksusowe”, najczęściej mamy na myśli ekskluzywne samochody, audiofilski sprzęt, rzadkie przyprawy albo kamienie szlachetne. Wszystkie te produkty charakteryzuje wysoka cena i fakt, że pozwolić sobie na nie mogą jedynie nieliczni. Wielu z nas marzy o rzeczach niedostępnych dla zwykłych śmiertelników, zachwycając się nimi, oglądając je na...

Więcej

Za co cenię, za co ganię naczynia z...

04.04.2015

Alergia to prawdziwa zmora naszych czasów. Nigdy, chyba, jeszcze, jak długo prowadzę swój sklep z luksusowym AGD, nie zdarzyło się, by zwróciła się do mnie tak duża rzesza alergików albo rodziców dzieci, które mają problemy natury alergicznej. Ogromna ilość moich rozmówców deklaruje, że potrzebuje naczyń, które nie będą emitowały w czasie gotowania metali ciężkich....

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Silit ratuje alergików

11.05.2016

Kuchnia w każdym domu powinna być źródłem przyjemności, a nie problemów. Niestety, wielu alergików obawia się tej przestrzeni nie tylko ze względu na określone, a wywołujące dolegliwości potrawy, ale również z powodu nieprzystosowanych naczyń, które zawierają szkodliwe dla wrażliwego alergika metale ciężkie. Szczęściem, garnki niemieckiej marki Silit, posiadające...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

Bądź czujny, kupuj z głową! O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na...

Więcej

Przejdź do galerii