Desery w żeliwnych garnuszkach Staub - tego jeszcze nie było

Od lat, jako wielki miłośnik gotowania, duszenia, pieczenia i serwowania w żeliwie, nie mogę wyjść ze zdumienia, jak ogromną funkcjonalnością zaskakiwać mogą swoich miłośników francuskie mini-garnuszki marki Staub. Ich nazwa – mini-cocotte – podpowiada, że służą, nade wszystko serwowaniu przekąsek, przystawek i malutkich pyszności.

 

Żeliwo - nie tylko dla ciepłych potraw

Przyjęło się sądzić, że żeliwne naczynia muszą, bo taka jest ich natura i główna rola, służyć serwowaniu na stół, nade wszystko, gorących potraw. O skostniały umyśle! O krzywy, kuchenny światopoglądzie! Wszyscy otrząsną się z kulinarnych złudzeń, gdy rzucą okiem na przesympatyczne, prosto mówiąc – kochane – maluchy marki Staub, które zaserwują… lody, owocowe desery, czy ciasteczka. W żeliwie właśnie! Wszystko przyrządzane i serwowane w tych uroczych kuchennych Calineczkach.

 

Mini-cocotte marki Staub - francuski pomysł na serwowanie deserów

 

Serwowanie bez końca

Do listy nieskończonych wręcz zastosowań żeliwnych naczyń genialnej marki Staub dochodzi kolejna. Można serwować w nich, co się żywnie podoba, co podpowie wyobraźnia albo apetyt.

Szkoda słów, niech sycą się oczy. Oto, co potrafi Staub w odsłonie mini.

 

 

Lody, desery, ciasta i pieczone owoce serwowane w żeliwnych garnuszkach Staub

 

 

Żeliwne garnuszki Staub pozwalają sycić zmysły wszelkimi słodkościami

 

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych; miłośnik kuchennego minimalizmu Stauba

Zdjęcia: Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Garnki z kolorowego żeliwa - nowy wymiar...

11.03.2015

Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę marki Staub - na pewno w świecie żeliwa jednej z...

Więcej

Jego bazyliowa doskonałość

17.03.2015

Gotowanie w żeliwie ma w sobie coś z magii. Garnki z naturalnego żeliwa przypominają kotły czarnoksiężnika, w których przyrządzał magiczne eliksiry. Ich czerń wydaje się skrywać w sobie tajemnice, którą odkryć mogą jedynie wybrani. Z kolei kolorowe żeliwo prezentuje się niezwykle bajkowo - cieszy oczy soczystą barwą i pięknym połyskiem emalii. Spośród wielu...

Więcej

Pół godziny, które zmienia jakość życia

05.04.2015

Tysiąc spraw na głowie, gonitwa myśli, zadania do wykonania, nowe wyzwania. Tłok, korki, spotkania służbowe, zakupy, małe i większe problemy. Codzienność każdego z nas. Po całym dniu marzymy już tylko o tym, by położyć się spać, na chwilę zapomnieć o otaczającym nas świecie. Następnego dnia budzimy się rano i rozpoczynamy kolejny wyścig z czasem, ludźmi,...

Więcej

Wok, czyli czara smaków

06.05.2015

Na widok woka, będę nieuprzejmie złośliwy, Polacy cały czas jeszcze wyczyniają różniste gusła – spluwają przez lewe ramię, żegnają się wspak, czy okręcają wokół osi. Wok to, w pojęciu schabojadów, wielka miednica. Wok ciągle w Polsce przestrasza. Niektórzy boją się, że trzeba go wypełnić po same brzegi, żeby coś w nim ugotować. Zważywszy, że to jedno z najstarszych...

Więcej

Odkrywanie smaków, czyli gotowanie na parze

23.08.2015

Każdy wie, jak smakują gotowane warzywa – ziemniaki, marchewka, czy brokuły. Często goszczą na naszych stołach w zupach albo jako dodatek do obiadu. O ile ugotowane ziemniaki lubią prawie wszyscy, to inne warzywa pojawiają się na naszych talerzach dużo rzadziej. Niestety, wielu z nas nie przepada za smakiem ugotowanej fasolki szparagowej albo kalafiora. Jeszcze...

Więcej

Przejdź do galerii