Pół godziny, które zmienia jakość życia

Tysiąc spraw na głowie, gonitwa myśli, zadania do wykonania, nowe wyzwania. Tłok, korki, spotkania służbowe, zakupy, małe i większe problemy. Codzienność każdego z nas. Po całym dniu marzymy już tylko o tym, by położyć się spać, na chwilę zapomnieć o otaczającym nas świecie. Następnego dnia budzimy się rano i rozpoczynamy kolejny wyścig z czasem, ludźmi, możliwościami. Cieszą nas małe sukcesy i przerażają wizje porażek, więc gnamy tak, na złamanie karku, każdego dnia. W weekend czasami znajdujemy chwilę oddechu lub dalej pędzimy, bo przecież trzeba wykorzystać czas jak najlepiej, wycisnąć każdy moment. Dbamy o innych, a zapominamy o sobie. Z niecierpliwością czekamy na wolne dni, Święta, urlop.

 

Kawa przygotowana w zaparzaczu marki Stelton ma wyjątkowy smak i aromat

 

Całego świata nie zmienimy, ale możemy zmienić swój świat. Zacząć doceniać małe chwile, spróbować zmienić swoje życie na lepsze poprzez maleńkie przyjemności. Poświęćmy sobie pół godziny dziennie albo nawet całą godzinę. Można ją podzielić, rozłożyć w ciągu dnia. Pół godziny? A co to zmieni? Nie lepiej pójść wcześniej spać? Pół godziny może zmienić wiele.

Niech to będzie czas dla nas i tylko dla nas. Na nasz odpoczynek, przemyślenia i, przede wszystkim, na małe przyjemności. Czas otaczania się pysznym jedzeniem, zachwycającą muzyką, pięknymi przedmiotami. Może warto wstać 15 minut wcześniej, by posłuchać ulubionej piosenki i wypić w spokoju pyszną kawę, przygotowaną np. w tłokowym zaparzaczu do kawy marki Stelton? Zjeść śniadanie w domu, zamiast w biegu? Albo poświęcić te pół godziny na wieczorne przyjemności. Rozkoszowanie się lampką ulubionego trunku zamieni w wyjątkowe doznanie zestaw do wina marki Rosendahl. Napowietrzony dar Bachusa rozwinie nowy smak, a korek zachowa aromat wina na kolejne małe święta.

 

Pięknie podane potrawy wzmogą apetyt - żeliwne naczynia Staub do serwowania

 

Zachęceni tymi chwilami dla siebie, nabierzemy ochoty, by takie wyjątkowe momenty wprowadzić na stałe do naszego kalendarza i terminarzy naszych bliskich. Zarządźmy choć raz w miesiącu popołudnie pełne śmiechu, radości i pysznego jedzenia. Zimowe wieczory to idealny czas na wspólne biesiadowanie. Żeliwne naczynia marki Staub w prosty i szybki sposób pozwolą na przygotowanie prawdziwej uczty.

Przez 15 minut albo pół godziny nie zmienimy świata ani otaczającej nas rzeczywistości, ale możemy zmienić nasz dzień i dzień naszych bliskich. Pamiętając o sobie w tych zwariowanych czasach, zachowamy równowagę pomiędzy tym, co konieczne a tym, co naprawdę ważne.

 

Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR

Zdjęcia: Stelton, Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Garnki z kolorowego żeliwa - nowy wymiar...

11.03.2015

Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę marki Staub - na pewno w świecie żeliwa jednej z...

Więcej

Jego bazyliowa doskonałość

17.03.2015

Gotowanie w żeliwie ma w sobie coś z magii. Garnki z naturalnego żeliwa przypominają kotły czarnoksiężnika, w których przyrządzał magiczne eliksiry. Ich czerń wydaje się skrywać w sobie tajemnice, którą odkryć mogą jedynie wybrani. Z kolei kolorowe żeliwo prezentuje się niezwykle bajkowo - cieszy oczy soczystą barwą i pięknym połyskiem emalii. Spośród wielu...

Więcej

Wok, czyli czara smaków

06.05.2015

Na widok woka, będę nieuprzejmie złośliwy, Polacy cały czas jeszcze wyczyniają różniste gusła – spluwają przez lewe ramię, żegnają się wspak, czy okręcają wokół osi. Wok to, w pojęciu schabojadów, wielka miednica. Wok ciągle w Polsce przestrasza. Niektórzy boją się, że trzeba go wypełnić po same brzegi, żeby coś w nim ugotować. Zważywszy, że to jedno z najstarszych...

Więcej

Odkrywanie smaków, czyli gotowanie na parze

23.08.2015

Każdy wie, jak smakują gotowane warzywa – ziemniaki, marchewka, czy brokuły. Często goszczą na naszych stołach w zupach albo jako dodatek do obiadu. O ile ugotowane ziemniaki lubią prawie wszyscy, to inne warzywa pojawiają się na naszych talerzach dużo rzadziej. Niestety, wielu z nas nie przepada za smakiem ugotowanej fasolki szparagowej albo kalafiora. Jeszcze...

Więcej

Desery w żeliwnych garnuszkach Staub -...

27.09.2015

Od lat, jako wielki miłośnik gotowania, duszenia, pieczenia i serwowania w żeliwie, nie mogę wyjść ze zdumienia, jak ogromną funkcjonalnością zaskakiwać mogą swoich miłośników francuskie mini-garnuszki marki Staub. Ich nazwa – mini-cocotte – podpowiada, że służą, nade wszystko serwowaniu przekąsek, przystawek i malutkich pyszności.   Żeliwo - nie tylko dla...

Więcej

Przejdź do galerii