Wok, czyli czara smaków

Na widok woka, będę nieuprzejmie złośliwy, Polacy cały czas jeszcze wyczyniają różniste gusła – spluwają przez lewe ramię, żegnają się wspak, czy okręcają wokół osi. Wok to, w pojęciu schabojadów, wielka miednica. Wok ciągle w Polsce przestrasza. Niektórzy boją się, że trzeba go wypełnić po same brzegi, żeby coś w nim ugotować. Zważywszy, że to jedno z najstarszych naczyń świata, taka nieświadomość budzi politowanie i dezaprobatę.

 

Wok marki Staub stworzony jest z najwyższej jakości żeliwa pokrytego powłoką nieprzywierającą

 

Wok - jedno z genialniejszych naczyń świata

Nie znam, a znam naczyń bardzo wiele, lepszej, specyficznej głębokiej patelni, za jaką może uchodzić wok. Nie znam też lepszego garnka, niźli wok, który potrafiłby tak oczarować podniebienie. Bo wok to coś pomiędzy garnkiem i patelnią, w zasadzie ich połączenie. Można w nim smażyć, dusić, w mniejszych wokach, które zmieszczą się w piekarniku, można też bez obaw zapiekać.

 

W woku można gotować na parze

Jeśli mamy specjalny wkład, możemy gotować w wokach na parze. Wok idealnie nadaje się do serwowania zarówno romantycznej, ciepłej kolacji we dwoje, jak i obiadu dla spragnionych nowych smaków gości. Są tacy, a jest ich wielu, którzy twierdzą, że wok zastąpił im w kuchni ¾ naczyń i życia bez niego sobie nie wyobrażają.

 

Wok wokowi nie równy 

Nie zamierzam przekonywać niedowiarków co do wartości woka w kuchni. Tekst kierowany jest do tych, którzy szukają dobrych, sprawdzonych woków, pozwalających przyrządzić prawdziwie magiczne potrawy. Przez lata testowałem wiele marek i naczynia wykonane z różnorodnych materiałów. Niektóre woki, choć prezentowały się po wyjęciu z pudełka okazale, nie wytrzymały próby czasu. Stąd pisać będę o kilku markach, które nie rozczarowały. Dziś o tej, która skradła mi serce już wiele lat temu.

 

Kolorowe woki francuskiej marki Staub pokażą, co znaczy prawdziwe gotowanie ze smakiem

 

Żeliwny wok Staub potrafi wzmacniać smaki

Moje największe ukochanie – żeliwne woki francuskiej marki Staub, wyposażone w ceramiczną, porcelanową powłokę nieprzywierającą. Posiadają też kratkę-ruszt, na który można odkładać usmażone produkty, by je odsączyć. Oczywiście, każdy wok ma szklaną pokrywę.

Trzeba powiedzieć, iż żeliwo samo z siebie wzmacnia smaki potraw, a powłoka nieprzywierająca woków Staub pozwala minimalizować zużycie oleju.

 

Żeliwny wok na każdy typ kuchenek

Ciężki, masywny, potężny, a przy okazji elegancki, subtelny i wyśmienicie wykonany - czego można od woka chcieć więcej. Trzeba dodać, iż żeliwny wok Staub posłuży na każdym typie kuchni, rozgrzeje się niesłychanie szybko i długo będzie trzymał ciepło. Mogą z niego korzystać osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym, bez kłopotu można przygotowywać w nim potrawy dla dzieci, kobiet w ciąży, czy starszych osób. Jeśli ktoś cierpi na bardzo zaawansowane alergie, tego typu woka, niestety, nie polecam.

 

Dwa różne rozmiary woka

Obdarzone wieczystą gwarancją producenta woki w przepięknych kolorach mają dwa wymiary (stan na rok 2015). Najstarsza odsłona to woki wzorowane na chińskich pierwowzorach – duże naczynia o średnicy 37 cm. Posłużą każdemu, kto kocha orientalne potrawy przyrządzane z rozmachem.

 

Kuchnia bez woka to jak spacer bez śpiewu ptaków i czystego nieba nad głową

 

Mniejsze woki Staub mają średnicę 30 cm. Zostały wprowadzone na rynek w roku 2014. Stanowią idealne połączenie woka i głębokiej patelni do zapiekania, gdyż zmieszczą się w klasycznym piekarniku.

 

Przeróżne i oryginalne potrawy z woka

Wok pozwala nieustannie dziwić się smakom, różnorodności kulinarnych doświadczeń. To naczynie, które potrafi przyrządzić zarówno absolutnie delikatne, aksamitne w wyrazie potrawy, jak i takie, które szokują dosadnością i charakterem. Jak pokazuje doświadczenie, można całe życie gotować, smażyć, dusić, czy też zapiekać w woku, a może nie zdarzyć się ani razu potrawa, która będzie smakowała podobnie do wcześniej przyrządzonej. Zawdzięczamy to dużej powierzchni parowania, wyśmienitemu obiegowi pary wewnątrz naczynia, która „miesza” ze sobą smaki poszczególnych składników i przypraw. W garnku nie da się zyskać takiej wyrazistości i różnorodności smakowej.

Wok to naczynie zarówno dla minimalistów, którzy kochają potrawy proste, o czytelnym smaku i aromacie, ale i dla kucharzy rodem z baroku, którzy z kolei uwielbiają przyprawiać, eksperymentować z dodatkami, sosami, czy marynatami.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Kolor nocnego nieba i zupełnie...

06.07.2016

Żeliwne naczynia marki Staub, z serii Dark Blue, są niespotykanie urokliwe za sprawą intensywnie granatowej barwy, która, bądź co bądź, jest dość rzadko spotykana w kuchni. Z całą pewnością świadczy o temperamencie i oryginalnym guście kucharza. Naczynia z linii Dark Blue, tworzone we francuskiej fabryce marki Staub, powstały jako dopełnienie kuchni estetów, dla...

Więcej

Jeden do wszystkiego - czyli wok w kuchni

14.09.2016

Wok to wciąż jedno z mniej popularnych naczyń w polskiej kuchni, co okazuje się swoistym grzechem przeciw smakom. Wok, który stoi w pół drogi między garnkiem a patelnią, to rozwiązanie kojarzone z aromatycznymi kulinariami Orientu, może świetnie sprawdzać się w polskim domu - przy duszeniu, smażeniu, a nawet przygotowywaniu popularnych eintopf'ów.   Nie masz...

Więcej

Kuchnia w ekskluzywnej szarości - linia...

23.09.2016

Graphite Grey to bardzo bogata i różnorodna linia żeliwnych naczyń produkowanych przez francuską markę Staub. Każdy znajdzie w niej najbardziej potrzebne w kuchni naczynia, czyli różnorodne garnki, głębokie patelnie, patelnie grillowe, czy woki.   Śliczne naczynia jak z aksamitu, a faktycznie niezniszczalne Jak sama nazwa wskazuje, Graphite Grey jest serią...

Więcej

Jaki wok wybrać? Żeliwny, stalowy, czy z...

11.09.2018

Przez lata poszukiwania budzących zaufanie, zaawansowanych technologicznie naczyń, nigdy nie zapominałem o wokach. Te niezwykle funkcjonalne, uniwersalne głębokie patelnie - bo tego typu naczynie najbardziej przypomina wok - pozwalają stworzyć nieskończoną wręcz ilość niezwykle apetycznych i doskonale sycących dań. Potrawą z woka można się najeść na cały dzień,...

Więcej

Przejdź do galerii