Jeden do wszystkiego - czyli wok w kuchni

Wok to wciąż jedno z mniej popularnych naczyń w polskiej kuchni, co okazuje się swoistym grzechem przeciw smakom. Wok, który stoi w pół drogi między garnkiem a patelnią, to rozwiązanie kojarzone z aromatycznymi kulinariami Orientu, może świetnie sprawdzać się w polskim domu - przy duszeniu, smażeniu, a nawet przygotowywaniu popularnych eintopf'ów.

 

Nie masz woka? Żałuj!

Wok łączy smaki często z zupełnie innych bajek, biorąc z nich to, co najlepsze, pozostawiając zaskakującą odrębność poszczególnych składników potrawy. Brzmi to paradoksalnie, ale właśnie na sprzecznościach opiera się magia aromatów mistrzowskiej kuchni rodem z woka.

 

Szybkie przygotowanie rozmaitych potraw to domena woków

 

Wielka micha potrafi wyczarować cuda

Kształt woków, znanych już od tysięcy lat wśród ludów azjatyckich, jak również afrykańskich, ułatwia kreację zaskakujących smakowo dań przyrządzanych z wielu składników w jednym naczyniu. Największą zaletą woka jest, oczywiście, szybkość przygotowania potraw. Pół godziny, z górą 45 minut – a danie z mięsem i warzywami, w pełni przygotowane i kusząco aromatyczne, jest już na stole!

Wyjątkowy kształt bardzo głębokiej patelni z wysokimi ściankami zachęca do duszenia i smażenia w woku grubo krojonych warzyw i mięs. To naczynie wyzwań się nie boi i sprosta nawet wyjątkowo wyrafinowanym podszeptom wyobraźni. Sosy, potrawki, samo mięso lub warzywa – to wszystko potencjalna potrawa z woka. Do woka można włożyć niemal wszystko, co uda znaleźć się w lodówce.

 

Żeliwne woki Staub czarują podniebienie rozmaitością smaków

 

Żeliwne woki - dobry pomysł, czy niespecjalnie?

Jeżeli kojarzysz woki z cienkimi, blaszanymi ściankami, zapewne widziałeś tańsze, niekoniecznie sprawdzone rozwiązania. Kucharze są zgodni co do tego, że najlepsze efekty uzyskuje się dzięki żeliwnym naczyniom, projektowanym w zgodzie z naturą, na przykład w Szwecji (marka Skeppshult). Innym, doskonałym pomysłem są żeliwne woki z nieprzywierającymi powłokami, stworzone przez francuską markę Staub.

Dobry wok to solidność, znakomite przewodzenie ciepła, niezawodność. Efekt uzyska się dzięki dużej powierzchni parowania i odwadze łączenia ze sobą składników o najróżniejszych smakach i aromatach.

Jeżeli pragniemy jeść zdrowo, intrygująco, kreatywnie – żeliwny wok jest właściwym naczyniem, szczególnie, że przystosowany jest do wszystkich rodzajów kuchenek, od gazowych, po indukcję.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Zdjęcia: Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Wok, czyli czara smaków

06.05.2015

Na widok woka, będę nieuprzejmie złośliwy, Polacy cały czas jeszcze wyczyniają różniste gusła – spluwają przez lewe ramię, żegnają się wspak, czy okręcają wokół osi. Wok to, w pojęciu schabojadów, wielka miednica. Wok ciągle w Polsce przestrasza. Niektórzy boją się, że trzeba go wypełnić po same brzegi, żeby coś w nim ugotować. Zważywszy, że to jedno z najstarszych...

Więcej

Kolor nocnego nieba i zupełnie...

06.07.2016

Żeliwne naczynia marki Staub, z serii Dark Blue, są niespotykanie urokliwe za sprawą intensywnie granatowej barwy, która, bądź co bądź, jest dość rzadko spotykana w kuchni. Z całą pewnością świadczy o temperamencie i oryginalnym guście kucharza. Naczynia z linii Dark Blue, tworzone we francuskiej fabryce marki Staub, powstały jako dopełnienie kuchni estetów, dla...

Więcej

Kuchnia w ekskluzywnej szarości - linia...

23.09.2016

Graphite Grey to bardzo bogata i różnorodna linia żeliwnych naczyń produkowanych przez francuską markę Staub. Każdy znajdzie w niej najbardziej potrzebne w kuchni naczynia, czyli różnorodne garnki, głębokie patelnie, patelnie grillowe, czy woki.   Śliczne naczynia jak z aksamitu, a faktycznie niezniszczalne Jak sama nazwa wskazuje, Graphite Grey jest serią...

Więcej

Jaki wok wybrać? Żeliwny, stalowy, czy z...

11.09.2018

Przez lata poszukiwania budzących zaufanie, zaawansowanych technologicznie naczyń, nigdy nie zapominałem o wokach. Te niezwykle funkcjonalne, uniwersalne głębokie patelnie - bo tego typu naczynie najbardziej przypomina wok - pozwalają stworzyć nieskończoną wręcz ilość niezwykle apetycznych i doskonale sycących dań. Potrawą z woka można się najeść na cały dzień,...

Więcej

Przejdź do galerii