Kasumi

Noże Kasumi są znanym i cenionym w świeci produktem japońskiej marki Sumikama. Co ciekawe, marka noży stała się bardzie rozpoznawalna, niż nazwa kuźni, z której pochodzą noże. A pochodzą, jak można podejrzewać, ze słynnego „zagłębia noża” – Seki w Japonii. Noże Kasumi zasłynęły w świecie, poza doskonałą ostrością i ciekawym designem (nagrody Design Plus dla serii Kasumi Damascus) tym, że kute są obecnie przez 25 generację mistrzów tradycyjnego, japońskiego kowalstwa. To wyróżnia markę spośród konkurencji.

Kasumi Black Hammer - japońskie noże o...

23.01.2020

Japońskie noże są czasem wyjątkowo grzeczne, uładzone, estetyczne. Podobają się, zasadniczo, wszystkim. Szczególnie, jeśli kuszą wytwornym, damasceńskim dziwerem. A z drugiej strony świat japońskich noży Takumi, czyli noży mistrzowskich kutych w rzemieślniczy sposób i w niewielkich ilościach, "zaludniają" swoiste dzikusy. Te noże zdają się być nieco prymitywne, barbarzyńskie w estetyce,...

Więcej

Nóż od strony rękojeści widziany

24.08.2018

Mnogość kształtów noży, zwłaszcza japońskich, ich przeznaczenie, historia, estetyka, materiał, z którego zostały wykonane, budzą prawdziwy zawrót głowy. Od zawsze interesował mnie problem, co, tak faktycznie, przykuwa uwagę kupujących noże? Na ile ważna jest twardość i typ stali, a ile znaczy sama ich estetyka - w tym i rękojeść. Okazuje się, co niezwykłe, że odpowiedź na to pytanie nie jest...

Więcej

Jak długo powstaje japoński nóż?

03.08.2018

Ci, którzy zaczynają przygodę z prawdziwymi japońskimi nożami, są często zbulwersowani, czy przestraszeniach ich cenami. Fakt, niektóre najbardziej ortodoksyjne noże potrafią być bardzo drogie. Ale jest ku temu powód. W ogromnej ilości prawdziwe japońskie noże, nawet te, tworzone mechanicznie, powstają w skomplikowanym procesie kucia z bardzo zaawansowanych, czy trudnych w obróbce...

Więcej

Co potrafi 25 pokolenie - czyli słowo o...

08.12.2016

Licząca sobie już 100 lat firma Sumikama, będąca właścicielem znanej marki noży Kasumi, pewnie uchodzi w Japonii za całkiem młodziutką. Europejczycy szaleją, widząc, że jakaś firma datuje swoje powstanie na początku XX wieku. A w przypadku japońskich kuźni, które trwają czasem od, nawet, 6-7 wieków, stuletnia firma to pewnie „niemowlak”.   25 pokolenie mistrzów rzemiosła kuje noże...

Więcej