Kasumi Black Hammer - japońskie noże o bardzo dzikim sercu

Japońskie noże są czasem wyjątkowo grzeczne, uładzone, estetyczne. Podobają się, zasadniczo, wszystkim. Szczególnie, jeśli kuszą wytwornym, damasceńskim dziwerem. A z drugiej strony świat japońskich noży Takumi, czyli noży mistrzowskich kutych w rzemieślniczy sposób i w niewielkich ilościach, "zaludniają" swoiste dzikusy. Te noże zdają się być nieco prymitywne, barbarzyńskie w estetyce, niepokojące. To niepokorne ostrza, które kuje się czasem z czernionych typów stali, by nóż wpasował się w estetykę kurouchi - czyli stał się "niby-czarny", "pozornie czarny". Taka dzikość ostrzy ma w sobie ukryte piękno. Nie wszystkim się takie noże podobają. Ale każdy czuje przed nimi respekt.

 

W kuźni Kasumi długo wiało nudą

Marka Kasumi traktowana była przez wiele dekad jako producent doskonałych, acz zeuropeizowanych noży. Jej noże z założenia miały się podobać wielu, więc ich formy były klasyczne, znane, można powiedzieć mało uprzejmie, że były dość nudne i estetycznie wtórne. A, że kroiły wybitnie, to już inna kwestia, która, niestety, skrywała się pod osłonką stylistycznej zwykłości.

Nie zrozumcie mnie źle - bardzo cenię noże Kasumi Damascus, a jeszcze bardziej serię VG-10 PRO, którym zresztą poświęciliśmy filmy na naszym kanale na YouTube. Chodzi mi tutaj tylko o względy estetyczne. Kasumi, co tu dużo mówić, zrobiło sobie sporą krzywdę, przez wiele lat nie tworząc rzucających na kolana noży. I bardzo, bardzo wielu krojących omijało je szerokim łukiem, bo trudno było posądzać noże Kasumi o to, co faktycznie potrafią. Skoro wyglądają dość zwyczajnie, znaczy to, że i zwyczajnie kroją. Działamy często na bazie dość prostych skojarzeń i oceniania świata po pozorach.

 

 

Ręcznie kuty powrót do korzeni

I tak było długo, przez całe dekady. Kasumi jest niezwykle cenione za noże, które świetnie kroją i wytrzymają całymi latami i tyle. Ale ci, którzy mieli zakusy na prawdziwe japońskie noże, markę Kasumi omijali, wybierając często noże bardziej malownicze, aczkolwiek w wielu wypadkach słabsze i mniej utalentowane.

Na szczęście w 2019 roku marka Kasumi, licząca sobie ponad 7 wieków tradycji najstarsza kuźnia w Seki, a przy okazji jedna z najstarszych w całej Japonii, zdecydowała się odważnie odmienić swój wizerunek. Oczywiście, wszystkie klasyczne linie noży ze stali VG-10, czy znane, np., błękitne lub złote noże Titanium na rynku zostały. Ale pojawiła się prawdziwa perełka. Noże, które są na wskroś, od A do Z japońskie. I aż trudno uwierzyć, że pochodzą z kuźni Kasumi.

Kolekcja Black Hammer to ręcznie kute, prawdziwe zjawiska sztuki rzemieślniczej. Tworzone są według starożytnych reguł sztuki kowalskiej, którą pokolenia przekazywały sobie przez całe setki lat. W tej kolekcji czuć zaklętego ducha Japonii.

 

Stal na najwyższym poziomie

W części czernione, dzikie, rdzewne ostrza sprawiają wrażenie bardzo pierwotnych. Niewprawny krojący, jak wynika z moich testów i obserwacji licznego grona amatorów w świecie krojenia, raczej niechętnie sięga po tak ostry, wyśmienicie i z pietyzmem stworzony nóż.

Kolekcja Black Hammer to noże nie dla wszystkich i nie dla każdego. Trzeba umieć posługiwać się japońskim nożem, by tymi piekielnie ostrymi klingami nie zrobić sobie krzywdy. Z drugiej strony noże Black Hammer marki Kasumi dedykowane są tym wszystkim, którzy potrafią docenić ascetyczną estetykę pierwotnego ostrza.

W tych japońskich, ręcznie kutych nożach fascynuje też połączenie dwóch typów stali, z której powstały ostrza. Genialna, piękna, a trudna w obróbce stal Aogami została złączona ze stalą Blue Paper Steel, czyli Yasuki Shirogami Blue. Dwa typy stali o różnej zawartości węgla czynią z noży Black Hammer prawdziwie groźne narzędzia do kuchennej „rzezi”.

Ale kowale Kasumi poszli jeszcze dalej. Dodali do dwóch gatunków wysokowęglowej, japońskiej stali wolfram, który podniósł i tak piekielną już ostrość. Sama radość!

 

 

Stopniowany prymitywizm

Ok., o ostrzu wiecie już wszystko. Ono sprawia wrażenie starego jak świat. Uroku dodaje mu japoński grawer-stępel.

Ale te noże sprawiają wrażenie tak pięknie prymitywnych też za sprawą rękojeści, których mamy tu dwa typy. Jedna z nich jest owalna, w całości zrobiona z drewna wiśni. Nie ma tu skuwki, co robi niesamowite wrażenie, powiedziałbym - ultra-prymitywne, na plus, rzecz jasna.

Druga odsłona jest bardziej elegancka i wyrafinowana - tu jest z kolei ciemna skuwka z wiśni, która nieco łagodzi i "ociepla" surową estetykę ostrz noży Black Hammer.

Każdy, kto kocha ascetyczne oblicze Japonii i jej tradycyjnego kowalstwa, na pewno straci głowę dla noży Black Hammer marki Kasumi.

Jedno, na razie, martwi i jedno mam Kasumiemu za złe. Obie odsłony ręcznie kutych mistrzowskich noży Black Hammer są bardzo niewielkie. W każdej z nich jest zaledwie kilka noży. Liczę, że to się zmieni i ostrzy będzie przybywać.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Grupa Nas Troje

www.prestizowakuchnia.pl

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Jedna stal w rękach dwóch mistrzów -...

05.04.2015

Dziwnie się składa, gdy ten sam materiał, w zależności od filozofii, sposobu obróbki, czy wizji danego twórcy przybiera zupełnie odmienną formę. Niby prawda oczywista, ale – gdy spojrzeć na stal Yasuki Shirogami, bo o niej tu mowa – kwestia staje się dość specyficzna. Wysokowęglowa, japońska stal Yasuki Shirogami, z której powstają doskonale ostre, piękne i...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - duma bez uprzedzeń

05.04.2015

Licząc, że Jane Austen i jej wielbiciele nie będą mieli mi za złe sparafrazowania słynnego tytułu jej powieści, chciałbym napisać kilka słów o nadzwyczajnej linii japońskich noży marki Miyabi – serii 5000 MCD. Jestem ich dumnym posiadaczem i, choć nie raz przyszło mi zapłacić krwią za tę wyjątkową znajomość, uprzedzeń wobec nich nie żywię. Damasceńska,...

Więcej

Japoński Biskupin - noże Haiku Kurouchi...

05.04.2015

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, pomyślałem, że powstały w bardzo zamierzchłej przeszłości. A któryś z moich współpracowników zażartował, że wyglądają, jak wykopane w Biskupinie. I tak już zostało, kiedy mówimy o przepięknych, absolutnie niepowtarzalnych nożach ze skuwanej z żelazem unikatowej stali Blue Steel...

Więcej

Seria Euro Stainless, Boba Kramera

26.09.2015

Choć z najwyższej jakości kuchennymi nożami mam do czynienia od lat, zdarzają mi się ciągle i od nowa chwile uniesienia i oszołomienia, z którego ciężko się otrząsnąć. Tak ma się rzecz z unikatowymi, stuwarstwowymi damasceńskimi nożami mistrza Boba Kramera – serią Euro Stainless, która powstaje w Seki, w Japonii. Co zdumiewa, Bob Kramer, jeden z najbardziej...

Więcej

Przejdź do galerii