Japoński Biskupin - noże Haiku Kurouchi Tosa marki Chroma

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, pomyślałem, że powstały w bardzo zamierzchłej przeszłości. A któryś z moich współpracowników zażartował, że wyglądają, jak wykopane w Biskupinie. I tak już zostało, kiedy mówimy o przepięknych, absolutnie niepowtarzalnych nożach ze skuwanej z żelazem unikatowej stali Blue Steel Aoko, nazywamy je japońskim Biskupinem. Dla jednych te charakterystyczne noże o niebiesko-zielono-szaro-grafitowo-rdzawej klindze są najbrzydszymi pod słońcem, inni z kolei nie mogą wyjść z podziwu nad ich nadzwyczaj dziką urodą. My, niewątpliwie, należymy do grupy wielbiących ostrza Haiku Kurouchi Tosa miłośników, które wyglądają jak pochodzące, niemal, ze średniowiecznej Japonii.

 

Chroma Haiku Kurouchi Tosa - mistrzowskie noże z Japonii

 

Trudna w obróbce stal noży Kurouchi

To niezwykle rzadkie w Europie noże. Zdarzało się czekać na ich wykucie i 7-8 miesięcy. Kute są ręcznie w górzystym, dzikim regionie Tosa i to wyłącznie przez zaawansowanych w sztuce tradycyjnego kowalstwa mistrzów. Bardzo trudno jest obrabiać samą stal Blue Steel Aoko, a jeszcze trudniej jest ją połączyć z żelazem.

Zawsze warto było czekać na te noże, bo efekt jest powalający. Żaden z noży nie jest podobny do swojego poprzednika. Nawet 2-3 noże z tej samej partii różnią się barwą klingi i jej specyficznym cieniowaniem.

 

Noże dla koneserów

Te rdzewne, ortodoksyjne noże japońskie dedykowane są wybranym. Trzeba się nauczyć nimi kroić – są ekstremalnie ostre, więc w niewprawnych rękach groźne. Trzeba też o nie dbać, nie zostawiać po krojeniu, a zaraz umyć, by klinga nie pokryła się rdzą. Od czasu do czasu warto przetrzeć ostrza noży Haiku Kurouchi Tosa olejem jadalnym, by je zakonserwować.

 

Potężny nóż do ryb - linia Chroma Haiku Kurouchi Tosa

 

Warto zwrócić uwagę na nazwę noży - Haiku Kurouchi Tosa. Kurouchi znaczy „niby czarny, prawie czarny”, Tosa to z kolei górzysty region, w którym, w maleńkich, nieznanych Europejczykom kuźniach noże są wykuwane.

Linia Haiku Kurouchi Tosa to zjawisko, które – w porównaniu z przeróżnymi, doskonałymi, japońskimi nożami – jest niezwykle rzadkie i oryginalne. Jak się okazuje, ich specyficzna brzydota/ uroda zyskuje sobie coraz większe grono miłośników. Ciekawe, czy ich wielbiciele są równie dzicy i nieokiełznani, jak stal, z której powstały zjawiskowe noże Kurouchi Tosa.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Grupa Nas Troje

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Jedna stal w rękach dwóch mistrzów -...

05.04.2015

Dziwnie się składa, gdy ten sam materiał, w zależności od filozofii, sposobu obróbki, czy wizji danego twórcy przybiera zupełnie odmienną formę. Niby prawda oczywista, ale – gdy spojrzeć na stal Yasuki Shirogami, bo o niej tu mowa – kwestia staje się dość specyficzna. Wysokowęglowa, japońska stal Yasuki Shirogami, z której powstają doskonale ostre, piękne i...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - duma bez uprzedzeń

05.04.2015

Licząc, że Jane Austen i jej wielbiciele nie będą mieli mi za złe sparafrazowania słynnego tytułu jej powieści, chciałbym napisać kilka słów o nadzwyczajnej linii japońskich noży marki Miyabi – serii 5000 MCD. Jestem ich dumnym posiadaczem i, choć nie raz przyszło mi zapłacić krwią za tę wyjątkową znajomość, uprzedzeń wobec nich nie żywię. Damasceńska,...

Więcej

Seria Euro Stainless, Boba Kramera

26.09.2015

Choć z najwyższej jakości kuchennymi nożami mam do czynienia od lat, zdarzają mi się ciągle i od nowa chwile uniesienia i oszołomienia, z którego ciężko się otrząsnąć. Tak ma się rzecz z unikatowymi, stuwarstwowymi damasceńskimi nożami mistrza Boba Kramera – serią Euro Stainless, która powstaje w Seki, w Japonii. Co zdumiewa, Bob Kramer, jeden z najbardziej...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Przejdź do galerii