Japońskie noże Miyabi - duma bez uprzedzeń

Licząc, że Jane Austen i jej wielbiciele nie będą mieli mi za złe sparafrazowania słynnego tytułu jej powieści, chciałbym napisać kilka słów o nadzwyczajnej linii japońskich noży marki Miyabi – serii 5000 MCD. Jestem ich dumnym posiadaczem i, choć nie raz przyszło mi zapłacić krwią za tę wyjątkową znajomość, uprzedzeń wobec nich nie żywię. Damasceńska, 100-warstwowa stal noży Miyabi 5000 MCD, nazwana stalą Cryodur 63, ujęła mnie swoim dziwerem, nim jeszcze noże trafiły do mojego sklepu www.prestizowakuchnia.pl.

 

100-warstwowe, damasceńskie noże Miyabi 5000 MCD - nowoczesność i tradycyjne rzemiosło w jednym

 

Noże wiele piękniejsze niż na zdjęciu

Kiedy spojrzałem na zdjęcie, stworzone przez koncern Zwilling, który jest właścicielem marki Miyabi, postanowiłem, że będę mieć te noże. Okazało się, że – choć perfekcyjne w swojej jakości i prawdziwości zdjęcia – nie oddały uroku tych noży. Gdy trzyma się je w dłoni, można czuć emanującego z nich ducha Japonii.

Do dziś nie wiem, co w nożach Miyabi 5000 MCD tak naprawdę kusi – czy to nieprawdopodobna wręcz, jak mawiam, niedorzeczna ostrość, czy przepiękny, malowniczy dziwer połyskliwej klingi, czy unikatowe drewno brzozy Masur, z którego wykonana jest rękojeść.

Mam te noże od dawna i za każdym razem sięgam po nie z przyspieszonym biciem serca. A one nigdy nie rozczarowują.

 

Ekstremalnie ostre noże

Ekstremalna ostrość przychodzących do Klienta noży i twardość stali na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella pozwala ostrzyć je raz na kilka miesięcy. Codziennie używane będą wymagały ostrzenia w odstępie, minimum, dwóch, trzech miesięcy. To, nawet jak na noże japońskie, zjawisko niesłychane.

 

Znakomita ostrość noży z linii 5000 MCD marki Miaybi zachwyci nawet wybrednych

 

Poręczne i lekkie noże

Krojąc tymi nożami, dostrzegłem fenomen, który ujawnił się dopiero po wielogodzinnej pracy z serią 5000 MCD marki Miyabi. Te noże są sztywne, bardzo poręczne, niezwykle precyzyjne, ale lekkie. To może być nieco dezorientujące dla tych, którzy byli przyzwyczajeni do ciężkich, kutych noży. Ale waga noża Miyabi 5000 MCD przestaje być bardzo szybko problemem, gdy przyzwyczaić się do niej. Nóż rewanżuje się za to tym, że staje się, dosłownie, przedłużeniem ręki krojącego. On, jakby, słuchał moich myśli. Noże z linii 5000 MCD robią w kuchni to, czego można sobie zażyczyć. To prawdziwi kompani, wyśmienicie rozumiejący potrzeby krojącego towarzysze, czy nawet przyjaciele w kuchennej przygodzie.

 

Noże, niestety, krwiożercze

Trzeba tylko pamiętać, że – podobnie, jak to w życiu, czy baśniach bywa, piękne lico kryje czasem podstępnego węża. Do tego krwiożerczego. Jeden błąd, zawahanie, czy niedocenienie noża 5000 MCD marki Miyabi może skończyć się dość boleśnie. Ale – jak pisałem – to nie budzi uprzedzeń. Psychologia dawno już dowiodła, że ładnym wybacza się szybciej i łatwiej.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Miyabi

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Jedna stal w rękach dwóch mistrzów -...

05.04.2015

Dziwnie się składa, gdy ten sam materiał, w zależności od filozofii, sposobu obróbki, czy wizji danego twórcy przybiera zupełnie odmienną formę. Niby prawda oczywista, ale – gdy spojrzeć na stal Yasuki Shirogami, bo o niej tu mowa – kwestia staje się dość specyficzna. Wysokowęglowa, japońska stal Yasuki Shirogami, z której powstają doskonale ostre, piękne i...

Więcej

Japoński Biskupin - noże Haiku Kurouchi...

05.04.2015

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, pomyślałem, że powstały w bardzo zamierzchłej przeszłości. A któryś z moich współpracowników zażartował, że wyglądają, jak wykopane w Biskupinie. I tak już zostało, kiedy mówimy o przepięknych, absolutnie niepowtarzalnych nożach ze skuwanej z żelazem unikatowej stali Blue Steel...

Więcej

Seria Euro Stainless, Boba Kramera

26.09.2015

Choć z najwyższej jakości kuchennymi nożami mam do czynienia od lat, zdarzają mi się ciągle i od nowa chwile uniesienia i oszołomienia, z którego ciężko się otrząsnąć. Tak ma się rzecz z unikatowymi, stuwarstwowymi damasceńskimi nożami mistrza Boba Kramera – serią Euro Stainless, która powstaje w Seki, w Japonii. Co zdumiewa, Bob Kramer, jeden z najbardziej...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Przejdź do galerii