Zwilling J.A. Henckels

Niemiecka marka Zwilling to firma z tradycją – od 1731 roku odnosi nieustanne sukcesy. Nie tylko stworzyła ideę wybitnych, ręcznie kutych, europejskich noży, ale także jako pierwsza na świecie stworzyła nóż do pieczywa, wyposażony w klasyczne, zwane piłą ząbki. Ale to jeszcze nie wszystko – jej wyjątkowe stalowe garnki i patelnie pokryte powłoką nieprzywierającą pokochali wielbiciele kuchni, którzy odkryli dzięki nim nowe kulinarne możliwości. Od lat zafascynowana technologiami marka Zwilling pracuje nad rozwiązaniami, które sprawiają, że każdy, kto kocha gotować, może poczuć się we własnej kuchni jak prawdziwy mistrz smaków.

Czajnik elektryczny albo gotuje wodę, albo...

10.04.2020

Wiosną 2020 pojawiło się w Polsce piękne małe AGD marki Zwilling - w tym i czajniki elektryczne Enfinigy. Wybraliśmy je świadomie, dodając do naszej oferty, bo wypełniamy sklepy naprawdę godnymi zaufania sprzętami klasy Premium. To, co zrobił niemiecki producent, Zwilling, jest, jak zwykle, eleganckie i doskonale wykonane. Przy okazji pracy nad prezentacją czajników, coś sobie uświadomiliśmy....

Więcej

Stylowo - biało i stalowo, czyli...

08.04.2020

Niemiecki koncern Zwilling jest, co tu dużo mówić, odważny. Nie po raz pierwszy pokazał, że duży nie musi kopiować, małpować, papugować i naśladować innych, bo może stworzyć kolekcję sprzętu, który sprawi, że - być może - zmienią się światowe trendy. I, oczywiście, Twoje spojrzenie na nowoczesną kuchnię. Dziś słów kilka o minimalistycznym, srebrzysto-białym sprzęcie Enfinigy marki Zwilling,...

Więcej

Bardzo ważne oznaczenia powłok patelni...

10.04.2019

Jak świat długi i szeroki, producentów tworzących patelnie nieprzywierające jest nieskończona wręcz ilość. Ale tylko bardzo nieliczni uczciwie informują swoich Klientów, z jakimi typami powłok mają do czynienia. Nie chodzi mi o to, czy to powłoka tytanowa, granitowa, polimerowa, czy ceramiczna nieprzywierająca, itp. Tu rzecz sprowadza się do informowania Klienta, że powłoka jest bezpieczna dla...

Więcej

Jak i w czym przechowywać gotowe potrawy w...

08.04.2019

Pewnie zachodzicie w głowę, jaki jest sens pisania o sprawie tak banalnej i oczywistej, jaką jest przechowywanie potraw w lodówce. Otwiera się drzwi lodówki, wstawia jedzenie i drzwi zamyka. Po czym otwiera się je ponownie, kiedy przychodzi czas na odgrzanie przechowywanego posiłku. Cała filozofia. Niby tak, ale jednak nie do końca. Bo to, w czym lub na czym przechowujesz gotowe jedzenie w...

Więcej

Dlaczego indukcja szybko unicestwia...

19.03.2019

Wielu smażących przeklina pod nosem (albo i głośno) którąś już z kolei patelnię, która zdecydowanie zbyt szybko wyzionęła ducha, padła, czy, mówiąc kolokwialnie, zdechła. Co dolega tym nieszczęsnym patelniom stawianym na płycie indukcyjnej? Co dziwi wielu - indukcja zabija zarówno drogie, jak i bardzo tanie patelnie. Czemu indukcja jest sędzią i katem patelni? Odpowiedź jest zarazem prosta,...

Więcej

Drogie szaleństwa kupujących noże

14.09.2018

Istnieje kilka grup kupujących japońskie noże i konieczne do ich ostrzenia kamienie ceramiczne, czy syntetyczne. Niektórzy kupują od razu zestaw, by do sprawy później nie wracać. Bardzo duża grupa nowych nabywców japońskich noży zakłada, wierząc fachowemu doradztwu, że doskonały japoński nóż będzie ostry kilka, czy nawet i kilkanaście tygodni, a, w przypadku kuchennych noży klasy Premium, nawet...

Więcej

Patelnie dla wszystkich, ale nie do...

03.09.2018

Wielu pewnie oburzy się na to, co zaraz napiszę. Nie wiem, czy fakt, że niektórzy hołubią jedną patelnię, niczym starożytni swoich bogów, wynika z oszczędności, czy z nieświadomości. Patelnia, choćby i najdroższa i najlepsza, czy najpiękniejsza, to tylko narzędzie. Oczywiście, musi być bezpieczna dla zdrowia i smażonych produktów, świetnie się nagrzewać, spełniać wszelkie rygorystyczne normy....

Więcej

Jak wybrać patelnię do smażenia ryb?

28.10.2016

Dobór patelni do smażenia ryb, czy przyrządzania pieczonych lub duszonych potraw rybnych, nie musi być trudny. Wszystko zależy, zasadniczo, od tego, czy będziemy przygotowywać nade wszystko rybę w kawałkach, czy dzwonkach, czy też rybę w całości. Oczywiście, ważny jest materiał, z którego wykonano patelnię i sam zamysł gotującego – czy życzy sobie ryby tylko smażyć, czy też podpiekać je po...

Więcej

Czego nie toleruje patelnia z powłoką...

21.10.2016

Korzystasz z patelni nieprzywierającej i masz wątpliwości co do sposobu jej użycia? To się zdarza.  By zadbać o jej żywotność, a sobie zapewnić sobie najlepsze smaki i szansę na wiele lat zdrowego smażenia, czy duszenia, warto poznać najważniejsze zasady użytkowania patelni nieprzywierających. Po pierwsze, należy pamiętać, że patelnia nieprzywierająca nie jest niezniszczalna i jeśli traktuje...

Więcej

Wybieramy patelnię - na co zwrócić uwagę?

21.09.2016

Patelnia to podstawowe narzędzie wykorzystywane w codziennej pracy kucharza – zarówno zawodowca, jak i miłośnika domowego gotowania. Mnogość rodzajów, przedziałów cenowych, typów i materiałów wykorzystywanych do produkcji patelni sprawia jednak, że wybór jednego, konkretnego egzemplarza staje się skomplikowanym zadaniem. Aby je nieco ułatwić, podpowiadamy, jak kupić dobrą patelnię i jakimi...

Więcej

Jak ostrzyć japońskie noże

31.08.2016

Kupno japońskiego noża to inwestycja na lata, która otwiera przed kucharzem wiele niespotykanych wcześniej możliwości kulinarnych. Wyjątkowość japońskich noża decyduje jednak o tym, że należy je ostrzyć w odpowiedni sposób, aby przedłużyć ich żywotność i zapewnić ich optymalne funkcjonowanie. O tym, jak powinno się ostrzyć japońskie noże, piszemy w niniejszym artykule.     Wyjątkowy nóż,...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - nóż...

03.08.2016

Wielu poszukujących dobrego noża staje przed ważkim dylematem – jaki nóż wybrać? Czy zdecydować się na nóż europejski, podobno mniej ostry, niż japoński, czy właśnie jakieś orientalne arcydzieło? A jeśli wybór padnie na ten drugi typ noża – zdecydować się na coś tańszego, czy zaszaleć i kupić nóż za duże pieniądze? Spróbuję wskazać nieco wad i zalet obu typów noży. Dlaczego mówię o dwóch...

Więcej