Akcesoria kuchenne

Życie składa się z małych chwil, a kuchnia z akcesoriów kuchennych. To one nadają jej charakteru, tworzą kuchenną przestrzeń. Designerskie akcesoria marki Bugatti, minimalistyczne firmy Stelton, czy przytulne propozycje Skagerak Denmark, pomogą sprawić, że nasza kuchnia nabierze charakteru, a świat podąży w nowym kierunku. Warto dać się porwać w podróż w towarzystwie piękna, stylu i smaku.

Twoje naczynia wymagają odpowiednich...

14.01.2020

Naczyń jest na rynku coraz więcej. Pojawiają się przeróżne zaawansowane technologie. Stare łączy się z nowym. Producenci nieustannie eksperymentują i prześcigają się w pomysłach na luksusowe patelnie, garnki i woki. Jakoś trzeba za nimi nadążyć, a przy okazji umiejętnie dobrać dla swoich naczyń akcesoria kuchenne, zwane utensyliami. Mam na myśli to, czym się w garnkach i wokach miesza oraz...

Więcej

Pięknie poukładany świat noży

04.06.2019

Z doskonałej jakości, pięknymi nożami mamy do czynienia od lat. Jesteśmy z nimi połączeni niemal organicznie, duchowo i na dodatek bardzo zżyci. Choć nie tylko my. Kto weźmie w dłoń doskonałej jakości kuty, europejski, czy japoński nóż, przepadł z kretesem. Śmiejemy się, że to bilet w jedną stronę. Nigdy nie zastąpisz takiego noża czymś zwyczajniejszym, produkowanym masowo. Pięknych noży jest...

Więcej

Jak i w czym przechowywać gotowe potrawy w...

08.04.2019

Pewnie zachodzicie w głowę, jaki jest sens pisania o sprawie tak banalnej i oczywistej, jaką jest przechowywanie potraw w lodówce. Otwiera się drzwi lodówki, wstawia jedzenie i drzwi zamyka. Po czym otwiera się je ponownie, kiedy przychodzi czas na odgrzanie przechowywanego posiłku. Cała filozofia. Niby tak, ale jednak nie do końca. Bo to, w czym lub na czym przechowujesz gotowe jedzenie w...

Więcej

Nieśmiertelne młynki Paris marki Peugeot

20.07.2018

Czy znasz najsłynniejsze na świecie młynki do soli i pieprzu? Pewnie nie raz rzucił Ci się w oczy ten niepowtarzalny kształt, który już od dekad czaruje serca i zmysły milionów gotujących. Młynki Peugeot z kolekcji Paris, flagowy model francuskiego producenta, możesz spotkać na każdym kontynencie, zarówno w wyrafinowanych restauracjach, jak i przydrożnych barach. Gdzie tylko powiedzie Cię...

Więcej

Czy warto mieć na ścianie listwę magnetyczną?

23.11.2016

Istnieje kilka „szkół” przechowywania noży kuchennych. Najbardziej prymitywna, zarezerwowana dla noży słabej jakości, które nożami są zasadniczo tylko z racji nazwy i kształtu, polega na przetrzymywaniu ich w kuchennej szufladzie. Włos się jeży na głowie, gdy o tym pomyśleć. Ale – wielu nie zwraca uwagi na to, że noże są tępe nieziemsko i wyglądają, jakby zaatakował i wyszarpał je wściekły...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - ważna...

17.08.2016

Wielu kupujących dobry, np., japoński nóż decyduje się zaopatrzyć od razu w deskę do krojenia. Najlepiej drewnianą, wykonaną z wysezonowanego, wysokogatunkowego drewna. Ale jest też wielu takich, którzy zakładają, że dostosują nóż do deski. Upierają się przy tym, co mają, twierdząc, że skoro służyło, służyć nadal będzie. Stąd często pojawia się dysonans – nowy, dobry nóż jest skazany na mękę...

Więcej

Profesjonalni towarzysze dobrego noża

27.04.2016

Noże, wykorzystywane do przygotowywania posiłków, mają ogromne znaczenie w codziennej pracy kucharza. Od ich jakości zależy smak potraw oraz szybkość i ergonomia ich przyrządzania, dlatego nie warto na nich oszczędzać. Nóż ma wpływ na wygodę i sprawność krojenia, szatkowania, obierania, filetowania itd. Inwestycja w profesjonalny nóż jest jak najbardziej pożądaną z punktu widzenia sztuki...

Więcej

Grillowe kompromisy

08.04.2015

Rozpoczęcie sezonu grillowego bywa dla wielbicieli potraw z rusztu wielkim wydarzeniem. Niestety, przygotowywanie smakowitych potraw i radość z pieczonych kiełbasek i soczystych steków przysłaniają głosy rozsądku w postaci żon, mam i partnerek amatorów grilla. Z kobietami przy ruszcie zawsze jest problem – powtarza wielu zapaleńców. Wiele rodzin dzieli się wtedy na dwa obozy – miłośników mięsa...

Więcej

Orzechowe przyjemności

08.04.2015

Nasze samopoczucie zależy od wielu czynników. Mają na nie wpływ pogoda, klimat, życie zawodowe i osobiste, stan zdrowia, tryb życia oraz odżywianie. To właśnie ten ostatni punkt jest bardzo często traktowany po macoszemu. Przestaliśmy uważać pożywienie za paliwo dla naszego organizmu, a zaczęliśmy postrzegać je wyłącznie przez pryzmat naszej przyjemności. A przecież to ono daje nam siłę do...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w kuchni. Określana mianem koloru...

Więcej

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży japońskich, czyli kamieniach...

Więcej

Włoski urlop we własnej kuchni

04.04.2015

Zima, śnieg i mała ilość światła słonecznego sprzyjają marzeniom o ciepłych miesiącach i wakacjach. Przeglądamy foldery, zdjęcia i filmy. Powoli planujemy urlop, by potem codziennie skreślać dni w kalendarzu. Polacy mają swoje ulubione miejsca spędzania wakacji. Jednym z najpopularniejszych celów urlopowych są Włochy. Wspaniała kuchnia, zachwycające krajobrazy i przemili, zawsze uśmiechnięci...

Więcej