Nieśmiertelne młynki Paris marki Peugeot

Czy znasz najsłynniejsze na świecie młynki do soli i pieprzu? Pewnie nie raz rzucił Ci się w oczy ten niepowtarzalny kształt, który już od dekad czaruje serca i zmysły milionów gotujących. Młynki Peugeot z kolekcji Paris, flagowy model francuskiego producenta, możesz spotkać na każdym kontynencie, zarówno w wyrafinowanych restauracjach, jak i przydrożnych barach. Gdzie tylko powiedzie Cię kulinarna ciekawość, tam, z dużym prawdopodobieństwem, natrafisz na młynki Paris, marki Peugeot. A jeśli nie będzie to oryginalny młynek do soli, czy pieprzu, na pewno zobaczysz nieskończone wariacje na temat jego kształtu. Młynek Paris to forma doskonała. Niczego jej nie brakuje.

 

 

Niepowtarzalny mechanizm

O ile przeróżni nieznani światu producenci usiłują naśladować stylistykę młynków Paris marki Peugeot, o tyle nie udało im się podrobić dwóch elementów wyróżniających produkty francuskiego koncernu. Pierwszy - to stalowy, utwardzony mechanizm mielący, który nie poddaje się korozji nawet w kontakcie z morską solą. I drugi - opatentowany przez producenta pomysł na kilkustopniowy system nastawiania grubości mielenia ziaren pieprzu, czy kryształków soli. Mechanizm nosi nazwę U-Select i dedykowany jest największym znawcom przyprawiania. Trzeba dodać, iż póki nie będziesz chciał zmienić grubości mielenia przypraw, mechanizm sam się nie przestawi na inną pozycję.

 

Młynki Paris różnorodne jak sam Paryż

Kolekcja młynków Paris ewoluowała przez dekady. Mamy do dyspozycji malutkie, średnie, duże i ogromne młynki, sięgające wysokością nawet 80 cm. Producent proponuje wyraziste kolory - lakierowane drewno bukowe w wersji wyrazistej czerni, czerwieni, bieli, czekolady, bordo i w kolorze naturalnego buku.

Fachowcy, mistrzowie kuchni, mogą sięgnąć po wyrafinowaną, stalową kolekcję młynków Paris Chef. Te młynki, podobnie jak i ich drewniani pobratymcy, są niemal nie do zabicia. Służą w kuchniach czasem nawet całych pokoleń. Widziałem młynki, które liczą sobie prawie 50 lat. I cały czas doskonale działają.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.prestizowakuchnia.pl

Zdjęcia: Peugeot

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Inwestycja w ważne chwile

30.03.2015

Są w życiu małe, z pozoru błahe rzeczy i zdarzenia, które w odpowiednich warunkach nabierają mocy zmieniania nastroju na lepszy, podtrzymywania na duchu i dawania energii do pracy. Na co dzień często ich nie dostrzegamy, są dla nas naturalne, jak oddychanie, ale w chwilach braku sił stają się kołem ratunkowym i znaczą wiele. Mała kostka czekolady zjedzona w...

Więcej

Włoski urlop we własnej kuchni

04.04.2015

Zima, śnieg i mała ilość światła słonecznego sprzyjają marzeniom o ciepłych miesiącach i wakacjach. Przeglądamy foldery, zdjęcia i filmy. Powoli planujemy urlop, by potem codziennie skreślać dni w kalendarzu. Polacy mają swoje ulubione miejsca spędzania wakacji. Jednym z najpopularniejszych celów urlopowych są Włochy. Wspaniała kuchnia, zachwycające krajobrazy i...

Więcej

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Profesjonalni towarzysze dobrego noża

27.04.2016

Noże, wykorzystywane do przygotowywania posiłków, mają ogromne znaczenie w codziennej pracy kucharza. Od ich jakości zależy smak potraw oraz szybkość i ergonomia ich przyrządzania, dlatego nie warto na nich oszczędzać. Nóż ma wpływ na wygodę i sprawność krojenia, szatkowania, obierania, filetowania itd. Inwestycja w profesjonalny nóż jest jak najbardziej pożądaną z...

Więcej

Przejdź do galerii