Czy warto mieć na ścianie listwę magnetyczną?

Istnieje kilka „szkół” przechowywania noży kuchennych. Najbardziej prymitywna, zarezerwowana dla noży słabej jakości, które nożami są zasadniczo tylko z racji nazwy i kształtu, polega na przetrzymywaniu ich w kuchennej szufladzie. Włos się jeży na głowie, gdy o tym pomyśleć. Ale – wielu nie zwraca uwagi na to, że noże są tępe nieziemsko i wyglądają, jakby zaatakował i wyszarpał je wściekły rekin.

 

Wyższa sztuka przechowywania noży – bloki na noże

Do drugiej grupy należy zaliczyć klasyczne, drewniane lub syntetyczne bloki na noże. To też dość nieudana forma przechowywania ostrzy. Mówię tu o nożach z prawdziwego zdarzenia, które z racji kontaktu z drewnem, czy tworzywem stępiłyby się niemal natychmiast. Najprymitywniejsze drewniane bloki mają szczeliny, w które wsuwa się noże. To herezja w przypadku przechowywania luksusowych noży, które traktowane w ten sposób, zniszczą się po czasie. Szczeliny bloków nie pozwalają bezpiecznie wyciągać ostrza tak, by wysuwać je niczym miecze samurajskie z pochwy - by ostrze nigdy nie miał kontaktu z drewnem, czy inną materią.

Jeśli ktoś ma zestaw tzw. noży kuchennych za niewielkie pieniądze, blok im na pewno nie zaszkodzi. Tak, czy tak noże będą tępe.

 

Nowoczesna kuchnia z szufladami na noże

Wielu projektujących kuchnie od razu proponuje specjalne szuflady z wkładkami na noże. To wiele bezpieczniejsza forma przechowywania ostrzy. Można tu spotkać stalowe, nylonowe, syntetyczne wkładki. Idealnie byłoby mieć jednak wkładkę, która będzie tylko ramą dla gąbki, pianki, czy innej wyściółki, w której osadzi się noże.

Bardziej dbający o noże wykrawają sobie w matach specjalne formy dopasowane do poszczególnych ostrzy.

 

Noże przechowywane na listwie magnetycznej nie będą się tępić

 

Pulpity i listwy magnetyczne - optymalne przechowywanie noży

Najbardziej racjonalna, nie szkodząca ostrzom metoda przechowywania noży kuchennych polega na osadzaniu ich na pulpitach lub listwach magnetycznych. Nóż jest całkiem bezpieczny, nie stępi się. Przytrzymują go mocne magnesy neodymowe zamknięte w drewnie, stali, aluminium – zależy od materiału, z którego wykonano listwę, czy pulpit.

Są też listwy, np. angielskiej marki Bisbell, czy niemieckiej marki Zwilling, które mają magnesy designersko osadzone na zewnątrz.

 

Listwy do przyklejenia na ścianę

Listwa ma przewagę nad pulpitem magnetycznym, gdyż nie wymaga miejsca na blacie. Poza tym – można ją umieścić niemal na każdej ścianie bez konieczności wiercenia otworów w glazurze, kamieniach, czy płytkach. Są do dostania specjalne taśmy-plastry, które bezpiecznie utrzymają listwę na ścianie. Listwę, co ważne, obciążoną nawet potężnymi nożami.

Patrząc na praktyczną stronę problemu przechowywania noży – magnetyczna listwa wydaje się być bezkonkurencyjna. Wychodzi cenowo bardzo atrakcyjnie w stosunku do pulpitów, czy tworzonych na zamówienie wykrojników na noże.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Bisbell, Stelton

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Inwestycja w ważne chwile

30.03.2015

Są w życiu małe, z pozoru błahe rzeczy i zdarzenia, które w odpowiednich warunkach nabierają mocy zmieniania nastroju na lepszy, podtrzymywania na duchu i dawania energii do pracy. Na co dzień często ich nie dostrzegamy, są dla nas naturalne, jak oddychanie, ale w chwilach braku sił stają się kołem ratunkowym i znaczą wiele. Mała kostka czekolady zjedzona w...

Więcej

Włoski urlop we własnej kuchni

04.04.2015

Zima, śnieg i mała ilość światła słonecznego sprzyjają marzeniom o ciepłych miesiącach i wakacjach. Przeglądamy foldery, zdjęcia i filmy. Powoli planujemy urlop, by potem codziennie skreślać dni w kalendarzu. Polacy mają swoje ulubione miejsca spędzania wakacji. Jednym z najpopularniejszych celów urlopowych są Włochy. Wspaniała kuchnia, zachwycające krajobrazy i...

Więcej

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Profesjonalni towarzysze dobrego noża

27.04.2016

Noże, wykorzystywane do przygotowywania posiłków, mają ogromne znaczenie w codziennej pracy kucharza. Od ich jakości zależy smak potraw oraz szybkość i ergonomia ich przyrządzania, dlatego nie warto na nich oszczędzać. Nóż ma wpływ na wygodę i sprawność krojenia, szatkowania, obierania, filetowania itd. Inwestycja w profesjonalny nóż jest jak najbardziej pożądaną z...

Więcej

Przejdź do galerii