Woll

Niemiecka marka Woll zasłynęła na całym świecie jako producent luksusowych, nieprzywierających patelni tytanowych oraz woków, garnków i brytfann z nieprzywierającą, również tytanową powłoką. Producent przez wiele lat zgłębiał tajniki tytanu i doszedł do wniosku, że jego powłoki będą nakładane na patelnie i naczynia kilkuwarstwowo. Będą też wzmacniane diamentem lub szafirem. W efekcie dostajesz bardzo niezawodny, doskonale wykonany, wyprodukowany w Niemczech kuchenny sprzęt klasy Premium. Woll jest też właścicielem świetnego patentu na odpinane rączki patelni i woków z serii Diamond Lite. Dzięki temu rozwiązaniu nawet spory sprzęt łatwo zmieścić w niewielkiej szafce kuchennej, czy półce. Uchwyty są tak pomysłowe, że jeden i ten sam pasuje do wszystkich typów i rozmiarów patelni oraz woków. Woll gwarantuje, że uchwyt sam się nie wypnie.

Kuchnia bogacza, naczynia kloszarda

11.02.2024

Miałem szasnę bywać w bardzo, bardzo różnych kuchniach, czasem bardzo, bardzo zamożnych klientów. Widziałem kuchnie w rezydencjach, w willach za wiele milionów złotych. Meble bywały tam tak drogie i luksusowe, że obawiałbym się korzystać z nich na co dzień, by ich nie sprofanować. Aż dziw, że nie stał tam lokaj w białych rękawiczkach i liberii, który otwierałby półki, szafki i szuflady. A...

Więcej

Naczynie na całe życie albo tylko na...

27.11.2022

Przed Świętami Bożego Narodzenia zaczyna się w świecie internetowych zakupów zupełny obłęd. Sprawa oczywista. Ale wielu nie zna jego specyficznej, jeszcze bardziej „obłędoróbnej” twarzy. Choinkowy czas zmienia konstrukcję neuronów, odmienia mózgi i sprawia, że ludzie mądrze myślący i rozumni, nagle tracą głowę i wygadują dziwactwa. Już wyjaśniamy, w czym kwestia.   Szukam naczyń na całe...

Więcej

Jak wybrać odpowiednie garnki? Sugestie...

06.11.2022

Problem doboru naczyń nie jest, na szczęście, tak skomplikowany, jak się na pozór wydaje. Nie jest z tego względu, że macie mnie. Chętnie doradzę, podpowiem, rozwieję wątpliwości. Robię to od wielu lat. Moja (zawodowa) przygoda z kulinariami zaczęła się w 1993 roku. Piszę o zawodowej przygodzie, bo gotuję od najmłodszych lat. Dlatego twierdzę, że mam w tej materii sporo do powiedzenia. Od lat...

Więcej

Jak myć luksusowe naczynia - ręcznie, czy...

01.11.2022

Okazuje się, że łatwiej jest ugotować nawet potężny, wielodaniowy, skomplikowany obiad, niż później myć garnki i patelnie. Gotowanie jest twórcze, ciekawe, jest przygodą. A mycie jest staniem w miejscu, czynnością wtórną, powtarzalną i męczącą. Syzyfowa praca, która wiecznie się odtwarza. Trudno więc ganić tych, którzy co się tylko da upychają w zmywarce, licząc, że ich wyręczy.   Da się...

Więcej

Nie podyskutujesz z grawitacją, nie...

05.06.2021

Zdarzyło Ci się dyskutować z grawitacją i przekonywać ją, że skoro zdecydujesz się na skok z 9-tego piętra, nie powinna sprowadzać Cię do postaci marmolady? Wrzeszczałeś na telefon, że przestał działać, bo zabrakło mu prądu? Oczywiście wtedy, gdy siedzisz w domu, wokół pełno kontaktów, a ładowarka leży w zasięgu ręki? Porzuciłeś samochód w rowie, kopnąwszy uprzednio w oponkę, kiedy był uprzejmy...

Więcej

Bardzo ważne oznaczenia powłok patelni...

10.04.2019

Jak świat długi i szeroki, producentów tworzących patelnie nieprzywierające jest nieskończona wręcz ilość. Ale tylko bardzo nieliczni uczciwie informują swoich Klientów, z jakimi typami powłok mają do czynienia. Nie chodzi mi o to, czy to powłoka tytanowa, granitowa, polimerowa, czy ceramiczna nieprzywierająca, itp. Tu rzecz sprowadza się do informowania Klienta, że powłoka jest bezpieczna dla...

Więcej

Jak i w czym przechowywać gotowe potrawy w...

08.04.2019

Pewnie zachodzicie w głowę, jaki jest sens pisania o sprawie tak banalnej i oczywistej, jaką jest przechowywanie potraw w lodówce. Otwiera się drzwi lodówki, wstawia jedzenie i drzwi zamyka. Po czym otwiera się je ponownie, kiedy przychodzi czas na odgrzanie przechowywanego posiłku. Cała filozofia. Niby tak, ale jednak nie do końca. Bo to, w czym lub na czym przechowujesz gotowe jedzenie w...

Więcej

Jak wybrać patelnię z niezawodną powłoką...

02.04.2019

W dziedzinie technologii kuchennych mody zmieniają się tak samo, jak i w innych przestrzeniach życia. Czasem trwają wiele lat, czy dekad, czasem umierają śmiercią naturalną. A jeszcze inne technologie przechodzą drastyczną ewolucję, czy wręcz rewolucję. Wynika to z potrzeby udoskonalania pewnych rozwiązań, które może na początku nie sprawdzają się idealnie, ale mają spory potencjał. Tak właśnie...

Więcej

WOLL-ność wyboru - uchwytów Ci u nas dostatek

30.10.2018

Pierwszy kontakt ze znakomitymi, tytanowo-diamentowymi i tytanowo-szafirowymi nieprzywierającymi patelniami niemieckiej marki WOLL może zawrócić Ci w głowie. I to nie tylko z racji wrażenia, jakie robią wielowarstwowe powłoki tytanowe (o nich w innym artykule, bo to poważna sprawa), ale i z racji mnogości uchwytów linii patelni z, zaledwie, 3 serii.   W czym rzecz? WOLL oferuje trzy...

Więcej