Noże japońskie

Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie ostrość, która budzi jednocześnie grozę i zachwyt? Ostrość doskonałą, która sprawia, że krojenie staje się czystą przyjemnością, finezyjnym tańcem z nożem, wyjątkowym doznaniem? To właśnie ostrość japońskich noży. Noże z Kraju Kwitnącej Wiśni to niezwykły mariaż starożytnej tradycji kowalstwa z nowoczesnymi technologiami. Spotkanie z nimi to wyjątkowe doznanie, dzięki któremu inaczej spojrzymy na sztukę krojenia. Bo to, że krojenie jest sztuką, japońskie noże udowadniają na każdym kroku.

Japońskie noże Zen-Bokashi marki Kanetsune...

23.05.2023

Niezaprzeczalnie, stara miłość rdzewieje. To nowa, odkryta przez nas prawda, która jest subtelnie zapisana w stalowej duszy japońskich noży Zen-Bokashi marki Kanetsune. Ale dlaczego mówimy o rdzewieniu? Bo te wyjątkowe noże są okuwane są 11 warstwami żelaza, które z upływem czasu pokryje się malowniczą patyną. To dla niektórych wada, ale inni widzą w tym właśnie tajemniczy urok ręcznie kutych...

Więcej

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi?

29.11.2022

Japońskie noże marki Miyabi, kute w Seki w fabryce marki Zwilling, to jedne z ostrzejszych noży na świecie, jeśli patrzeć pod kątem stali proszkowych. To dzieło najnowszej inżynierii i metalurgii genialnie wspieranej wielowiekową wiedzą mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Połączenie doświadczenia japońskich kowali i właściwości wysokowęglowej stali proszkowej MicroCabridge stworzyło...

Więcej

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże...

25.11.2022

Niezależnie od tego, czy dana linia noży Tojiro należy do grupy tradycyjnych japońskich noży, czy też zeuropeizowanych, wszystkie powstają w Japonii, w mieści Fujitora. Tojiro produkuje bardzo szeroką gamę noży, wykorzystując materiały o różnej specyfice i właściwościach. Wśród wielu linii noży Tojiro, oferowanych przez nasz sklep, znajdziesz różnorodne noże wykuwane z kilkudziesięciu warstw...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - dla laika, czy...

12.11.2022

  Noże japońskiej marki Miyabi stał się swoistym zjawiskiem kultury w świecie kulinariów. Przepięknie wykonane, malownicze, jak mało które, kuszące różnorodnością serii, są, dodatkowo, doskonale, a w wielu przypadkach nawet perfekcyjnie ostre. Jak pokazuje doświadczenie i moja wieloletnia praktyka, te noże, jako jedne z niewielu japońskich ostrzy, w równym stopniu sprawdzają się w rękach i...

Więcej

Nóż i prezent ślubny, czyli przyszłe...

04.11.2022

Dziś obrazoburczo, złośliwie, z ironią i prześmiewczo. Czas najwyższy, według nas, rozprawić się z nonsensownym, bardzo zabawnym i archaicznym, a sięgającym myślenia mitycznego i gminnych przesądów zabobonem, który głosi, iż nie wolno wręczać noża jako prezentu ślubnego. Paradoks polega na tym, iż komplet dobrych noży kuchennych, które posłużą genialnie przez całe lata, kosztuje często dość...

Więcej

3 warstwy magicznej ostrości - japońskie...

10.08.2022

Wielu przyszłych miłośników i właścicieli japońskich noży zastanawia się, czy koniecznie trzeba mieć wielowarstwowy, tzw. damasceński nóż, by poczuć jego prawdziwie dziką ostrość? Na logikę rzecz biorąc, przy założeniu – im więcej, tym lepiej – można sądzić, że 3-warstwowy japoński nóż nie może być nijak zestawiany z nożem damasceńskim. Nic bardziej mylnego.   Nie oceniaj noża po...

Więcej

O tym, jak fale oceanu trafiły na ostrze...

19.08.2021

Japońskie noże, według wielu wybierających japońskie ostrza do swojej kuchni, muszą mieć na klindze damasceński dziwer. Inaczej będą nie do końca „japońskie”. Może to dziwaczne przekonanie, ale z gustami się nie dyskutuje. Dlatego - dla wybrednych - dziś noże zupełnie specjalne i, a jakże, damasceńskie. Nie dość na tym - noże, na których klingi przeniesiono wzór wzburzonych fal oceanu. Przed...

Więcej

Mistrzowski konkurs odkrył mistrzowskie...

25.10.2020

Czasem na zmianę czeka się latami. Trzeba długo pracować, wierzyć w powodzenie swojej idei i dzień po dniu zmagać się z nieziemsko powolnym (jak się wydaje) rozwojem. A potem, nagle i niespodziewanie, gdy koło Fortuny litościwie się odwróci i wystarczy jedna sytuacja, jedno wydarzenie, jeden dzień, czasem jedno spotkanie, jakieś zdanie nawet, by wszystko stanęło na głowie i nabrało dzikiego...

Więcej

Nóż japoński - idealny pomysł na prezent,...

29.06.2020

Bardzo często zgłaszają się do nas Klienci z prośbą, by pomóc wybrać im japoński nóż na prezent. W takiej sytuacji sprawa jest dla nas, jako ludzi specjalizujących się w sprzedaży doskonałych, japońskich noży, prosta. Wiemy, o co pytać, jakie informacje są nam niezbędne, by dobrze doradzić Klientowi w kwestii zakupu. Wtedy wspólnie udaje nam się rozstrzygnąć wszelkie wątpliwości i wybrać coś...

Więcej

Jak starzeją się japońskie noże Miyabi...

18.02.2020

Japońskie noże Miyabi z kolekcji 5000 MCD to niewątpliwie rarytas na rynku doskonałych, perfekcyjnie ostrych noży. Choć te luksusowe, kute w japońskim mieści Seki noże do tanich nie należą, zyskują sobie coraz większą grupę miłośników. Jeśli założyć, że tak doskonały japoński nóż możesz ostrzyć raz na 5-6 miesięcy, cały zakup przestaje być fanaberią, a staje się inwestycją. Tym bardziej, że...

Więcej

Kasumi Black Hammer - japońskie noże o...

23.01.2020

Japońskie noże są czasem wyjątkowo grzeczne, uładzone, estetyczne. Podobają się, zasadniczo, wszystkim. Szczególnie, jeśli kuszą wytwornym, damasceńskim dziwerem. A z drugiej strony świat japońskich noży Takumi, czyli noży mistrzowskich kutych w rzemieślniczy sposób i w niewielkich ilościach, "zaludniają" swoiste dzikusy. Te noże zdają się być nieco prymitywne, barbarzyńskie w estetyce,...

Więcej

Subiektywne odczucie ostrości noża

12.01.2020

Od zawsze propaguję koncepcję, że od dobrego, ostrego noża wszystko się zaczyna. W kuchni, oczywiście. Bez niego gotowanie nie ma sensu, bo w czasie krojenia tępym nożem pozbawiasz przyszły obiad tego, co wartościowe. Tępy nóż wyciśnie z mięsa, warzyw, ryb soki, witaminy i wszelkie wartości odżywcze, które zostaną na desce, a nie trafią do garnka, czy na patelnię. Dlatego trzeba mieć w kuchni...

Więcej