Noże japońskie

Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie ostrość, która budzi jednocześnie grozę i zachwyt? Ostrość doskonałą, która sprawia, że krojenie staje się czystą przyjemnością, finezyjnym tańcem z nożem, wyjątkowym doznaniem? To właśnie ostrość japońskich noży. Noże z Kraju Kwitnącej Wiśni to niezwykły mariaż starożytnej tradycji kowalstwa z nowoczesnymi technologiami. Spotkanie z nimi to wyjątkowe doznanie, dzięki któremu inaczej spojrzymy na sztukę krojenia. Bo to, że krojenie jest sztuką, japońskie noże udowadniają na każdym kroku.

Mistrzowski konkurs odkrył mistrzowskie...

25.10.2020

Czasem na zmianę czeka się latami. Trzeba długo pracować, wierzyć w powodzenie swojej idei i dzień po dniu zmagać się z nieziemsko powolnym (jak się wydaje) rozwojem. A potem, nagle i niespodziewanie, gdy koło Fortuny litościwie się odwróci i wystarczy jedna sytuacja, jedno wydarzenie, jeden dzień, czasem jedno spotkanie, jakieś zdanie nawet, by wszystko stanęło na głowie i nabrało dzikiego...

Więcej

Nóż japoński - idealny pomysł na prezent,...

29.06.2020

Bardzo często zgłaszają się do nas Klienci z prośbą, by pomóc wybrać im japoński nóż na prezent. W takiej sytuacji sprawa jest dla nas, jako ludzi specjalizujących się w sprzedaży doskonałych, japońskich noży, prosta. Wiemy, o co pytać, jakie informacje są nam niezbędne, by dobrze doradzić Klientowi w kwestii zakupu. Wtedy wspólnie udaje nam się rozstrzygnąć wszelkie wątpliwości i wybrać coś...

Więcej

Jak starzeją się japońskie noże Miyabi...

18.02.2020

Japońskie noże Miyabi z kolekcji 5000 MCD to niewątpliwie rarytas na rynku doskonałych, perfekcyjnie ostrych noży. Choć te luksusowe, kute w japońskim mieści Seki noże do tanich nie należą, zyskują sobie coraz większą grupę miłośników. Jeśli założyć, że tak doskonały japoński nóż możesz ostrzyć raz na 5-6 miesięcy, cały zakup przestaje być fanaberią, a staje się inwestycją. Tym bardziej, że...

Więcej

Kasumi Black Hammer - japońskie noże o...

23.01.2020

Japońskie noże są czasem wyjątkowo grzeczne, uładzone, estetyczne. Podobają się, zasadniczo, wszystkim. Szczególnie, jeśli kuszą wytwornym, damasceńskim dziwerem. A z drugiej strony świat japońskich noży Takumi, czyli noży mistrzowskich kutych w rzemieślniczy sposób i w niewielkich ilościach, "zaludniają" swoiste dzikusy. Te noże zdają się być nieco prymitywne, barbarzyńskie w estetyce,...

Więcej

Subiektywne odczucie ostrości noża

12.01.2020

Od zawsze propaguję koncepcję, że od dobrego, ostrego noża wszystko się zaczyna. W kuchni, oczywiście. Bez niego gotowanie nie ma sensu, bo w czasie krojenia tępym nożem pozbawiasz przyszły obiad tego, co wartościowe. Tępy nóż wyciśnie z mięsa, warzyw, ryb soki, witaminy i wszelkie wartości odżywcze, które zostaną na desce, a nie trafią do garnka, czy na patelnię. Dlatego trzeba mieć w kuchni...

Więcej

Jak stępić japoński nóż podczas ostrzenia?...

04.04.2019

W kuchennym świecie przydarzają się różnorodne absurdy i paradoksy. Jednym z nich jest tępienie noża w trakcie ostrzenia. Wydawałoby się, że to sprzeczność. Już sama nazwa „ostrzenie” zakłada, że z tępego robi się ostre. Jednak, jak pokazuje życie, nie koniecznie! Niestety, jak dowodzi praktyka, są i tacy, którzy potrafią stępić japońskie noże, ostrząc je, choć efekt ich zabiegów powinien być...

Więcej

Nóż od strony rękojeści widziany

24.08.2018

Mnogość kształtów noży, zwłaszcza japońskich, ich przeznaczenie, historia, estetyka, materiał, z którego zostały wykonane, budzą prawdziwy zawrót głowy. Od zawsze interesował mnie problem, co, tak faktycznie, przykuwa uwagę kupujących noże? Na ile ważna jest twardość i typ stali, a ile znaczy sama ich estetyka - w tym i rękojeść. Okazuje się, co niezwykłe, że odpowiedź na to pytanie nie jest...

Więcej

Jak długo powstaje japoński nóż?

03.08.2018

Ci, którzy zaczynają przygodę z prawdziwymi japońskimi nożami, są często zbulwersowani, czy przestraszeniach ich cenami. Fakt, niektóre najbardziej ortodoksyjne noże potrafią być bardzo drogie. Ale jest ku temu powód. W ogromnej ilości prawdziwe japońskie noże, nawet te, tworzone mechanicznie, powstają w skomplikowanym procesie kucia z bardzo zaawansowanych, czy trudnych w obróbce...

Więcej

Nowe oblicze noży Miyabi

07.02.2018

Japońska marka Miyabi oswoiła nas ze swoimi malowniczymi, luksusowymi, wystawnymi nożami. Kiedy pojawiała się kolejna ich odsłona, z reguły były to noże damasceńskie, bardzo ciekawe pod kątem wizualnym, sprawiające takie wrażenie, że kroją same (co zresztą jest cechą noży Miyabi). A tu nagle zaskoczenie. Minimalizm, jak na Japończyków przystało Ultranowoczesna kuźnia Miyabi ze słynnego Seki,...

Więcej

Jak obrazić japońskiego mistrza kowalstwa?

14.12.2016

Czasem klienci naszych sklepów nie mają nawet pojęcia, ile ryzykują, zadając pytania odnośnie japońskich noży. Nie mają świętego pojęcia, na jakie męki i tortury zostaliby skazani, gdyby ich pytanie dotarło do uszu japońskiego mistrza tradycyjnego kowalstwa – twórcy noża, o który pyta nasz klient. To, co wydaje się Europejczykowi pytaniem pozornie naturalnym i błahym, w Kraju Kwitnącej Wiśni...

Więcej

Co potrafi 25 pokolenie - czyli słowo o...

08.12.2016

Licząca sobie już 100 lat firma Sumikama, będąca właścicielem znanej marki noży Kasumi, pewnie uchodzi w Japonii za całkiem młodziutką. Europejczycy szaleją, widząc, że jakaś firma datuje swoje powstanie na początku XX wieku. A w przypadku japońskich kuźni, które trwają czasem od, nawet, 6-7 wieków, stuletnia firma to pewnie „niemowlak”. 25 pokolenie mistrzów rzemiosła kuje noże Kasumi Jednak...

Więcej

Jak ostrzyć noże ze stali damasceńskiej,...

16.11.2016

Jeśli ktoś zgłębia tajniki kucia doskonałych noży, na pewno wie, że to, co obecnie nazywa się popularnie nożem damasceńskim, ze swoim pierwowzorem nie ma, niestety, wiele wspólnego. Do dziś nie wiadomo, jak powstawała legendarna stal damasceńska, z której kuto niewyobrażalnie trwałe i ostre noże oraz miecze. Wiadomo tylko, że część luksusowej broni białej, którą wykuwano w Damaszku, pokrywały...

Więcej