Wielu przyszłych miłośników i właścicieli japońskich noży zastanawia się, czy koniecznie trzeba mieć wielowarstwowy, tzw. damasceński nóż, by poczuć jego prawdziwie dziką ostrość? Na logikę rzecz biorąc, przy założeniu – im więcej, tym lepiej – można sądzić, że 3-warstwowy japoński nóż nie może być nijak zestawiany z nożem damasceńskim.
Nic bardziej mylnego.
Nie oceniaj noża po ostrzu
Dziś słowo o nożach Beyond marki Mcusta Zanmai. To skrajnie minimalistyczne, 3-warstwowe noże, które zostawiają za sobą daleko, daleko w tyle wyglądające na pozór na wiele ostrzejsze damasceńskie noże innych linii tej samej marki, czy konkurencyjnych kuźni.
Noże Mcusta Zanmai są dość przebiegłe. Trudno je oceniać po samym wyglądzie. Choć każda seria jest popisem estetyki i wyrafinowania, choć trudno wybrać, który nóż jest naj…, bo wszystkie (wybrane przez nas dla potrzeb sklepu PrestiżowaKuchnia.pl) są wyjątkowe i należą do noży klasy Premium, niektóre zdecydowanie wyróżniają się spośród innych.
Prawdziwy japoński nóż nie musi kusić damasceńskim dziwerem
O jakości noża świadczy rdzeń, z którego została wykuta klinga. A kwestia ilości warstw jest tu drugorzędna. Noże Beyond marki Mcusta Zanmai powstały z 2 typów stali – rdzeń tworzy Aogami Super, nazywana Blue Steel, którą otula z każdej strony „zaledwie” jedna warstwa stali wysokowęglowej.
Rzemieślnicy kuźni Mcusta Zanmai odsłonili rdzewny rdzeń noża (widać go na klindze tnącej), dzięki czemu nóż Beyond jest szaleńczo wręcz ostry. Stal Aogami Super osiąga w rękach mistrzów twardość do 65 HRC, więc te noże niezwykle długo zachowują ostrość między ostrzeniami. Są tacy, którzy ostrzą noże Beyond raz na pół roku!
Klasyka japońskiego noża
Całość uzupełnia wytworna, antybakteryjna skuwka z niklu i srebra oraz pięknie miodowo-brązowa rękojeść z luksusowego drewna hinoki. Plus subtelny mosaic pin, który świadczy o kunszcie mistrzów rzemiosła tworzących linię Beyond marki Mcusta Zanmai. Okazuje się, że ta kolekcja noży, choć pozornie ascetyczna i bardzo prosta, niezwykle podoba się polskim krojącym. Kryje w sobie ducha Japonii, jej lekko tajemniczą aurę i naturę.
Czyli - choć nie mamy tu powalającej ilości warstw, mamy za to nóż nad nożami. Noże Beyond marki Mcusta Zanmai powinny zagościć w kuchni ludzi, którym zależy na prawdziwym kunszcie krojenia.
Z czystym sumieniem i po długich testach możemy z pełną odpowiedzialnością rekomendować Wam noże Beyond Mcusta Zanmai jako te, które nie rozczarowują nawet bardzo wymagających miłośników popisowego krojenia.
Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych; wielki miłośnik japońskich noży
Joanna Gawlikowska - współtestująca sprzęt dla sklepu PrestiżowaKuchnia.pl
Zdjęcia: Grupa Nas Troje
www.prestizowakuchnia.pl
Szukaj nas tutaj: