3 warstwy magicznej ostrości - japońskie noże Beyond marki Mcusta Zanmai

Wielu przyszłych miłośników i właścicieli japońskich noży zastanawia się, czy koniecznie trzeba mieć wielowarstwowy, tzw. damasceński nóż, by poczuć jego prawdziwie dziką ostrość? Na logikę rzecz biorąc, przy założeniu – im więcej, tym lepiej – można sądzić, że 3-warstwowy japoński nóż nie może być nijak zestawiany z nożem damasceńskim.

Nic bardziej mylnego.

 

Nie oceniaj noża po ostrzu

Dziś słowo o nożach Beyond marki Mcusta Zanmai. To skrajnie minimalistyczne, 3-warstwowe noże, które zostawiają za sobą daleko, daleko w tyle wyglądające na pozór na wiele ostrzejsze damasceńskie noże innych linii tej samej marki, czy konkurencyjnych kuźni.

 

 

Noże Mcusta Zanmai są dość przebiegłe. Trudno je oceniać po samym wyglądzie. Choć każda seria jest popisem estetyki i wyrafinowania, choć trudno wybrać, który nóż jest naj…, bo wszystkie (wybrane przez nas dla potrzeb sklepu PrestiżowaKuchnia.pl) są wyjątkowe i należą do noży klasy Premium, niektóre zdecydowanie wyróżniają się spośród innych.

 

Prawdziwy japoński nóż nie musi kusić damasceńskim dziwerem

O jakości noża świadczy rdzeń, z którego została wykuta klinga. A kwestia ilości warstw jest tu drugorzędna. Noże Beyond marki Mcusta Zanmai powstały z 2 typów stali – rdzeń tworzy Aogami Super, nazywana Blue Steel, którą otula z każdej strony „zaledwie” jedna warstwa stali wysokowęglowej.

Rzemieślnicy kuźni Mcusta Zanmai odsłonili rdzewny rdzeń noża (widać go na klindze tnącej), dzięki czemu nóż Beyond jest szaleńczo wręcz ostry. Stal Aogami Super osiąga w rękach mistrzów twardość do 65 HRC, więc te noże niezwykle długo zachowują ostrość między ostrzeniami. Są tacy, którzy ostrzą noże Beyond raz na pół roku!

 

 

Klasyka japońskiego noża

Całość uzupełnia wytworna, antybakteryjna skuwka z niklu i srebra oraz pięknie miodowo-brązowa rękojeść z luksusowego drewna hinoki. Plus subtelny mosaic pin, który świadczy o kunszcie mistrzów rzemiosła tworzących linię Beyond marki Mcusta Zanmai. Okazuje się, że ta kolekcja noży, choć pozornie ascetyczna i bardzo prosta, niezwykle podoba się polskim krojącym. Kryje w sobie ducha Japonii, jej lekko tajemniczą aurę i naturę.

Czyli - choć nie mamy tu powalającej ilości warstw, mamy za to nóż nad nożami. Noże Beyond marki Mcusta Zanmai powinny zagościć w kuchni ludzi, którym zależy na prawdziwym kunszcie krojenia.

Z czystym sumieniem i po długich testach możemy z pełną odpowiedzialnością rekomendować Wam noże Beyond Mcusta Zanmai jako te, które nie rozczarowują nawet bardzo wymagających miłośników popisowego krojenia.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych; wielki miłośnik japońskich noży

Joanna Gawlikowska - współtestująca sprzęt dla sklepu PrestiżowaKuchnia.pl

Zdjęcia: Grupa Nas Troje

www.prestizowakuchnia.pl

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Jedna stal w rękach dwóch mistrzów -...

05.04.2015

Dziwnie się składa, gdy ten sam materiał, w zależności od filozofii, sposobu obróbki, czy wizji danego twórcy przybiera zupełnie odmienną formę. Niby prawda oczywista, ale – gdy spojrzeć na stal Yasuki Shirogami, bo o niej tu mowa – kwestia staje się dość specyficzna. Wysokowęglowa, japońska stal Yasuki Shirogami, z której powstają doskonale ostre, piękne i...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - duma bez uprzedzeń

05.04.2015

Licząc, że Jane Austen i jej wielbiciele nie będą mieli mi za złe sparafrazowania słynnego tytułu jej powieści, chciałbym napisać kilka słów o nadzwyczajnej linii japońskich noży marki Miyabi – serii 5000 MCD. Jestem ich dumnym posiadaczem i, choć nie raz przyszło mi zapłacić krwią za tę wyjątkową znajomość, uprzedzeń wobec nich nie żywię. Damasceńska,...

Więcej

Japoński Biskupin - noże Haiku Kurouchi...

05.04.2015

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, pomyślałem, że powstały w bardzo zamierzchłej przeszłości. A któryś z moich współpracowników zażartował, że wyglądają, jak wykopane w Biskupinie. I tak już zostało, kiedy mówimy o przepięknych, absolutnie niepowtarzalnych nożach ze skuwanej z żelazem unikatowej stali Blue Steel...

Więcej

Seria Euro Stainless, Boba Kramera

26.09.2015

Choć z najwyższej jakości kuchennymi nożami mam do czynienia od lat, zdarzają mi się ciągle i od nowa chwile uniesienia i oszołomienia, z którego ciężko się otrząsnąć. Tak ma się rzecz z unikatowymi, stuwarstwowymi damasceńskimi nożami mistrza Boba Kramera – serią Euro Stainless, która powstaje w Seki, w Japonii. Co zdumiewa, Bob Kramer, jeden z najbardziej...

Więcej

Przejdź do galerii