Noże japońskie

Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie ostrość, która budzi jednocześnie grozę i zachwyt? Ostrość doskonałą, która sprawia, że krojenie staje się czystą przyjemnością, finezyjnym tańcem z nożem, wyjątkowym doznaniem? To właśnie ostrość japońskich noży. Noże z Kraju Kwitnącej Wiśni to niezwykły mariaż starożytnej tradycji kowalstwa z nowoczesnymi technologiami. Spotkanie z nimi to wyjątkowe doznanie, dzięki któremu inaczej spojrzymy na sztukę krojenia. Bo to, że krojenie jest sztuką, japońskie noże udowadniają na każdym kroku.

Gwiazda wśród noży - nóż kucharza Gyuto

28.09.2016

Wiesz, jaka jest historia noży kuchennych? Nie zaczyna się bynajmniej przy stole… Już w pierwszych prymitywnych społecznościach myślano praktycznie - dlatego nóż jednocześnie pełnił rolę broni i narzędzia służącego do krojenia oraz oprawiania mięsa. Chociaż minęły całe epoki, tradycja tworzenia praktycznych, solidnych noży pozostała. Co specyficzne, stosunkowo niedawno (jak na arcy-długą...

Więcej

Ostry kontra ostry, czyli noże...

16.09.2016

Zastanawiasz się nad kupnem noża i rozważasz pomiędzy wyborem noża damasceńskiego, a noża skuwanego z rzadkich typów stali łączonej z żelazem? Zanim podejmiesz ostateczną decyzję, zapoznaj się z cechami obu noży.   Noże jak sprzed całych wieków Tradycja kucia i używania noży, które powstawały ze stali skuwanej z żelazem – tzw. noży Kurouchi, sięga VIII wieku – wówczas po raz pierwszy tego...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - nóż...

03.08.2016

Wielu poszukujących dobrego noża staje przed ważkim dylematem – jaki nóż wybrać? Czy zdecydować się na nóż europejski, podobno mniej ostry, niż japoński, czy właśnie jakieś orientalne arcydzieło? A jeśli wybór padnie na ten drugi typ noża – zdecydować się na coś tańszego, czy zaszaleć i kupić nóż za duże pieniądze? Spróbuję wskazać nieco wad i zalet obu typów noży. Dlaczego mówię o dwóch...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - ostry...

20.07.2016

Wielu przeraża koncepcja ostrego noża w kuchni. To zwykła bzdura i domowy przesąd. Jestem w tysiącu procentach przekonany, że taki ktoś nigdy nie miał w ręku dobrego, np. japońskiego noża. Gdyby miał szansę chwycić w dłoń dzieło mistrzów kowalstwa, pochodzące z kraju Kwitnącej Wiśni, po czym bez stresu, pośpiechu i, co najistotniejsze, uprzedzeń, kroił kilkanaście minut, stwierdziłby, że nie...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - czyli co...

29.06.2016

Trzy poprzednie części swoistego poradnika dotyczącego kwestii, które warto wziąć pod uwagę, gdy wybieramy dla siebie nóż kuchenny, były, z racji specyfiki problemu, dość szerokie. Wpłynął na to fakt, iż mówię o doskonałych nożach, nożach prawdziwych chciałoby się rzec, bo często ręcznie kutych, tworzonych przez znakomitych kowali, świetne marki, o nożach powstających z najlepszych materiałów....

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - rękojeść...

01.06.2016

Trzecia część poradnika poświęconego problemowi – jak dobrać nóż kuchenny – uzupełnia informacje, które pojawiły się w dwóch pierwszych artykułach tej mini-serii. Na początku zostały omówione zasługujące na uwagę typy stali, poruszyłem też kwestię twardości stali wyrażonej w stopniach HRC w skali Rockwella. Trzeci artykuł poświęcony jest bardzo ważnej, a często pomijanej milczeniem, bo...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - czyli o...

25.05.2016

Wielu, którzy kupują noże, nie wie, że nie tylko stal, czy forma rękojeści oraz przeznaczenie samego noża powinno się brać pod uwagę. Jednym z najważniejszych czynników, który warunkuje zakup luksusowego, mistrzowskiego noża, powinno być rozpatrzenie twardości ostrza.   Słowo o twardości stali Twardości noża nie testuje się, tłukąc nim w stół, czy blat, by sprawdzić, ile wytrzyma i czy się...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - czyli o...

18.05.2016

Nóż to, niejako z definicji, podstawowe narzędzie wykorzystywane w kuchni, używane praktycznie codziennie w celu przyrządzenia najróżniejszych potraw. Bez względu na to, czy przygotowuje się śniadanie, obiad, czy kolację, zawsze będzie potrzebny. Ale jak go wybrać? Jaki nóż kupić? Jeżeli zadają sobie Państwo to pytanie, odpowiedź na nie znajdzie się w poniższym artykule.     Nóż zaufanego...

Więcej

Tysiąc i jedno oblicze japońskiego noża

13.04.2016

Dla Japończyków noże są czymś więcej niż tylko narzędziem wykorzystywanym w kuchni – one stanowią integralną część ich kultury, która wyraźnie odbija się na kształcie ostrza, jego zastosowaniu i sposobie tworzenia. Tradycja wykuwania noży sięga w Japonii tysiąca lat wstecz i dla wielu Europejczyków może być nie do końca zrozumiała. Udokumentowane źródła mówią o ponad 10 wiekach nieustannego...

Więcej

Noże kuchenne i trzy śmieszne półprawdy na...

23.03.2016

Nóż kuchenny – najbardziej podstawowe narzędzie wykorzystywane w kuchni, którego używa się każdego dnia w trakcie przyrządzania praktycznie każdego posiłku. Z punktu widzenia każdego gotującego wybór noża kuchennego jest niezwykle istotny, toteż warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Niestety, na temat noży krąży wiele nieprawdziwych mitów, które mogą wprowadzać w błąd miłośników gotowania. W...

Więcej

Nożem Nakiri poszatkujesz dosłownie wszystko

03.03.2016

To niezwykle ciekawe, że niektóre przedmioty, pomimo przemian zachodzących w obszarze kultury, przez długi czas pozostają przy swojej pierwotnej formie. Idealnym przykładem są przeznaczone do szatkowania warzyw japońskie noże Nakiri, które stworzono całe wieki temu i do dziś nie zmieniono ich zasadniczej formy.     Noże - japońska specjalizacja Choć spoglądamy na historię przez pryzmat...

Więcej

Japońskie noże Deba - moc i dzikość ostrza

18.02.2016

Ponieważ Japonia przez całe wieki pozostawała odporna na wpływy z zewnątrz, a wyjątkowe przywiązanie do tradycji nie zmieniało podstawowych cech tamtejszej kultury, forma noży do ryb pozostaje wciąż taka sama, czego przykład stanowi nóż Deba. Nóż Deba wyróżnia się przede wszystkim szerokością i rozmiarem ostrza, którego długość waha się między 15 a 20 centymetrami.     Ciekawa konstrukcja...

Więcej