Nożem Nakiri poszatkujesz dosłownie wszystko

To niezwykle ciekawe, że niektóre przedmioty, pomimo przemian zachodzących w obszarze kultury, przez długi czas pozostają przy swojej pierwotnej formie. Idealnym przykładem są przeznaczone do szatkowania warzyw japońskie noże Nakiri, które stworzono całe wieki temu i do dziś nie zmieniono ich zasadniczej formy.

 

Nóż Nakiri to genialne urządzenie do siekania i szatkowania warzyw.

 

Noże - japońska specjalizacja

Choć spoglądamy na historię przez pryzmat rozwoju Europy, nie możemy zapominać, że wiele wynalazków ma swoje źródła lub idealne wzorce w krajach Orientu. Nie inaczej jest w przypadku noży – Japończycy specjalizowali się w ich doskonałym projektowaniu w czasach, gdy Europejczycy, nawet na dworach, nie potrafili odejść od prymitywnych nawyków, na przykład używania jednego, zwyczajnego ostrza do każdej kuchennej czynności (czy wręcz rwania mięsa palcami).

 

Europejczycy ciągle nie rozumieją istoty specjalistycznych noży

Niestety – również i w naszych stronach do dziś niewystarczająco rozpropagowano zalety sięgania po specjalistyczne, profesjonalne noże. W Japonii od kilkuset lat przekazywana jest tradycja przygotowywania wyjątkowych ostrzy – innych do oprawiania mięs, krojenia ryb, a także siekania i szatkowania warzyw i owoców. Perfekcja kolejnych pokoleń przetrwała do czasów globalizacji i wolnego rynku. Dziś możemy zamówić mistrzowskie ostrze, będąc w każdym zakątku Ziemi.

 

Japończycy wieki temu już odkryli radość posiadania w kuchni noża Nakiri.

 

Co wyróżnia nóż Nakiri i do czego służy to ostrze

Nakiri to miniaturowy tasak, specjalistyczne ostrze do warzyw i owoców, a co za tym idzie, idealne narzędzie do czerpania i zachowania w darach natury niezwykle cennych witamin. Konstrukcja klingi noża Nakiri charakteryzuje się wyraźnie zarysowanym spadem, który wpływa na tempo krojenia warzyw. Optymalne efekty uzyskujemy za pomocą techniki zbliżonej do „gilotynowania” (np. francuskich arystokratów), jak i krojenia do siebie lub od siebie (technika nieco trudniejsza, wymagająca nieco treningu).

Krojenie nożami Nakiri skutkuje wręcz niezwykłą skutecznością i wygodą szatkowania tak twardych, jak i miękkich warzyw oraz owoców. Wyjątkowa budowa ostrza sprawia, że Nakiri może, na pierwszy rzut oka, nie nadawać się do krojenia innych produktów spożywczych. To jednak nie całkiem prawda – każdy znajdzie dla niego jeszcze wiele zastosowań, choćby do porcjowania mięs bez kości.

Nóż Nakiri, kuty, np. przez marki Kichiji, Chroma, czy mistrza Sirou Kamo, jest zaprojektowany z myślą o wygodzie i precyzji, czemu z pewnością sprzyja przemyślana długość ostrza – najbardziej optymalne (zarazem najbardziej tradycyjne, „japońskie”) jest ostrze około 18 centymetrów.

 

Ostry nóż idealnie kroi, a nie miażdży

Ci, którzy kochają różnorodność w kuchni, wybierają specjalistyczne ostrze dla warzyw i owoców – z jego pomocą dieta stanie się bogatsza w witaminy i nowe doznania smakowe! Nóż Nakiri jest genialnie ostry, więc nie miażdży struktury warzyw, owoców, czy nawet mięs. Siekając, czy szatkując nożem Nakiri, sprawimy, że witaminy i składniki odżywcze oraz soki warzyw i owoców trafią do woka, na patelnię, czy do garnka, a nie rozleją się po desce.

 

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Zdjęcia: Kichiji, Grupa Nas Troje

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Jedna stal w rękach dwóch mistrzów -...

05.04.2015

Dziwnie się składa, gdy ten sam materiał, w zależności od filozofii, sposobu obróbki, czy wizji danego twórcy przybiera zupełnie odmienną formę. Niby prawda oczywista, ale – gdy spojrzeć na stal Yasuki Shirogami, bo o niej tu mowa – kwestia staje się dość specyficzna. Wysokowęglowa, japońska stal Yasuki Shirogami, z której powstają doskonale ostre, piękne i...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - duma bez uprzedzeń

05.04.2015

Licząc, że Jane Austen i jej wielbiciele nie będą mieli mi za złe sparafrazowania słynnego tytułu jej powieści, chciałbym napisać kilka słów o nadzwyczajnej linii japońskich noży marki Miyabi – serii 5000 MCD. Jestem ich dumnym posiadaczem i, choć nie raz przyszło mi zapłacić krwią za tę wyjątkową znajomość, uprzedzeń wobec nich nie żywię. Damasceńska,...

Więcej

Japoński Biskupin - noże Haiku Kurouchi...

05.04.2015

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, pomyślałem, że powstały w bardzo zamierzchłej przeszłości. A któryś z moich współpracowników zażartował, że wyglądają, jak wykopane w Biskupinie. I tak już zostało, kiedy mówimy o przepięknych, absolutnie niepowtarzalnych nożach ze skuwanej z żelazem unikatowej stali Blue Steel...

Więcej

Seria Euro Stainless, Boba Kramera

26.09.2015

Choć z najwyższej jakości kuchennymi nożami mam do czynienia od lat, zdarzają mi się ciągle i od nowa chwile uniesienia i oszołomienia, z którego ciężko się otrząsnąć. Tak ma się rzecz z unikatowymi, stuwarstwowymi damasceńskimi nożami mistrza Boba Kramera – serią Euro Stainless, która powstaje w Seki, w Japonii. Co zdumiewa, Bob Kramer, jeden z najbardziej...

Więcej

Przejdź do galerii