Noże japońskie

Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie ostrość, która budzi jednocześnie grozę i zachwyt? Ostrość doskonałą, która sprawia, że krojenie staje się czystą przyjemnością, finezyjnym tańcem z nożem, wyjątkowym doznaniem? To właśnie ostrość japońskich noży. Noże z Kraju Kwitnącej Wiśni to niezwykły mariaż starożytnej tradycji kowalstwa z nowoczesnymi technologiami. Spotkanie z nimi to wyjątkowe doznanie, dzięki któremu inaczej spojrzymy na sztukę krojenia. Bo to, że krojenie jest sztuką, japońskie noże udowadniają na każdym kroku.

Jak stępić japoński nóż podczas ostrzenia?...

04.04.2019

W kuchennym świecie przydarzają się różnorodne absurdy i paradoksy. Jednym z nich jest tępienie noża w trakcie ostrzenia. Wydawałoby się, że to sprzeczność. Już sama nazwa „ostrzenie” zakłada, że z tępego robi się ostre. Jednak, jak pokazuje życie, nie koniecznie! Niestety, jak dowodzi praktyka, są i tacy, którzy potrafią stępić japońskie noże, ostrząc je, choć efekt ich zabiegów powinien być...

Więcej

Nóż od strony rękojeści widziany

24.08.2018

Mnogość kształtów noży, zwłaszcza japońskich, ich przeznaczenie, historia, estetyka, materiał, z którego zostały wykonane, budzą prawdziwy zawrót głowy. Od zawsze interesował mnie problem, co, tak faktycznie, przykuwa uwagę kupujących noże? Na ile ważna jest twardość i typ stali, a ile znaczy sama ich estetyka - w tym i rękojeść. Okazuje się, co niezwykłe, że odpowiedź na to pytanie nie jest...

Więcej

Jak długo powstaje japoński nóż?

03.08.2018

Ci, którzy zaczynają przygodę z prawdziwymi japońskimi nożami, są często zbulwersowani, czy przestraszeniach ich cenami. Fakt, niektóre najbardziej ortodoksyjne noże potrafią być bardzo drogie. Ale jest ku temu powód. W ogromnej ilości prawdziwe japońskie noże, nawet te, tworzone mechanicznie, powstają w skomplikowanym procesie kucia z bardzo zaawansowanych, czy trudnych w obróbce...

Więcej

Nowe oblicze noży Miyabi

07.02.2018

Japońska marka Miyabi oswoiła nas ze swoimi malowniczymi, luksusowymi, wystawnymi nożami. Kiedy pojawiała się kolejna ich odsłona, z reguły były to noże damasceńskie, bardzo ciekawe pod kątem wizualnym, sprawiające takie wrażenie, że kroją same (co zresztą jest cechą noży Miyabi). A tu nagle zaskoczenie.   Minimalizm, jak na Japończyków przystało Ultranowoczesna kuźnia Miyabi ze słynnego...

Więcej

Jak obrazić japońskiego mistrza kowalstwa?

14.12.2016

Czasem klienci naszych sklepów nie mają nawet pojęcia, ile ryzykują, zadając pytania odnośnie japońskich noży. Nie mają świętego pojęcia, na jakie męki i tortury zostaliby skazani, gdyby ich pytanie dotarło do uszu japońskiego mistrza tradycyjnego kowalstwa – twórcy noża, o który pyta nasz klient. To, co wydaje się Europejczykowi pytaniem pozornie naturalnym i błahym, w Kraju Kwitnącej Wiśni...

Więcej

Co potrafi 25 pokolenie - czyli słowo o...

08.12.2016

Licząca sobie już 100 lat firma Sumikama, będąca właścicielem znanej marki noży Kasumi, pewnie uchodzi w Japonii za całkiem młodziutką. Europejczycy szaleją, widząc, że jakaś firma datuje swoje powstanie na początku XX wieku. A w przypadku japońskich kuźni, które trwają czasem od, nawet, 6-7 wieków, stuletnia firma to pewnie „niemowlak”.   25 pokolenie mistrzów rzemiosła kuje noże...

Więcej

Jak ostrzyć noże ze stali damasceńskiej,...

16.11.2016

Jeśli ktoś zgłębia tajniki kucia doskonałych noży, na pewno wie, że to, co obecnie nazywa się popularnie nożem damasceńskim, ze swoim pierwowzorem nie ma, niestety, wiele wspólnego. Do dziś nie wiadomo, jak powstawała legendarna stal damasceńska, z której kuto niewyobrażalnie trwałe i ostre noże oraz miecze. Wiadomo tylko, że część luksusowej broni białej, którą wykuwano w Damaszku, pokrywały...

Więcej

5 stopni doskonałości japońskich noży...

04.11.2016

Kilkanaście lat temu nikt pewnie nie spodziewał się, że jedna marka może tak znacząco wpłynąć na postrzeganie noża jako zjawiska nie tylko kuchennego ale i estetycznego. Przesiąknięte duchem Japonii, kute w słynnym Seki, japońskim „zagłębiu noży”, noże Miyabi wydobywają z ostrza to, co w nim najlepszego. Są perfekcyjnie ostre dzięki wykorzystaniu doskonałych jakościowo stali  wykuwanych dzięki...

Więcej

Nóż uniwersalny… inaczej

26.10.2016

Zwykło się mówić, że to, co jest do wszystkiego, w rzeczywistości jest do niczego. Czy tak samo jest z nożami uniwersalnymi, które teoretycznie powinny pełnić różne funkcje i nadawać się do większości czynności kulinarnych wykonywanych przez kucharza? Nie do końca. Pod pewnymi warunkami noże uniwersalne mogą być naprawdę wartościowym wsparciem, pod innymi – kompletną, kuchenną porażką. Czyli...

Więcej

Noże do sushi i sashimi - długie ostrze...

19.10.2016

Japonia – państwo ulokowane na wyspach – z tej naturalnej przyczyny od wieków wykorzystuje morskie dary. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni sięgają najczęściej po ryby i owoce morza, które stały się podstawą ich kuchni. Wpłynęło to na wykształcenie się specyficznej potrzeby, a zarazem tradycji używania specjalnych, bardzo długich i ostrych noży, które bez problemu pomagają w oprawianiu ryb i...

Więcej

Mistrz szatkowania - orientalny nóż Santoku

07.10.2016

Różnorodność i mnogość wykorzystywanych w japońskiej kuchni składników odbija się na używanych w niej nożach – setki rozmaitych rodzajów, długości i nazw noży to w Japonii rzecz normalna. Specjalistyczne noże dostosowane są, czasem, do jednego, jedynego gatunku ryb, czy ośmiornic. Mimo sporej i nieco egzotycznej specjalizacji, popularność japońskich noży nie ogranicza się jednak wyłącznie do...

Więcej

Japońskie noże Miyabi na żywo w Cieszynie

28.09.2016

Wielu miłośników kultowych, japońskich noży, poszukując najbardziej odpowiednich dla siebie kling, napotykało często na spory problem. Okazywało się, że nie mieli możliwości obejrzenia przykładowych noży wybranej przez siebie marki. Bardzo wiele sklepów trudniących się sprzedażą akcesoriów do krojenia i luksusowych, japońskich noży oferowało im jedynie zdjęcia produktów dodanych do oferty...

Więcej