Japońskie noże Miyabi na żywo w Cieszynie

Wielu miłośników kultowych, japońskich noży, poszukując najbardziej odpowiednich dla siebie kling, napotykało często na spory problem. Okazywało się, że nie mieli możliwości obejrzenia przykładowych noży wybranej przez siebie marki. Bardzo wiele sklepów trudniących się sprzedażą akcesoriów do krojenia i luksusowych, japońskich noży oferowało im jedynie zdjęcia produktów dodanych do oferty e-sklepów.

 

Wiemy, co sprzedajemy

Jako wielcy pasjonaci noży japońskich wyszliśmy z założenia, że musimy mieć u sobie pokazowe noże, które Klient może obejrzeć u nas w Cieszynie. Mając do czynienia, przez całe lata, z doskonałymi japońskimi nożami, wybraliśmy na początek markę Miyabi, by prezentować na żywo jej wyśmienite ostrza, które stanowią prawdziwie rewolucyjne połączenie klasycznej, wielowiekowej tradycji kucia noży i mieczy samurajskich ze zdobyczami najnowszej metalurgii.

 

Rewolucyjnie ostre, nieprzeciętnie piękne, damasceńskie, japońskie noże Miyabi

 

Największe dzieła sztuki kowalskiej na wyciągnięcie ręki

Krojąc wyśmienitej jakości nożami marki Miyabi, sprzedając je od lat w sklepie www.smakprostoty.pl, doszliśmy do prostego wniosku – zdjęcia, choć świetnie wykonane, nie oddają prawdziwej maestrii, uroku i doskonałości tych wyjątkowych ostrzy.

W Cieszynie (województwo śląskie) mogą Państwo obejrzeć przykładowe noże z każdej, dostępnej obecnie w sprzedaży kolekcji Miyabi. Zaprezentujemy Państwu noże (idąc od linii najprostszych, po najbardziej zaawansowane):

- 65-warstwowe, damasceńskie noże Miyabi 7000 D, które mają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella; charakteryzuje je unikatowa rękojeść z czarnej Micarty łączonej ze stalą

- 49-warstwowe, czernione, damasceńskie noże z kolekcji 5000 FCD, które mają 61 stopni HRC w skali Rockwella (najnowsza linia Miyabi, pojawiła się na rynku w roku 2016)

- młotkowane noże z linii 6000 MCT o twardości aż 63 stopni HRC w skali Rockwella, które, poza przepięknym, oryginalnym afrykańskim drewnem Cocobola, tworzącym rękojeść, ujmują też wyjątkową estetyką młotkowanej stali oraz nieprawdopodobną wręcz ostrością (to linia noży Premium Plus)

 

Tradycja kowalstwa i nowoczesne technologie – to łączą w sobie japońskie noże marki Miyabi

 

- seria noży 5000 MCD, czyli unikat na skalę światową, niezwykle malownicze, przepiękne, damasceńskie 100-warstwowe noże o twardości 63 stopni HRC w skali Rockwella; tu rękojeść tworzy specjalnie dobierana i pasowana brzoza Masur, która jest bardzo rzadko wykorzystywana do tworzenia rękojeści noży z racji wysokiej ceny (te noże są niedorzecznie wręcz ostre, przy dobrych ostrzałkach można ostrzyć je raz na 4-5 miesięcy)

- dzieło sztuki kowalskiej, najnowsza, najbardziej zaawansowana technologicznie i najtrudniejsza w obróbce seria 132-warstwowych, damasceńskich noży z kolekcji Miyabi - 5000 MCD 67 Black; te noże mają kosmiczną wręcz twardość 66 stopni HRC w skali Rockwella; czernione ostrza i rękojeść z ciemnego jesionu tworzą mariaż perfekcji i piękna

 

Zapraszamy na duchową ucztę do Cieszyna

Tych wszystkich z Państwa, którzy odwiedzą Cieszyn i, przy okazji, zażyczą sobie obejrzeć noże Miyabi, czeka prawdziwa duchowa przygoda. Trzymanie ich w ręku pozwoli wyobrazić sobie, ile pasji i trudu włożono w powstanie każdego, poszczególnego noża. Marka Miyabi szczyci się tym, że jej noże powstają w bardzo restrykcyjnym, pracochłonnym i wymagającym najwyższych kwalifikacji procesie produkcji. Niech dowodem będzie to, że jedna partia noży produkowana jest przez najlepszych mistrzów rzemiosła w ciągu, minimum, 42 dni.

 

Państwa, którzy życzą sobie obejrzeć noże Miyabi, prosimy o wcześniejszy kontakt. Wystarczy kliknąć TUTAJ, by znaleźć nasz telefon i e-mail.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Miyabi

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Jedna stal w rękach dwóch mistrzów -...

05.04.2015

Dziwnie się składa, gdy ten sam materiał, w zależności od filozofii, sposobu obróbki, czy wizji danego twórcy przybiera zupełnie odmienną formę. Niby prawda oczywista, ale – gdy spojrzeć na stal Yasuki Shirogami, bo o niej tu mowa – kwestia staje się dość specyficzna. Wysokowęglowa, japońska stal Yasuki Shirogami, z której powstają doskonale ostre, piękne i...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - duma bez uprzedzeń

05.04.2015

Licząc, że Jane Austen i jej wielbiciele nie będą mieli mi za złe sparafrazowania słynnego tytułu jej powieści, chciałbym napisać kilka słów o nadzwyczajnej linii japońskich noży marki Miyabi – serii 5000 MCD. Jestem ich dumnym posiadaczem i, choć nie raz przyszło mi zapłacić krwią za tę wyjątkową znajomość, uprzedzeń wobec nich nie żywię. Damasceńska,...

Więcej

Japoński Biskupin - noże Haiku Kurouchi...

05.04.2015

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, pomyślałem, że powstały w bardzo zamierzchłej przeszłości. A któryś z moich współpracowników zażartował, że wyglądają, jak wykopane w Biskupinie. I tak już zostało, kiedy mówimy o przepięknych, absolutnie niepowtarzalnych nożach ze skuwanej z żelazem unikatowej stali Blue Steel...

Więcej

Seria Euro Stainless, Boba Kramera

26.09.2015

Choć z najwyższej jakości kuchennymi nożami mam do czynienia od lat, zdarzają mi się ciągle i od nowa chwile uniesienia i oszołomienia, z którego ciężko się otrząsnąć. Tak ma się rzecz z unikatowymi, stuwarstwowymi damasceńskimi nożami mistrza Boba Kramera – serią Euro Stainless, która powstaje w Seki, w Japonii. Co zdumiewa, Bob Kramer, jeden z najbardziej...

Więcej

Przejdź do galerii