Różnorodność i mnogość wykorzystywanych w japońskiej kuchni składników odbija się na używanych w niej nożach – setki rozmaitych rodzajów, długości i nazw noży to w Japonii rzecz normalna. Specjalistyczne noże dostosowane są, czasem, do jednego, jedynego gatunku ryb, czy ośmiornic. Mimo sporej i nieco egzotycznej specjalizacji, popularność japońskich noży nie ogranicza się jednak wyłącznie do ich ojczyzny.
Nóż Santoku - super sprawa dla kochających kroić
Równie chętnie używają ich inspirujący się kuchnią orientalną Europejczycy, czego przykładem jest nóż Santoku, który przewędrował na nasz kontynent wprost z Japonii. Szerokie i grube ostrze oraz pokaźnych rozmiarów rękojeść sugerują, że czerpie on wzorce z chińskiego tasaka (choć z Japonii przybył, a tasakiem nie jest).
Do czego posłuży Ci nóż Santoku?
Pod względem wizualnym Santoku odróżnia się od innych, tradycyjnie używanych w kuchni europejskiej noży, przede wszystkim z uwagi na swój oryginalny kształt.
Santoku znajdują zastosowanie zwłaszcza przy szatkowaniu i siekaniu warzyw oraz krojeniu dużych porcji mięsa bez kości. W rękach doświadczonego kucharza Santoku staje się doskonałym narzędziem pozwalającym na przyrządzenie rozmaitych potraw – np. tatara.
Santoku i w domu i w profesjonalnej kuchni
Niezależnie od techniki krojenia, szatkowania i siekania orientalne ostrze spisuje się świetnie zarówno w profesjonalnej, jak i domowej kuchni, aczkolwiek niewprawiony kucharz musi spędzić nieco czasu, aby przyzwyczaić się do tego specyficznego noża i móc w pełni wykorzystać wszystkie drzemiące w nim możliwości.
Cud-krojenie
Jeśli gotującemu uda się opanować sztukę posługiwania się nożem Santoku, krojenie, szatkowanie i siekanie stanie się niemal automatycznie. Duży wpływ na możliwość błyskawicznej pracy ma długość klingi mieszczącej się w granicach 14 – 18 cm, która zapewnia świetną kontrolę nad każdym ruchem noża. Santoku w kuchni świadczy o prawdziwej wirtuozerii kulinarnej kucharza potrafiącego się nim posługiwać.
Dział PR Grupy Nas Troje
Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Miyabi, Grupa Nas Troje
Szukaj nas tutaj: