Japońskie noże Zen-Bokashi marki Kanetsune i ich rdzewne tajemnice

Niezaprzeczalnie, stara miłość rdzewieje. To nowa, odkryta przez nas prawda, która jest subtelnie zapisana w stalowej duszy japońskich noży Zen-Bokashi marki Kanetsune. Ale dlaczego mówimy o rdzewieniu? Bo te wyjątkowe noże są okuwane są 11 warstwami żelaza, które z upływem czasu pokryje się malowniczą patyną. To dla niektórych wada, ale inni widzą w tym właśnie tajemniczy urok ręcznie kutych arcydzieł sztuki kowalskiej. Noże Zen-Bokashi sięgają pełnymi garściami do średniowiecznych technik rzemieślniczych.

 

Wyrafinowane piękno japońskich noży Zen-Bokashi - gra 11 warstw stali i żelaza

 

Noże kuchenne Zen-Bokashi są kute według rzadkiej, wielowiekowej, japońskiej techniki zdobienia stali, co stało się inspiracją dla nazwania całej serii. Zen-Bokashi to technika, wg której stal jest pokrywana czarnym pigmentem, skrytym pod cienko skuwanymi warstwami żelaza. Po latach, kiedy żelazo zaczynie się utleniać, na ostrzu pojawi się piękna patyna. I to ona z mocą podkreśli damasceńskie wzory na ostrzu. Ten proces sprawia, że noże Zen-Bokashi są nieustannie fascynujące.

 

 

Siła i niezrównana ostrość japońskich noży Zen-Bokashi

Rdzeń tych wyjątkowo ostrych noży jest stworzony ze stali Aogami #2, znanej również jako Blue Steel #2. Dzięki niej twardość ostrza wynosi od 61,5 do 62 HRC. Chociaż istnieją stale o większej twardości, Zen-Bokashi przekonująco demonstruje, że HRC czasem nie potrafi oddać rzeczywistego stanu rzeczy. Bez wątpienia, Zen-Bokashi to japoński nóż z najwyższej półki.

Dzięki dobrym deskom i kamieniom do ostrzenia, Twoje noże zachowają ostrość przez, nawet, 8-10 tygodni. Wyobrażasz to sobie?

 

Kunszt i wytrzymałość rękojeści japońskich noży Zen-Bokashi

Noże Zen-Bokashi marki Kanetsune są równie zaskakujące, jeśli chodzi o rękojeść. Mają niewiarygodnie delikatne w dotyku, doskonale wypolerowane trzonki z drewna sandałowca. Kiedy weźmiesz taki japoński nóż w dłoń, zaraz pojawi się skojarzenie z gładkością jedwabiu. To uczucie jest niezapomniane. Ale nie daj się zwieść tej pozornej delikatności. Drewno sandałowca jest bardzo twarde i będzie Ci służyć niezawodnie przez wiele lat.

 

 

Więź na całe życie, czyli japońskie noże Zen-Bokashi po dekadach

Pierwsze doświadczenie z nożem Zen-Bokashi prowadzi do jednego wniosku: „Tak, to miłość na całe życie". Bez względu na to, ile kulinarnych wyzwań postawi przed Tobą japoński nóż Zen-Bokashi, jego ostrze nie pozwoli Ci osiąść na laurach. Ten nóż będzie się z Tobą rozwijał i starzał, a jego zmieniające się oblicze pięknie i godnie odzwierciedli upływ czasu. Jednak, mimo wszystko, ostrość mistrzowskiego noża nigdy nie zawiedzie. Daj się porwać nożom Zen-Bokashi marki Kanetsune i odkryj swoją nową, niekończącą się pasję.

 

 

Krystian Wawrzyczek - ekspert z zakresu technik i technologii kulinarnych

Joanna Gawlikowska - współtestująca sprzęt kuchenny dla sklepu PrestiżowaKuchnia.pl

Zdjęcia: Grupa NasTroje

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Jedna stal w rękach dwóch mistrzów -...

05.04.2015

Dziwnie się składa, gdy ten sam materiał, w zależności od filozofii, sposobu obróbki, czy wizji danego twórcy przybiera zupełnie odmienną formę. Niby prawda oczywista, ale – gdy spojrzeć na stal Yasuki Shirogami, bo o niej tu mowa – kwestia staje się dość specyficzna. Wysokowęglowa, japońska stal Yasuki Shirogami, z której powstają doskonale ostre, piękne i...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - duma bez uprzedzeń

05.04.2015

Licząc, że Jane Austen i jej wielbiciele nie będą mieli mi za złe sparafrazowania słynnego tytułu jej powieści, chciałbym napisać kilka słów o nadzwyczajnej linii japońskich noży marki Miyabi – serii 5000 MCD. Jestem ich dumnym posiadaczem i, choć nie raz przyszło mi zapłacić krwią za tę wyjątkową znajomość, uprzedzeń wobec nich nie żywię. Damasceńska,...

Więcej

Japoński Biskupin - noże Haiku Kurouchi...

05.04.2015

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, pomyślałem, że powstały w bardzo zamierzchłej przeszłości. A któryś z moich współpracowników zażartował, że wyglądają, jak wykopane w Biskupinie. I tak już zostało, kiedy mówimy o przepięknych, absolutnie niepowtarzalnych nożach ze skuwanej z żelazem unikatowej stali Blue Steel...

Więcej

Seria Euro Stainless, Boba Kramera

26.09.2015

Choć z najwyższej jakości kuchennymi nożami mam do czynienia od lat, zdarzają mi się ciągle i od nowa chwile uniesienia i oszołomienia, z którego ciężko się otrząsnąć. Tak ma się rzecz z unikatowymi, stuwarstwowymi damasceńskimi nożami mistrza Boba Kramera – serią Euro Stainless, która powstaje w Seki, w Japonii. Co zdumiewa, Bob Kramer, jeden z najbardziej...

Więcej

Przejdź do galerii