Niezaprzeczalnie, stara miłość rdzewieje. To nowa, odkryta przez nas prawda, która jest subtelnie zapisana w stalowej duszy japońskich noży Zen-Bokashi marki Kanetsune. Ale dlaczego mówimy o rdzewieniu? Bo te wyjątkowe noże są okuwane są 11 warstwami żelaza, które z upływem czasu pokryje się malowniczą patyną. To dla niektórych wada, ale inni widzą w tym właśnie tajemniczy urok ręcznie kutych arcydzieł sztuki kowalskiej. Noże Zen-Bokashi sięgają pełnymi garściami do średniowiecznych technik rzemieślniczych.
Wyrafinowane piękno japońskich noży Zen-Bokashi - gra 11 warstw stali i żelaza
Noże kuchenne Zen-Bokashi są kute według rzadkiej, wielowiekowej, japońskiej techniki zdobienia stali, co stało się inspiracją dla nazwania całej serii. Zen-Bokashi to technika, wg której stal jest pokrywana czarnym pigmentem, skrytym pod cienko skuwanymi warstwami żelaza. Po latach, kiedy żelazo zaczynie się utleniać, na ostrzu pojawi się piękna patyna. I to ona z mocą podkreśli damasceńskie wzory na ostrzu. Ten proces sprawia, że noże Zen-Bokashi są nieustannie fascynujące.
Siła i niezrównana ostrość japońskich noży Zen-Bokashi
Rdzeń tych wyjątkowo ostrych noży jest stworzony ze stali Aogami #2, znanej również jako Blue Steel #2. Dzięki niej twardość ostrza wynosi od 61,5 do 62 HRC. Chociaż istnieją stale o większej twardości, Zen-Bokashi przekonująco demonstruje, że HRC czasem nie potrafi oddać rzeczywistego stanu rzeczy. Bez wątpienia, Zen-Bokashi to japoński nóż z najwyższej półki.
Dzięki dobrym deskom i kamieniom do ostrzenia, Twoje noże zachowają ostrość przez, nawet, 8-10 tygodni. Wyobrażasz to sobie?
Kunszt i wytrzymałość rękojeści japońskich noży Zen-Bokashi
Noże Zen-Bokashi marki Kanetsune są równie zaskakujące, jeśli chodzi o rękojeść. Mają niewiarygodnie delikatne w dotyku, doskonale wypolerowane trzonki z drewna sandałowca. Kiedy weźmiesz taki japoński nóż w dłoń, zaraz pojawi się skojarzenie z gładkością jedwabiu. To uczucie jest niezapomniane. Ale nie daj się zwieść tej pozornej delikatności. Drewno sandałowca jest bardzo twarde i będzie Ci służyć niezawodnie przez wiele lat.
Więź na całe życie, czyli japońskie noże Zen-Bokashi po dekadach
Pierwsze doświadczenie z nożem Zen-Bokashi prowadzi do jednego wniosku: „Tak, to miłość na całe życie". Bez względu na to, ile kulinarnych wyzwań postawi przed Tobą japoński nóż Zen-Bokashi, jego ostrze nie pozwoli Ci osiąść na laurach. Ten nóż będzie się z Tobą rozwijał i starzał, a jego zmieniające się oblicze pięknie i godnie odzwierciedli upływ czasu. Jednak, mimo wszystko, ostrość mistrzowskiego noża nigdy nie zawiedzie. Daj się porwać nożom Zen-Bokashi marki Kanetsune i odkryj swoją nową, niekończącą się pasję.
Krystian Wawrzyczek - ekspert z zakresu technik i technologii kulinarnych
Joanna Gawlikowska - współtestująca sprzęt kuchenny dla sklepu PrestiżowaKuchnia.pl
Zdjęcia: Grupa NasTroje
Szukaj nas tutaj: