Jak starzeją się japońskie noże Miyabi 5000 MCD?

Japońskie noże Miyabi z kolekcji 5000 MCD to niewątpliwie rarytas na rynku doskonałych, perfekcyjnie ostrych noży. Choć te luksusowe, kute w japońskim mieści Seki noże do tanich nie należą, zyskują sobie coraz większą grupę miłośników. Jeśli założyć, że tak doskonały japoński nóż możesz ostrzyć raz na 5-6 miesięcy, cały zakup przestaje być fanaberią, a staje się inwestycją. Tym bardziej, że ostrza ze stali proszkowej Micro Carbidge wytrwają w Twojej kuchni przez długie lata. Jeśli będziesz je konserwował i ostrzył według zasad, przekażesz je swoim dzieciom. A one będą szczęśliwie kroić doskonale ostrymi nożami przez kolejne długie lata. Wszyscy będą cieszyć się piękną estetyką noża Miyabi 5000 MCD, który starzeje się z niezwykłym wdziękiem.

 

Jak starzeją się luksusowe noże Miyabi 5000 MCD?

Nasi Klienci często pytają, jak będą wyglądały po latach ich noże z kolekcji Miyabi 5000 MCD. Bo skoro mają to być noże czasem i na całe życie, powinny prezentować się doskonale nawet po bardzo długich latach. Byście nie musieli wierzyć nam na słowo, rzućcie okiem na zdjęcie. To 8-letni (stan na rok 2020) nóż szefa kuchni z kolekcji Miyabi 5000 MCD, który przeszedł już przez kilkaset rąk. Często korzystają z niego kucharze, bierzemy go ze sobą na szkolenia, jest używany w naszym studio filmowym i kroją nim ci, którzy chcą sprawdzić, jak doskonale precyzyjne są japońskie noże kute w Seki.

Gdybyśmy nie powiedzieli naszym Klientom, że nóż jest dość stary, mieliby problem odróżnić go od całkiem nowych, wyjętych świeżo z pudełka noży.

 

 

Jak dbać o estetykę noży Miyabi 5000 MCD?

Tak luksusowe noże musisz myć ręcznie, nigdy nie mogą trafić do zmywarki. Nie można ich też namaczać, by piękne drewno brzozy Masur nie napęczniało i nie popękało.

Jeśli po latach w rękojeści pojawią się wgłębienia, delikatne pęknięcia, czy dziurki, to znak, że rękojeść z drewna brzozy Masur za bardzo się wysuszyła. Ale nie ma się czym martwić. Takie wgłębienia możesz wypełnić drobiną przezroczystego kleju, który, gdy zaschnie, trzeba delikatnie wyszlifować. A całą rękojeść możesz później natrzeć woskiem pszczelim, czy naturalnym olejem jadalnym. Nota bene drewnianą rękojeść warto nacierać olejem co kilka tygodni. Możesz też przygotować sobie specjalny impregnat do drewna, którego składnikami mogą być: wosk pszczeli, olej lniany z niewielkim dodatkiem terpentyny, oleje mineralne i drobina lakieru bezbarwnego. Taki impregnat zabezpieczy rękojeść Twojego noża Miyabi 5000 MCD na bardzo długi czas. Musisz jednak liczyć się z tym, że rękojeść pociemnieje.

 

Ostrze japońskich noży Miyabi 5000 MCD, choć nierdzewne, też lubi być od czasu do czasu przecierane olejami jadalnymi, nigdy chemicznymi preparatami. W ten sposób zakonserwujesz nóż Miyabi, który będzie przez lata wyglądał przepięknie.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Grupa NasTroje

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Jedna stal w rękach dwóch mistrzów -...

05.04.2015

Dziwnie się składa, gdy ten sam materiał, w zależności od filozofii, sposobu obróbki, czy wizji danego twórcy przybiera zupełnie odmienną formę. Niby prawda oczywista, ale – gdy spojrzeć na stal Yasuki Shirogami, bo o niej tu mowa – kwestia staje się dość specyficzna. Wysokowęglowa, japońska stal Yasuki Shirogami, z której powstają doskonale ostre, piękne i...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - duma bez uprzedzeń

05.04.2015

Licząc, że Jane Austen i jej wielbiciele nie będą mieli mi za złe sparafrazowania słynnego tytułu jej powieści, chciałbym napisać kilka słów o nadzwyczajnej linii japońskich noży marki Miyabi – serii 5000 MCD. Jestem ich dumnym posiadaczem i, choć nie raz przyszło mi zapłacić krwią za tę wyjątkową znajomość, uprzedzeń wobec nich nie żywię. Damasceńska,...

Więcej

Japoński Biskupin - noże Haiku Kurouchi...

05.04.2015

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, pomyślałem, że powstały w bardzo zamierzchłej przeszłości. A któryś z moich współpracowników zażartował, że wyglądają, jak wykopane w Biskupinie. I tak już zostało, kiedy mówimy o przepięknych, absolutnie niepowtarzalnych nożach ze skuwanej z żelazem unikatowej stali Blue Steel...

Więcej

Seria Euro Stainless, Boba Kramera

26.09.2015

Choć z najwyższej jakości kuchennymi nożami mam do czynienia od lat, zdarzają mi się ciągle i od nowa chwile uniesienia i oszołomienia, z którego ciężko się otrząsnąć. Tak ma się rzecz z unikatowymi, stuwarstwowymi damasceńskimi nożami mistrza Boba Kramera – serią Euro Stainless, która powstaje w Seki, w Japonii. Co zdumiewa, Bob Kramer, jeden z najbardziej...

Więcej

Przejdź do galerii