Japońskie noże Miyabi z kolekcji 5000 MCD to niewątpliwie rarytas na rynku doskonałych, perfekcyjnie ostrych noży. Choć te luksusowe, kute w japońskim mieści Seki noże do tanich nie należą, zyskują sobie coraz większą grupę miłośników. Jeśli założyć, że tak doskonały japoński nóż możesz ostrzyć raz na 5-6 miesięcy, cały zakup przestaje być fanaberią, a staje się inwestycją. Tym bardziej, że ostrza ze stali proszkowej Micro Carbidge wytrwają w Twojej kuchni przez długie lata. Jeśli będziesz je konserwował i ostrzył według zasad, przekażesz je swoim dzieciom. A one będą szczęśliwie kroić doskonale ostrymi nożami przez kolejne długie lata. Wszyscy będą cieszyć się piękną estetyką noża Miyabi 5000 MCD, który starzeje się z niezwykłym wdziękiem.
Jak starzeją się luksusowe noże Miyabi 5000 MCD?
Nasi Klienci często pytają, jak będą wyglądały po latach ich noże z kolekcji Miyabi 5000 MCD. Bo skoro mają to być noże czasem i na całe życie, powinny prezentować się doskonale nawet po bardzo długich latach. Byście nie musieli wierzyć nam na słowo, rzućcie okiem na zdjęcie. To 8-letni (stan na rok 2020) nóż szefa kuchni z kolekcji Miyabi 5000 MCD, który przeszedł już przez kilkaset rąk. Często korzystają z niego kucharze, bierzemy go ze sobą na szkolenia, jest używany w naszym studio filmowym i kroją nim ci, którzy chcą sprawdzić, jak doskonale precyzyjne są japońskie noże kute w Seki.
Gdybyśmy nie powiedzieli naszym Klientom, że nóż jest dość stary, mieliby problem odróżnić go od całkiem nowych, wyjętych świeżo z pudełka noży.
Jak dbać o estetykę noży Miyabi 5000 MCD?
Tak luksusowe noże musisz myć ręcznie, nigdy nie mogą trafić do zmywarki. Nie można ich też namaczać, by piękne drewno brzozy Masur nie napęczniało i nie popękało.
Jeśli po latach w rękojeści pojawią się wgłębienia, delikatne pęknięcia, czy dziurki, to znak, że rękojeść z drewna brzozy Masur za bardzo się wysuszyła. Ale nie ma się czym martwić. Takie wgłębienia możesz wypełnić drobiną przezroczystego kleju, który, gdy zaschnie, trzeba delikatnie wyszlifować. A całą rękojeść możesz później natrzeć woskiem pszczelim, czy naturalnym olejem jadalnym. Nota bene drewnianą rękojeść warto nacierać olejem co kilka tygodni. Możesz też przygotować sobie specjalny impregnat do drewna, którego składnikami mogą być: wosk pszczeli, olej lniany z niewielkim dodatkiem terpentyny, oleje mineralne i drobina lakieru bezbarwnego. Taki impregnat zabezpieczy rękojeść Twojego noża Miyabi 5000 MCD na bardzo długi czas. Musisz jednak liczyć się z tym, że rękojeść pociemnieje.
Ostrze japońskich noży Miyabi 5000 MCD, choć nierdzewne, też lubi być od czasu do czasu przecierane olejami jadalnymi, nigdy chemicznymi preparatami. W ten sposób zakonserwujesz nóż Miyabi, który będzie przez lata wyglądał przepięknie.
Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Grupa NasTroje
Szukaj nas tutaj: