Woki

Jeszcze kilka lat temu woki były dla nas czymś zupełnie nowym, zagadkowym. Dziś zadomowiły się w naszych kuchniach na dobre. Coraz więcej osób docenia te niezwykłe, pochodzące z Azji naczynia z pogranicza garnków i patelni. Lubią je wielbiciele aromatycznych, wieloskładnikowych potraw, które można przygotować w woku dosłownie w kilka chwil. Obowiązkowa pozycja w każdej kuchni wielbiciela Azji oraz wszystkich tych, którzy kochają orientalne smaki.

Najlepsze woki nieprzywierające, które...

28.10.2022

Wok jest dziwnym naczyniem, bo łączy w sobie zalety garnka i funkcjonalność głębokiej patelni. Ale jego najbardziej niezwykłą cechą jest to, że ta rozchodząca się łagodnie ku górze misa potrafi przygotowywać zjawiskowo smakujące potrawy dzięki olbrzymiej powierzchni parowania. Przykryty pokrywą wok zrobi to, czego nie umie tradycyjny garnek. Jeśli obserwować szklaną pokrywę woka, po wstępnym...

Więcej

Jaki wok wybrać? Żeliwny, stalowy, czy z...

11.09.2018

Przez lata poszukiwania budzących zaufanie, zaawansowanych technologicznie naczyń, nigdy nie zapominałem o wokach. Te niezwykle funkcjonalne, uniwersalne głębokie patelnie - bo tego typu naczynie najbardziej przypomina wok - pozwalają stworzyć nieskończoną wręcz ilość niezwykle apetycznych i doskonale sycących dań. Potrawą z woka można się najeść na cały dzień, przy czym trudno się nią...

Więcej

Kuchnia w ekskluzywnej szarości - linia...

23.09.2016

Graphite Grey to bardzo bogata i różnorodna linia żeliwnych naczyń produkowanych przez francuską markę Staub. Każdy znajdzie w niej najbardziej potrzebne w kuchni naczynia, czyli różnorodne garnki, głębokie patelnie, patelnie grillowe, czy woki.   Śliczne naczynia jak z aksamitu, a faktycznie niezniszczalne Jak sama nazwa wskazuje, Graphite Grey jest serią naczyń o eleganckim, subtelnym,...

Więcej

Jeden do wszystkiego - czyli wok w kuchni

14.09.2016

Wok to wciąż jedno z mniej popularnych naczyń w polskiej kuchni, co okazuje się swoistym grzechem przeciw smakom. Wok, który stoi w pół drogi między garnkiem a patelnią, to rozwiązanie kojarzone z aromatycznymi kulinariami Orientu, może świetnie sprawdzać się w polskim domu - przy duszeniu, smażeniu, a nawet przygotowywaniu popularnych eintopf'ów.   Nie masz woka? Żałuj! Wok łączy...

Więcej

Kolor nocnego nieba i zupełnie...

06.07.2016

Żeliwne naczynia marki Staub, z serii Dark Blue, są niespotykanie urokliwe za sprawą intensywnie granatowej barwy, która, bądź co bądź, jest dość rzadko spotykana w kuchni. Z całą pewnością świadczy o temperamencie i oryginalnym guście kucharza. Naczynia z linii Dark Blue, tworzone we francuskiej fabryce marki Staub, powstały jako dopełnienie kuchni estetów, dla których przyrządzanie jedzenia,...

Więcej

Wok, czyli czara smaków

06.05.2015

Na widok woka, będę nieuprzejmie złośliwy, Polacy cały czas jeszcze wyczyniają różniste gusła – spluwają przez lewe ramię, żegnają się wspak, czy okręcają wokół osi. Wok to, w pojęciu schabojadów, wielka miednica. Wok ciągle w Polsce przestrasza. Niektórzy boją się, że trzeba go wypełnić po same brzegi, żeby coś w nim ugotować. Zważywszy, że to jedno z najstarszych naczyń świata, taka...

Więcej

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe naczynia błękitnieją, przybierają...

Więcej