Wok jest dziwnym naczyniem, bo łączy w sobie zalety garnka i funkcjonalność głębokiej patelni. Ale jego najbardziej niezwykłą cechą jest to, że ta rozchodząca się łagodnie ku górze misa potrafi przygotowywać zjawiskowo smakujące potrawy dzięki olbrzymiej powierzchni parowania.
Przykryty pokrywą wok zrobi to, czego nie umie tradycyjny garnek. Jeśli obserwować szklaną pokrywę woka, po wstępnym przesmażeniu lub w trakcie duszenia widać, jak para dostojnie krąży w naczyniu. Przemieszcza się niczym dym, smugami wewnątrz woka. I, co najciekawsze, prawie nie skrapla się na pokrywce.
Istotne jest tylko, by wybrać możliwie najlepszy wok, na jaki nas w danym momencie stać. W końcu w nim przygotowuje się jedzenie. Dla siebie, rodziny, przyjaciół. A dobre jedzenie, co oczywiste, do lepsza kondycja organizmu. Niby prawda oczywista, a ciągle ją powtarzać trzeba.
Jakie są zalety woka?
Wszystkie wartości odżywcze duszonej, czy szybko obsmażonej potrawy pozostają w produktach. Przy tradycyjnym gotowaniu w garnku, który ma pionowe ścianki, para wymyka się z naczynia i tym samym, w często nadmiernym stopniu, pozbawia potrawy witamin i wartości odżywczych.
Smażenie w woku potrafi wydobyć z mięs, czy ryb lub warzyw naturalne soki, czyli ich esencję. Pomieszane z nią dodatki - japoński makaron, czy chińskie nudle, smakują zjawiskowo.
Przenikające się aromaty
W woku przygotowuje się potrawy z grubo krojonych warzyw i stosunkowo dużych kawałków mięs. Efekt końcowy jest niezwykły, gdy próbujesz taką potrawę, czujesz równocześnie smaki poszczególnych składników, a zarazem kompletny, nowy i bogaty smak, które wspólnie stworzyły. Taka wyjątkowa dwoistość smaków jest nie do osiągnięcia za pomocą garnka.
Dobrodziejstwa duszenia w woku
Kolejna zaleta konstrukcji woka - para zmiękcza bardzo szybko szykowane warzywa (np. marchewka jest miękka po kilkunastu minutach). Para nadaje im swoistej puszystości, zachowując ich jędrność. Wrażenie jest kompletnie zjawiskowe.
Co jeszcze potrafi wok? Jego konstrukcja nie pozwala zgnieść się nakładanym na siebie, kolejno dodawanym do woka składnikom potrawy. Gdyby przygotować tę samą potrawę w garnku i woku, dostanie się w efekcie kompletnie odmienne smakowo i wizualnie dania.
Smażenie w woku
To, co napisałem, dotyczy gotowania i duszenia w woku. Jest też trzecia, najczęściej i najchętniej stosowana technika - smażenie w woku, które jest niezwykle szybkie i przebiega w wysokiej temperaturze. Jakie są tego zalety?
Mięso szykuje się w bardzo krótkim czasie, jest niskokaloryczne, kruche i delikatne. W woku smaży się rewelacyjnie. Usmażony kawałek mięsa przesuwa się na bok (na ciągle ciepłą ściankę, która będzie podgrzewać i dosmażać mięso), a w jego centralnej części można smażyć kolejne partie mięsa lub warzyw.
Wielka selekcja, czyli wybrane woki z powłokami nieprzywierającymi
Wszelkich poszukiwaczy doskonałych woków z powłokami nieprzywierającymi zapraszam do naszego sklepu, PrestiżowaKuchnia.pl, gdzie zebraliśmy bardzo mocno wyselekcjonowane naczynia. Testujemy je od lat i możemy z pełną odpowiedzialnością za nie ręczyć.
Co u nas znajdziecie? Przede wszystkim nieprzywierające woki tworzone w Europie, czyli takie, których producenci gwarantują, że wykonane są z zaawansowanych, bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Woki, których powłoki nie emitują w jedzenie szkodliwych chemikaliów, czy pochodnych teflonu (PFOA).
To woki, które dobrze traktowane (nie przegrzewane, o czym poniżej, czy myte ręcznie) wytrzymają z Wami długie dekady. Nie padną po kilku miesiącach.
Testowane i dobierane przez nas woki nagrzewają się doskonale, świetnie dystrybuują ciepło, pozwalając smażyć i dusić krócej, czyli zdrowo. Oszczędzają też energię, co w obecnym świecie ma potężne znaczenie.
Wybrane przez nas woki tworzone są przez odpowiedzialnych, świadomych misji, jaką jest dbałość o zdrowie gotującego, producentów. Nie oferujemy Wam niczego, tworzonego przez producentów-dyletantów. Skupiamy się tylko na super-specjalistach. O tym, na jakie marki warto zwrócić uwagę, piszemy poniżej.
Uwaga na temperatury!
Oczywiście, muszę tu zaznaczyć, o czym mówię wielokrotnie, że każda powłoka nieprzywierająca ma swoją graniczną temperaturę. Jeśli będziesz ją raz po raz przekraczać, powłoka, niestety, nie wytrzyma i zniszczy się. Ta smutna prawda dotyczy każdego naczynia z powłoką nieprzywierającą – zarówno najtańszego, jak i najdroższego na świecie. Dlatego polecam pirometr. O nim w filmie.
Jaki wok z powłoką nieprzywierającą warto wybrać?
Tu znajdziecie link do wybranych przez nas woków. Co polecamy? Ustawimy nasze sugestie wg prostej zasady - woki, których powłoki wytrzymują najniższe temperatury, po takie, które są naprawdę odporne na człowiecze wybryki.
Tytanowy wok Alu PRO belgijskiej marki Demeyere - graniczna temperatura: 230 stopni
Tytanowe woki Diamond Lite niemieckiej marki Woll - graniczna temperatura: 230 stopni
Tu już potężniejsza, mocarniejsza konstrukcja w stosunku do woka Demeyere i od razu pokrywka w zestawie.
Tytanowo-ceramiczne woki duńskiej marki Scanpan - graniczna temperatura: 260 stopni
Woki z serii HaptIQ i TechnIQ mają dodatkowo bardzo pomysłową powłokę, która wzmacnia smaki.
Nieprzywierające woki włoskiej marki Mepra - graniczna temperatura: 260 stopni
Tu warto zwrócić uwagę na jedną z najlepszych na rynku powłok nieprzywierających - przy każdym woku znajdziesz opowiadający o niej film.
Wśród woków marki Mepra mamy też prawdziwe zjawiska – stalowe woki, które z zewnątrz pokrywa twarda, całkiem i dosłownie, jak diament, powłoka PVD. O niej napiszemy osobny tekst, bo jest bardzo warta uwagi.
Wok jest niezastąpiony
Największa zaleta woka polega na tym, że wieloskładnikową potrawę przygotowuje się niemal na oczach patrzących. Tempo pracy jest wiele szybsze, niż w przypadku patelni, czy garnka. A efekty zjawiskowe.
Gdy na progu pojawią się głodni goście, aromatyczną, zupełnie niesłychaną, wieloskładnikową potrawę z woka można serwować już po 30 minutach. Co specyficzne, doskonale smakująca, zdrowa, niskokaloryczna i zniewalająco pachnąca ziołami potrawa może być gotowa szybciej, niż trwa doręczenie zamówionej pizzy.
Wszystkim pasjonatom gotowania polecam eksperymentowanie z nieprzywierającym wokiem, jednym z bardziej niesłychanych, uniwersalnych i przyjaznych naczyń. Orientalny wok ma tę wielką przewagę nad garnkiem, czy patelnią, że potrawy będą zawsze soczyste, aromatyczne i jędrne. Dodatkowo, wyglądają tak, że ślinka cieknie. Wok uczy smakować chwile, czy to z pałeczkami, czy widelcem w ręku.
Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych,
Zdjęcia: Scanpan
Szukaj nas tutaj: