Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Mistrz szatkowania - orientalny nóż Santoku

07.10.2016

Różnorodność i mnogość wykorzystywanych w japońskiej kuchni składników odbija się na używanych w niej nożach – setki rozmaitych rodzajów, długości i nazw noży to w Japonii rzecz normalna. Specjalistyczne noże dostosowane są, czasem, do jednego, jedynego gatunku ryb, czy ośmiornic. Mimo sporej i nieco egzotycznej specjalizacji, popularność japońskich noży nie...

Więcej

Staub i jego żeliwna filozofia parzenia...

05.10.2016

Chwila z filiżanką ulubionego gatunku herbaty to zdecydowanie jeden z najprzyjemniejszych momentów całego dnia. Jej parzenie nie wiąże się w Europie z pełnym namaszczenia rytuałem, co nie zmienia faktu, że poświęcenie większej uwagi kunsztowi przygotowywania idealnego naparu może pozytywnie zaskoczyć. Nie tylko jeść, ale i pić warto ze smakiem! Specjalny, żeliwny...

Więcej

Wielowarstwowe patelnie - prawdziwie...

30.09.2016

Patelnie belgijskiej marki Demeyere wyróżniają się wszystkim, spośród tego, co znane było dotychczas w świecie stalowych patelni. Firma, która stawia na perfekcyjną jakość, nieustannie rozwija technologię i ulepsza swoje naczynia, by stal przestała być stalą, a dawała nieograniczone możliwości swojemu użytkownikowi. Stąd patelnie nowej generacji, przez dekady...

Więcej

Japońskie noże Miyabi na żywo w Cieszynie

28.09.2016

Wielu miłośników kultowych, japońskich noży, poszukując najbardziej odpowiednich dla siebie kling, napotykało często na spory problem. Okazywało się, że nie mieli możliwości obejrzenia przykładowych noży wybranej przez siebie marki. Bardzo wiele sklepów trudniących się sprzedażą akcesoriów do krojenia i luksusowych, japońskich noży oferowało im jedynie zdjęcia...

Więcej

Gwiazda wśród noży - nóż kucharza Gyuto

28.09.2016

Wiesz, jaka jest historia noży kuchennych? Nie zaczyna się bynajmniej przy stole… Już w pierwszych prymitywnych społecznościach myślano praktycznie - dlatego nóż jednocześnie pełnił rolę broni i narzędzia służącego do krojenia oraz oprawiania mięsa. Chociaż minęły całe epoki, tradycja tworzenia praktycznych, solidnych noży pozostała. Co specyficzne, stosunkowo...

Więcej

Kuchnia w ekskluzywnej szarości - linia...

23.09.2016

Graphite Grey to bardzo bogata i różnorodna linia żeliwnych naczyń produkowanych przez francuską markę Staub. Każdy znajdzie w niej najbardziej potrzebne w kuchni naczynia, czyli różnorodne garnki, głębokie patelnie, patelnie grillowe, czy woki. Jak sama nazwa wskazuje, Graphite Grey jest serią naczyń o eleganckim, subtelnym, lekko grafitowym kolorze, które...

Więcej

Wybieramy patelnię - na co zwrócić uwagę?

21.09.2016

Patelnia to podstawowe narzędzie wykorzystywane w codziennej pracy kucharza – zarówno zawodowca, jak i miłośnika domowego gotowania. Mnogość rodzajów, przedziałów cenowych, typów i materiałów wykorzystywanych do produkcji patelni sprawia jednak, że wybór jednego, konkretnego egzemplarza staje się skomplikowanym zadaniem. Aby je nieco ułatwić, podpowiadamy, jak...

Więcej

Ostry kontra ostry, czyli noże...

16.09.2016

Zastanawiasz się nad kupnem noża i rozważasz pomiędzy wyborem noża damasceńskiego, a noża skuwanego z rzadkich typów stali łączonej z żelazem? Zanim podejmiesz ostateczną decyzję, zapoznaj się z cechami obu noży. Tradycja kucia i używania noży, które powstawały ze stali skuwanej z żelazem – tzw. noży Kurouchi, sięga VIII wieku – wówczas po raz pierwszy tego typu...

Więcej

Jeden do wszystkiego - czyli wok w kuchni

14.09.2016

Wok to wciąż jedno z mniej popularnych naczyń w polskiej kuchni, co okazuje się swoistym grzechem przeciw smakom. Wok, który stoi w pół drogi między garnkiem a patelnią, to rozwiązanie kojarzone z aromatycznymi kulinariami Orientu, może świetnie sprawdzać się w polskim domu - przy duszeniu, smażeniu, a nawet przygotowywaniu popularnych eintopf'ów. Wok łączy...

Więcej

Co odróżnia dobrą, żeliwną patelnię od...

09.09.2016

Reakcją osoby, która po raz pierwszy sięga po patelnię z żeliwa, powinno być stwierdzenie: „Jaka ona ciężka!”. Nie ma w tym bynajmniej nic dziwnego, gdyż duży ciężar jest cechą charakterystyczną tego typu patelni. Co więcej, im większa waga danego produktu, tym – z reguły - wyższa jego jakość. Nie należy jednak bezkrytycznie podchodzić do każdej patelni wykonanej z...

Więcej

Patelnie sauté - ewolucja smażenia i duszenia

07.09.2016

Patelnia sauté to specyficzny rodzaj patelni odróżniający się od innych typów zarówno pod względem estetycznym, jak i funkcjonalnym. Co czyni je wyjątkowymi? Jakie jest ich przeznaczenie? Patelnia sauté ma charakterystyczny kształt – w zależności od egzemplarza może przypominać misę albo odwrócony, spłaszczony stożek. Tego typu patelnie opracowane zostały z myślą...

Więcej

Jak ostrzyć japońskie noże

31.08.2016

Kupno japońskiego noża to inwestycja na lata, która otwiera przed kucharzem wiele niespotykanych wcześniej możliwości kulinarnych. Wyjątkowość japońskich noża decyduje jednak o tym, że należy je ostrzyć w odpowiedni sposób, aby przedłużyć ich żywotność i zapewnić ich optymalne funkcjonowanie. O tym, jak powinno się ostrzyć japońskie noże, piszemy w niniejszym...

Więcej