Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Co potrafi 25 pokolenie - czyli słowo o...

08.12.2016

Licząca sobie już 100 lat firma Sumikama, będąca właścicielem znanej marki noży Kasumi, pewnie uchodzi w Japonii za całkiem młodziutką. Europejczycy szaleją, widząc, że jakaś firma datuje swoje powstanie na początku XX wieku. A w przypadku japońskich kuźni, które trwają czasem od, nawet, 6-7 wieków, stuletnia firma to pewnie „niemowlak”.   25 pokolenie mistrzów...

Więcej

Na czym polega wygrzewanie żeliwnych patelni

02.12.2016

Zdanie: „Żeliwna patelnia musi się wygrzać, zanim zacznie w pełni służyć nowemu właścicielowi” powtórzyłem już chyba milion razy. Wygląda na to, że rodacy nie chcą zgodzić się na to, że nowa żeliwa patelnia ma swoje wymagania i nie będzie działać dobrze, póki się ich nie spełni. Nie wiem dlaczego akurat wygrzewanie żeliwnych patelni wywołuje taką konsternację wśród...

Więcej

Ile tłuszczu należy użyć na stalowej...

30.11.2016

Wielu klientów naszego sklepu PrestiżowaKuchnia.pl pyta, czy na stalowych patelniach belgijskiej marki Demeyere, które słyną ze swojej odporności termicznej i doskonałego rozprowadzania ciepła, można smażyć bez dodatku tłuszczu. Taki zabieg pokazał w swoim filmie producent, stąd sprowokował niejako konieczność rozwinięcia kwestii.   Co można smażyć bez tłuszczu...

Więcej

Czy warto mieć na ścianie listwę magnetyczną?

23.11.2016

Istnieje kilka „szkół” przechowywania noży kuchennych. Najbardziej prymitywna, zarezerwowana dla noży słabej jakości, które nożami są zasadniczo tylko z racji nazwy i kształtu, polega na przetrzymywaniu ich w kuchennej szufladzie. Włos się jeży na głowie, gdy o tym pomyśleć. Ale – wielu nie zwraca uwagi na to, że noże są tępe nieziemsko i wyglądają, jakby...

Więcej

Jak ostrzyć noże ze stali damasceńskiej,...

16.11.2016

Jeśli ktoś zgłębia tajniki kucia doskonałych noży, na pewno wie, że to, co obecnie nazywa się popularnie nożem damasceńskim, ze swoim pierwowzorem nie ma, niestety, wiele wspólnego. Do dziś nie wiadomo, jak powstawała legendarna stal damasceńska, z której kuto niewyobrażalnie trwałe i ostre noże oraz miecze. Wiadomo tylko, że część luksusowej broni białej, którą...

Więcej

Jak ostrzyć noże ze stali damasceńskiej,...

11.11.2016

Noże skuwane z wielu warstw stali zwane są popularnie nożami damasceńskimi od miasta Damaszek, w którym kuto przed wiekami prawdziwe noże i miecze damasceńskie. Do dziś nie wiadomo do końca, jak wytapiana, hartowana i obrabiana była stal damasceńska. Była nieprawdopodobnie ostra, odporna na uszkodzenia i często mówiło się o niej jako najlepszej stali do tworzenia...

Więcej

Rabaty i wyprzedaże w branży luksusowego AGD

09.11.2016

Kupujących w Internecie można podzielić (na potrzeby naszego artykułu) na podstawowe grupy: pierwsza bez oporów akceptuje ceny sugerowane przez sklep. Czasem Klienci pytają dyskretnie o ewentualny rabat. Są to ludzie, którzy z reguły kupują produkty najwyższej jakości, nie interesują ich wyprzedaże, outlety, a na drastyczne rabaty patrzą podejrzliwie. Drugą grupę...

Więcej

5 stopni doskonałości japońskich noży...

04.11.2016

Kilkanaście lat temu nikt pewnie nie spodziewał się, że jedna marka może tak znacząco wpłynąć na postrzeganie noża jako zjawiska nie tylko kuchennego ale i estetycznego. Przesiąknięte duchem Japonii, kute w słynnym Seki, japońskim „zagłębiu noży”, noże Miyabi wydobywają z ostrza to, co w nim najlepszego. Są perfekcyjnie ostre dzięki wykorzystaniu doskonałych...

Więcej

Żeliwne naczynia na kuchence gazowej

02.11.2016

Naczynia wykonane z żeliwa są wyśmienicie wręcz uniwersalne, więc można ich używać na kuchence każdego rodzaju. Ponieważ w Polsce ciągle bardzo dużą popularnością cieszą się kuchenki gazowe, dlatego warto rozważyć, jak w połączeniu z nimi będą zachowywały się garnki i patelnie wyprodukowane z żeliwa. Od razu zaznaczymy, że piszemy tylko o testowanych przez naszego...

Więcej

Jak wybrać patelnię do smażenia ryb?

28.10.2016

Dobór patelni do smażenia ryb, czy przyrządzania pieczonych lub duszonych potraw rybnych, nie musi być trudny. Wszystko zależy, zasadniczo, od tego, czy będziemy przygotowywać nade wszystko rybę w kawałkach, czy dzwonkach, czy też rybę w całości. Oczywiście, ważny jest materiał, z którego wykonano patelnię i sam zamysł gotującego – czy życzy sobie ryby tylko...

Więcej

Nóż uniwersalny… inaczej

26.10.2016

Zwykło się mówić, że to, co jest do wszystkiego, w rzeczywistości jest do niczego. Czy tak samo jest z nożami uniwersalnymi, które teoretycznie powinny pełnić różne funkcje i nadawać się do większości czynności kulinarnych wykonywanych przez kucharza? Nie do końca. Pod pewnymi warunkami noże uniwersalne mogą być naprawdę wartościowym wsparciem, pod innymi –...

Więcej

Czego nie toleruje patelnia z powłoką...

21.10.2016

Korzystasz z patelni nieprzywierającej i masz wątpliwości co do sposobu jej użycia? To się zdarza.  By zadbać o jej żywotność, a sobie zapewnić sobie najlepsze smaki i szansę na wiele lat zdrowego smażenia, czy duszenia, warto poznać najważniejsze zasady użytkowania patelni nieprzywierających.   Patelnie nieprzywierające nie są wieczne Po pierwsze, należy...

Więcej