Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Czy Twoje garnki na pewno gotują zdrowo?

21.02.2020

Wielu gotujących ciągle jeszcze nie myśli o tym, że to, w czym się gotuje, ma bardzo duży wpływ na jakość potraw i, co za tym idzie, oddziałuje na zdrowie. Nie ma tu jednak z czym dyskutować. Albo chcesz świetnie i zdrowo (co niezwykle istotne) gotować i tym samym musisz wyposażyć się w doskonałe naczynia, albo masz byle jaki sprzęt i Twoje gotowanie, choćbyś...

Więcej

Jak starzeją się japońskie noże Miyabi...

18.02.2020

Japońskie noże Miyabi z kolekcji 5000 MCD to niewątpliwie rarytas na rynku doskonałych, perfekcyjnie ostrych noży. Choć te luksusowe, kute w japońskim mieści Seki noże do tanich nie należą, zyskują sobie coraz większą grupę miłośników. Jeśli założyć, że tak doskonały japoński nóż możesz ostrzyć raz na 5-6 miesięcy, cały zakup przestaje być fanaberią, a staje się...

Więcej

Gadaj zdrów, czyli patelnia ceramiczna w...

26.01.2020

Jeśli chcesz kupić patelnię z powłoką ceramiczną, albo ceramiczne garnki musisz uzbroić się w niezbędną i podstawową wiedzę na temat natury ceramiki w naczyniach. Nie zawsze to, co wydaje się być super wynalazkiem, sprawdzi się w kuchni, choć producent pieje peany na cześć swojego produktu, czyli ceramicznych patelni i garnków (z piekła rodem, dodałbym). Tak miała...

Więcej

Kasumi Black Hammer - japońskie noże o...

23.01.2020

Japońskie noże są czasem wyjątkowo grzeczne, uładzone, estetyczne. Podobają się, zasadniczo, wszystkim. Szczególnie, jeśli kuszą wytwornym, damasceńskim dziwerem. A z drugiej strony świat japońskich noży Takumi, czyli noży mistrzowskich kutych w rzemieślniczy sposób i w niewielkich ilościach, "zaludniają" swoiste dzikusy. Te noże zdają się być nieco prymitywne,...

Więcej

Twoje naczynia wymagają odpowiednich...

14.01.2020

Naczyń jest na rynku coraz więcej. Pojawiają się przeróżne zaawansowane technologie. Stare łączy się z nowym. Producenci nieustannie eksperymentują i prześcigają się w pomysłach na luksusowe patelnie, garnki i woki. Jakoś trzeba za nimi nadążyć, a przy okazji umiejętnie dobrać dla swoich naczyń akcesoria kuchenne, zwane utensyliami. Mam na myśli to, czym się w...

Więcej

Subiektywne odczucie ostrości noża

12.01.2020

Od zawsze propaguję koncepcję, że od dobrego, ostrego noża wszystko się zaczyna. W kuchni, oczywiście. Bez niego gotowanie nie ma sensu, bo w czasie krojenia tępym nożem pozbawiasz przyszły obiad tego, co wartościowe. Tępy nóż wyciśnie z mięsa, warzyw, ryb soki, witaminy i wszelkie wartości odżywcze, które zostaną na desce, a nie trafią do garnka, czy na patelnię....

Więcej

Czy sprzedający patelnie powinien znać ich...

01.11.2019

U sprzedających przeróżnego typu rzeczy i dobra tego świata funkcjonuje anachroniczne przeświadczenie, że o oferowanym przez siebie sprzęcie muszą mówić wyłącznie dobrze. Pokazywanie ewentualnych mankamentów, czy możliwie obiektywna ocena zalet i wad jest niebezpieczna. Bo przyszły Klient zamiast kupować emocjonalnie, będzie analizował kwestię i do głosu dojdzie...

Więcej

Ekspres do kawy - wyobrażasz sobie życie...

22.08.2019

Ekspres do kawy to jeden z najlepszych przyjaciół człowieka. Można utyskiwać, że w nadmiarze kawa jest niezdrowa, że przesadzamy z jej kilkoma filiżankami dziennie, że rzucamy kawowy nałóg. Jasne! Na tym rzecz się kończy, bo kiedy przychodzi poranek, pierwsze kroki kierujemy w stronę naszego domowego ekspresu do kawy. W pracy kawowe maszyny też działają pełną parą....

Więcej

4 strony świata patelni Demeyere

19.06.2019

Znana światu kulinariów dla wymagających belgijska marka Demeyere przez całe długie dekady skupiała się na ulepszaniu, udoskonalaniu i unowocześnianiu swojej niezwykle zaawansowanej technologii stalowych patelni dedykowanych, na początku, zawodowym kucharzom. Ale, jak wszystko na tym świecie, Belgowie też zdecydowali się ewoluować w innym kierunku. Trudno...

Więcej

Duńskie naczynia HaptIQ marki Scanpan...

13.06.2019

Ludzie coraz mocniej konkretyzują swoje pasje i zainteresowania. Pewnie doskonale znacie mnóstwo maniaków-testerów nowych telefonów komórkowych, samochodów, komputerów, elektronicznych gadżetów, czy ubrań. My należymy do jeszcze innej grupy - maniaków testowania sprzętu kuchennego. Wypatrujemy premier, wyszukujemy ciekawe rozwiązania, które można sprawdzać i...

Więcej

Powolne wyciskanie soków - zdrowie w...

21.05.2019

Na szczęście mamy za sobą czasy, kiedy owoce były dostępne tylko w sezonie. Teraz można wybierać i przebierać wśród nich przez cały rok. Można też nawet w największe mrozy przygotować sobie pyszny, domowy sok. Choć powinno się pić sok kilka razy w tygodniu, to właśnie wiosna i lato sprzyjają podjęciu mądrej decyzji i sokowego wyzwania. Bo to jest prawdziwe...

Więcej

Bardzo ważne oznaczenia powłok patelni...

10.04.2019

Jak świat długi i szeroki, producentów tworzących patelnie nieprzywierające jest nieskończona wręcz ilość. Ale tylko bardzo nieliczni uczciwie informują swoich Klientów, z jakimi typami powłok mają do czynienia. Nie chodzi mi o to, czy to powłoka tytanowa, granitowa, polimerowa, czy ceramiczna nieprzywierająca, itp. Tu rzecz sprowadza się do informowania Klienta,...

Więcej