Ludzie coraz mocniej konkretyzują swoje pasje i zainteresowania. Pewnie doskonale znacie mnóstwo maniaków-testerów nowych telefonów komórkowych, samochodów, komputerów, elektronicznych gadżetów, czy ubrań. My należymy do jeszcze innej grupy - maniaków testowania sprzętu kuchennego. Wypatrujemy premier, wyszukujemy ciekawe rozwiązania, które można sprawdzać i poddawać różnorodnym próbom w kuchni. Zwracamy uwagę na sprzęt najsłynniejszych światowych producentów, który nie tylko zmienia gotowanie na lepsze, ale też je niezwykle upraszcza.
HaptIQ - naczynia z tytanowo-ceramiczną powłoką, jakiej jeszcze nie było
To, co zaproponowała światu gotujących duńska marka Scanpan, budzi szacunek i fachowców - zawodowych kucharzy, którzy współtworzyli linię HaptIQ, i gotujących w domu. Ta bardzo wytworna, elegancka, skrajnie nowoczesna linia naczyń i patelni wyposażona jest w znakomitą powłokę nieprzywierającą Stratanium Plus.
5-warstwowa, wzmacniana ceramiką powłoka tytanowa to unikatowe zjawisko. Można powiedzieć z pełną odpowiedzialnością, że Scanpan doprowadził do prawdziwej rewolucji w świecie powłok nieprzywierających. Dotychczasowe powłoki tytanowe opierały się, nade wszystko, na świetnych właściwościach samego tytanu, który był ich składnikiem. Ale powłoka musiała być idealnie gładka, nieporowata, by potrawy miały doskonały poślizg - wtedy dopiero można było mówić o prawdziwych właściwościach nieprzywierających powłok tytanowych. Ale za tym szły pewne ograniczenia. Powłoki tytanowe można było przerwać, gdy się rozgrzały do dość wysokich temperatur. Najczęściej cierpiały na tym patelnie.
Scanpan, znawca powłok tytanowych, poszedł dalej. Na bazie swoich doświadczeń i przez lata udoskonalanej powłoki Stratanium, stworzył powłokę Stratanium Plus. Coś, czego świat jeszcze nie widział. Stratanium Plus jest delikatnie szorstkie (inspiracją dla niego był morski piasek), co przy pierwszym spotkaniu z powłoką budzi spore zdumienie. A kiedy mamy za sobą pierwsze smażenie, zdumienie jest jeszcze większe - wrażenia są porywające.
Smaki, których nie znacie
Tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium Plus, którą znajdziecie w garnkach i patelniach z kolekcji HaptIQ, ma dwie zdumiewające umiejętności. Przede wszystkim wzmacnia smaki potraw. Duszone, smażone, pieczone przysmaki są wiele bardziej wyraziste, pełne aromatu, a smak okazuje się być wielowarstwowy. Przez długi czas po obiedzie będziecie czuli w ustach jego różne poziomy natężenia i niuanse. To kompletnie niesamowita umiejętność. Coś takiego potrafiły dotychczas tylko kute, żelazne patelnie, naczynia z żeliwa, czy miedzi. A tu laboratoryjnie tworzona powłoka wyczynia takie cuda. Zdumienie kompletne!
Powłoka, która nawet laikowi ułatwi brązowienie skórki mięs, czy ryb
Po drugie - wielkie brawa dla Scanpana za stworzenie powłoki, która potrafi zrobić coś, co z kolei było zarezerwowane dla bardzo specjalistycznych patelni, a nade wszystko dla piekarnika, gdzie podpiekało się potrawy tak, by skórka była apetycznie zrumieniona. Chodzi o tzw. brązowienie mięs, czy ryb.
Patelnie i garnki HaptIQ rumienią, brązowią skórkę szybciej i łatwiej, niż potrafi to zrobić piekarnik. Przy okazji mięsa, czy ryby oraz warzywa lub owoce morza nie są narażone na wysuszenie, czy spieczenie, jak to się często zdarza w piekarniku, gdy chcemy coś ładnie i równomiernie przyrumienić.
Skandynawski szyk wart swojej ceny
Tu nie ma się do czego przyczepić, choć testujący robią to z upodobaniem. Scanpan broni się świetnie na każdym froncie. Też w przypadku formy patelni, świetnych materiałów i popisowego, niezwykle starannego wykonania.
Niektórzy, choć nie podpisany poniżej testujący sprzęt HaptIQ marki Scanpan, powiedzą, że cena naczyń jest dość wysoka. Pytanie, z czym będziecie ją zestawiać? Z marketowym sprzętem? Ale to tak, jakbyście zestawiali starą Syrenkę z nowoczesnym samochodem marki Premium. I to i to samochód, ale… Z konkurencją też nie da się zestawić naczyń Scanpan, bo konkurencja została w tyle. Często nawet wiele droższa konkurencja mogłaby się od Scanpana wiele nauczyć. Więc - cena wcale wysoka nie jest. Spróbujcie, a nie będę musiał nikogo przekonywać, bo zasilicie grono miłośników naczyń HaptIQ z nieprzywierającą powłoką Stratanium Plus.
Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych
Zdjęcia: Scanpan
Szukaj nas tutaj: