4 strony świata patelni Demeyere

Znana światu kulinariów dla wymagających belgijska marka Demeyere przez całe długie dekady skupiała się na ulepszaniu, udoskonalaniu i unowocześnianiu swojej niezwykle zaawansowanej technologii stalowych patelni dedykowanych, na początku, zawodowym kucharzom. Ale, jak wszystko na tym świecie, Belgowie też zdecydowali się ewoluować w innym kierunku. Trudno stwierdzić, czy była to decyzja rodzinnej firmy Demeyere, czy może sugestii marki Zwilling, koncernu, do którego Demeyere należy. Niemniej - Belgowie zaczęli tworzyć patelnie z powłokami nieprzywierającymi i patelnie oparte na szkielecie z eko-aluminium.

 

Cokolwiek wybierzesz, będzie super

Klienci naszych sklepów, poszukiwacze doskonałych patelni stalowych lub nieprzywierających, często mają dylemat, na którą z demeyerowskich technologii się zdecydować. Krótką, a konkretną podpowiedź znajdziesz w naszym filmie, gdzie pokazane są 4 typy patelni Demeyere.

 

 

Każda grupa patelni Demeyere działa i pracuje na dowolnym typie kuchenki, wraz z indukcją. Oczywiście, każda nadaje się do używania w piekarniku.

Niezależnie od tego, jaką patelnię wybierzesz, dostajesz produkt stworzony w Belgii, wykorzystujący przeróżne nowoczesne technologie i patenty, bezpieczny dla zdrowia, wolny od PFOA i innych szkodliwych substancji (pod warunkiem, że jest to patelnia z powłoką nieprzywierającą). Demeyere jest jednym z najbardziej zaawansowanych producentów naczyń, który jest, przy okazji, wielkim maksymalistą i miłośnikiem doskonałego gotowania. Dlatego jego produkty wybierane są w ciemno na całym świecie.

 

Czym charakteryzują się stalowe patelnie Demeyere?

Najbardziej znane, stalowe patelnie Demeyere mają różnorodne konstrukcje 5- i 7-warstwowe ścianek i dna. To wpływa na właściwości termiczne, moce smażalnicze patelni oraz ich wytrzymałość. Stalowe patelnie Demeyere mają aż 30 lat gwarancji, jeśli będą używane w domu, a aż 10 lat w przypadku kuchni profesjonalnej.

Tego typu patelnie ze stali są niemal niezniszczalne, ale do smażenia potrzebujesz nieco większego dodatku tłuszczu, niż na patelnię nieprzywierającą. I musisz pamiętać, że stalowe patelnie Demeyere wymagają nieco wprawy, by usmażyć każdy typ potrawy - od najdelikatniejszych, po grube steki.

Demeyere jest prawdziwym specjalistą w zakresie metalurgii. Doskonale wie, jak skonstruować patelnię, by perfekcyjnie przewodziła ciepło i kierowała je w głąb przyrządzanych potraw. Dlatego demeyerowska patelnia z dowolnej, wybranej przez Ciebie serii doskonale spełni swoje zadanie.

 

Patelnie z ceramiczną nieprzywierającą powłoką

Trzy pozostałe typy nieprzywierających patelni Demeyere, posiadają różnego typu powłoki nieprzywierające. Najstarszą jest nieprzywierająca, ceramiczna powłoka Ceraforce Ultra. Charakteryzuje ją duża odporność na ścieranie, ale traci część swoich właściwości non-stick w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza. Przy smażeniu w wyższych temperaturach, musisz dodać nieco więcej tłuszczu.

I, jeśli smażysz na tego typu patelni np. jajecznicę, czy jajka sadzone, naleśniki lub omlety, może się zdarzyć, że po rozgrzaniu jej wyłączysz kuchenkę, bo patelnia tak dobrze zakumuluje ciepło, że usmażysz wspomniane potrawy bez konieczności jej dalszego podgrzewania. Może, a nie musi się tak dziać. Wiele zależy od typu kuchenki i Twoich umiejętności.

 

 

Powłoka polimerowa Duraslide Ultra belgijskich patelni Demeyere

Po powłoce Ceraforce Ultra pojawiała się bardziej przyjazna smażącym powłoka polimerowa, Duraslide Ultra. Możesz ją spotkać, m.in., w najwyższej linii patelni wyłączających się na indukcji, ControlInduc. Trzy warstwy powłoki nieprzywierającej nie są, niestety, wzmacniane, stąd patelnie z powłoką Duraslide Ultra wymagają delikatnych utensyliów - drewnianych, czy syntetycznych.

Tu przyjemność smażenia jest wręcz olbrzymia. Potrawy „pływają” po patelni, na którą wlewasz minimalną ilość tłuszczu. Patelnie Demeyere, które mają stalowy szkielet i powłokę Duraslide Ultra, mogą być wykorzystywane przez alergików (pod warunkiem, że mogą wziąć w dłoń stalowy uchwyt naczynia).

 

Tytanowa, wzmacniana powłoka patelni Alu Pro

I ostatnia odsłona patelni Demeyere (to stan na rok 2019; pewnie niedługo Belgowie wymyślą coś nowego) to seria Alu Pro. Tu mamy do dyspozycji tytanowe, wzmacniane powłoki Duraglide Titanium, które, w odróżnieniu od opisanych wyżej patelni, osadzone są na szkielecie z ekologicznego, bezpiecznego dla zdrowia, kutego na zimno aluminium, które spełnia dyrektywy food safe (czyli nijak nie wchodzi w reakcje z jedzeniem). I na tej powłoce smaży się doskonale prosto, z minimalną ilością tłuszczu.

Wielką zaletą patelni z serii Alu Pro jest bardzo przystępna, niższa niż w przypadku pozostałych serii naczyń Demeyere, cena.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych

www.prestizowakuchnia.pl

Zdjęcia: Grupa Nas Troje

 

Artykuły powiązane

Stal XXI wieku - patelnie Demeyere

05.04.2015

Zawodowo jestem związany z kuchnią, kulinariami i technologiami kuchennymi od lat 90-tych XX wieku. Przez wiele lat obcowania z doskonałym, kuchennym sprzętem nie tylko stałem się jego orędownikiem, ale też – przez mnóstwo testów i eksperymentów – dowiedziałem się o nim więcej, niż niejeden zawodowo gotujący. Stąd jestem przekonany, że, dzieląc się własną wiedzą i...

Więcej

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek. Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest również dobry sprzęt...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Przejdź do galerii