Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Jak i w czym przechowywać gotowe potrawy w...

08.04.2019

Pewnie zachodzicie w głowę, jaki jest sens pisania o sprawie tak banalnej i oczywistej, jaką jest przechowywanie potraw w lodówce. Otwiera się drzwi lodówki, wstawia jedzenie i drzwi zamyka. Po czym otwiera się je ponownie, kiedy przychodzi czas na odgrzanie przechowywanego posiłku. Cała filozofia. Niby tak, ale jednak nie do końca. Bo to, w czym lub na czym...

Więcej

Jak stępić japoński nóż podczas ostrzenia?...

04.04.2019

W kuchennym świecie przydarzają się różnorodne absurdy i paradoksy. Jednym z nich jest tępienie noża w trakcie ostrzenia. Wydawałoby się, że to sprzeczność. Już sama nazwa „ostrzenie” zakłada, że z tępego robi się ostre. Jednak, jak pokazuje życie, nie koniecznie! Niestety, jak dowodzi praktyka, są i tacy, którzy potrafią stępić japońskie noże, ostrząc je, choć...

Więcej

Jak wybrać patelnię z niezawodną powłoką...

02.04.2019

W dziedzinie technologii kuchennych mody zmieniają się tak samo, jak i w innych przestrzeniach życia. Czasem trwają wiele lat, czy dekad, czasem umierają śmiercią naturalną. A jeszcze inne technologie przechodzą drastyczną ewolucję, czy wręcz rewolucję. Wynika to z potrzeby udoskonalania pewnych rozwiązań, które może na początku nie sprawdzają się idealnie, ale...

Więcej

Czajniki Bugatti Vera ciągle w modzie

31.03.2019

Elektryczny czajnik włoskiej marki Bugatti, Vera, ma już nieco lat za sobą. Okazało się, że tworząc go, Bugatti trafiło w przysłowiową dziesiątkę. Klientom nadal podoba się nowoczesny, zawadiacki design włoskiego czajnika. Pojawiła się nawet prostsza wersja czajnika Vera, pod nazwą Easy, którą producent pozbawił tego, co w jego kultowym czajniku najważniejsze,...

Więcej

Młynki Peugeot Antique - nowe, a jakby...

27.03.2019

Młynki Peugeot to jakość sama w sobie. Kto ich nie zna, ten traci kompletnie niezwykłe doświadczenia smakowe. Pierwsze młynki do przypraw francuskiego producenta powstały już w 1874 roku, gdy świat ujrzał młynek do pieprzu. Dla ciekawostki - słynny Peueot 205, legendarny już samochód francuskiego koncernu jest młodziutki. Debiutował w roku 1982. Czyli „smarkacz” w...

Więcej

Dlaczego indukcja szybko unicestwia...

19.03.2019

Wielu smażących przeklina pod nosem (albo i głośno) którąś już z kolei patelnię, która zdecydowanie zbyt szybko wyzionęła ducha, padła, czy, mówiąc kolokwialnie, zdechła. Co dolega tym nieszczęsnym patelniom stawianym na płycie indukcyjnej? Co dziwi wielu - indukcja zabija zarówno drogie, jak i bardzo tanie patelnie. Czemu indukcja jest sędzią i katem patelni?...

Więcej

WOLL-ność wyboru - uchwytów Ci u nas dostatek

30.10.2018

Pierwszy kontakt ze znakomitymi, tytanowo-diamentowymi i tytanowo-szafirowymi nieprzywierającymi patelniami niemieckiej marki WOLL może zawrócić Ci w głowie. I to nie tylko z racji wrażenia, jakie robią wielowarstwowe powłoki tytanowe (o nich w innym artykule, bo to poważna sprawa), ale i z racji mnogości uchwytów linii patelni z, zaledwie, 3 serii.   W czym...

Więcej

Na jakich patelniach grillować?...

23.10.2018

Dziś przyjdzie mi rozstrzygnąć (albo i nie) odwieczny spór miedzy stronnikami żeliwnych patelni grillowych, a miłośnikami tego typu patelni wykonanych w technologii nieprzywierającej. Co lepsze? Która patelnia grilluje skuteczniej? Co wybrać, jeśli ktoś kocha smaki brutalne, a ktoś inny zmysłowo-subtelne? Pytań sporo, może uda się znaleźć jakiś złoty środek. Albo i...

Więcej

Alu Pro Demeyere, czyli zbuntowane...

02.10.2018

Nasz ulubiony belgijski producent, marka Demeyere, wyspecjalizował się w produkcji luksusowych naczyń ze stali Silvinox®. Co niezwykłe, jego stalowe garnki i patelnie mają aż 30 lat gwarancji dla używających ich w domu i, co kompletnie unikatowe, aż 10 lat gwarancji dla restauracji i hoteli. Kultowe linie John Pawson, Atlantis, Apollo, czy Industry oraz wyłączające...

Więcej

Drogie szaleństwa kupujących noże

14.09.2018

Istnieje kilka grup kupujących japońskie noże i konieczne do ich ostrzenia kamienie ceramiczne, czy syntetyczne. Niektórzy kupują od razu zestaw, by do sprawy później nie wracać. Bardzo duża grupa nowych nabywców japońskich noży zakłada, wierząc fachowemu doradztwu, że doskonały japoński nóż będzie ostry kilka, czy nawet i kilkanaście tygodni, a, w przypadku...

Więcej

Jaki wok wybrać? Żeliwny, stalowy, czy z...

11.09.2018

Przez lata poszukiwania budzących zaufanie, zaawansowanych technologicznie naczyń, nigdy nie zapominałem o wokach. Te niezwykle funkcjonalne, uniwersalne głębokie patelnie - bo tego typu naczynie najbardziej przypomina wok - pozwalają stworzyć nieskończoną wręcz ilość niezwykle apetycznych i doskonale sycących dań. Potrawą z woka można się najeść na cały dzień,...

Więcej

Patelnie dla wszystkich, ale nie do...

03.09.2018

Wielu pewnie oburzy się na to, co zaraz napiszę. Nie wiem, czy fakt, że niektórzy hołubią jedną patelnię, niczym starożytni swoich bogów, wynika z oszczędności, czy z nieświadomości. Patelnia, choćby i najdroższa i najlepsza, czy najpiękniejsza, to tylko narzędzie. Oczywiście, musi być bezpieczna dla zdrowia i smażonych produktów, świetnie się nagrzewać, spełniać...

Więcej