Alu Pro Demeyere, czyli zbuntowane patelnie konserwatywnego producenta

Nasz ulubiony belgijski producent, marka Demeyere, wyspecjalizował się w produkcji luksusowych naczyń ze stali Silvinox®. Co niezwykłe, jego stalowe garnki i patelnie mają aż 30 lat gwarancji dla używających ich w domu i, co kompletnie unikatowe, aż 10 lat gwarancji dla restauracji i hoteli. Kultowe linie John Pawson, Atlantis, Apollo, czy Industry oraz wyłączające się na indukcji patelnie ControlInduc stały się wizytówką firmy znanej i cenionej na całym świecie. I to okazało się być „przepaską na oczach” producenta, który nigdy, przez całe dekady, nie eksperymentował z innymi materiałami i technologiami. Z jednej strony niby to logiczne, że Demeyere robi to, w czym jest nie do pokonania. Ale z drugiej strony ta rodzinna firma, należąca teraz do grupy kapitałowej koncernu Zwilling, nie chciała iść z duchem czasu.

 

Radykalna zmiana konserwatysty

Czasem i na najbardziej zatwardziałego konserwatystę podziała rzeczywistość. Raz będą to zbuntowani Klienci, innym razem krytyczna rada nadzorcza, tłukąca pięścią w stół. W przypadku Demeyere zadziałała pewnie siła perswazji koncernu Zwilling, z którego pieniędzmi mała, rodzinna firma musi się liczyć. Ale zmiana, która zaszła w ofercie Demeyere, wyszła producentowi na dobre.

To, co nas fascynuje w belgijskim producencie - Demeyere podszedł do problemu, jak na maksymalistę przystało, w jedyny znany mu sposób - wszystko, albo nic. I tak w 2018 roku Klienci zobaczyli kolekcję naczyń Alu Pro. Coś, co stanowi milowy krok w rozwoju marki Demeyere.

 

Alu Pro - naczynia, które oczarowały zawodowców

Alu Pro, jak nazwa głosi, ma wiele wspólnego z aluminium. Ale nie tym szkodliwym dla zdrowia i ohydnym, ale nowoczesnym, bezpiecznym dla człowieka i jedzenia kutym na zimno aluminium. Stworzony z niego szkielet patelni i woków (Demeyere zapowiada i garnki z tej kolekcji) rewelacyjnie szybko przewodzi ciepło. Wiele szybciej, niż wielowarstwowe, cenione w świecie opatentowane pomysły Demeyere. Ale by ten niezwykle sztywny, odporny na uszkodzenia szkielet działał jeszcze szybciej, Demeyere zaimplementował w dnach kolekcji naczyń Alu Pro swoje opatentowane rozwiązanie - TripleInduc®. To specjalny 3-warstwowy stop, który ma za zadanie przyspieszać rozprowadzanie ciepła po naczyniu i akumulować je tak, by do samego procesu gotowania, smażenia, czy duszenia zużyć minimum energii. I, jak pokazują badania, możesz oszczędzić aż do 30% czasu i energii potrzebnej do szeroko pojętego gotowania w naczyniach Alu Pro.

 

 

Krok dalej - czyli partner marki Demeyere

Już to, o czym pisałem, robi piekielne wrażenie na specjalistach od technologii kulinarnych. Ale Demeyere poszło dalej. W grupie Zwillinga jest jeszcze jeden bardzo mocny partner kuchennych rewolucji. Włoska marka Ballarini, specjalista od wzmacnianych tytanowych powłok nieprzywierających, które są nakładane plazmowo, podzieliła się swoim patentem z Demeyere. I teraz seria Alu Pro wyposażona została w powłokę Duraglide Titanium. Nakłada się ją w 5 warstwach na aluminiowy szkielet. Taka powłoka jest odporna na ścieranie i kilkadziesiąt razy mocniejsza, niż klasyczne powłoki tytanowe.

Naczynia Alu Pro wyposażone są też w opracowane przez markę Ballarini stalowe stopy Radiant, które pozwalają całej konstrukcji fenomenalnie działać na indukcji. Dno Radiant też znacząco wspomaga rozgrzewanie naczynia i dystrybucję ciepła. Oczywiście, cała produkcja ma miejsce w Belgii, jak przystało na markę Demeyere.

 

Alu Pro - wielki mistrz smażenia

Jestem pod wielkim wrażeniem patelni z kolekcji Alu Pro. Testuję je bardzo dynamicznie i bezlitośnie. I powiem szczerze, że to najlepsze patelnie nieprzywierające belgijskiego producenta, które kiedykolwiek stworzył. Powłoka jest nie do zabicia, a za to świetnie się na niej smaży, nic nie przywiera. Lekkość, z jaką patelnia Alu Pro przyjmuje ciepło i przyrządza nawet najbardziej wymagające potrawy, jest godna szacunku. Będę twierdził, że bez Demeyere wynalazki Grupy Zwilling nie byłyby tak spektakularne.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.prestizowakuchnia.pl

Zdjęcia: Demeyere/ Zwilling

 

Artykuły powiązane

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek. Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest również dobry sprzęt...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Nieprzywierające patelnie marki Demeyere -...

29.02.2016

Demeyere to belgijska firma, która od zawsze gwarantuje swoim klientom najwyższą jakość produktów. Jakość, której sami są twórcami. Tu nie pozostawia się niczego przypadkowi ani zewnętrznym firmom, które mogłyby zrobić coś nie do końca tak, jak życzy sobie perfekcjonista – Demeyere. Rodzinna firma, należąca dziś do Grupy Zwilling J.A. Henckels, od dekad ma jedną...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Przejdź do galerii