Patelnie nieprzywierające

Świat patelni nieprzywierających to przestrzeń spektakularnych odkryć, najnowszych technologii i wyjątkowych materiałów. Pokryte niezwykłymi powłokami patelnie, pozwalają rozwinąć kulinarne skrzydła i smażyć w prawdziwie mistrzowski sposób. Wystarczy tylko dobrać odpowiedni rodzaj i wielkość i już można zaczynać kulinarną przygodę. O tym, jak to zrobić, podpowiedzą Państwu artykuły stworzone przez naszego eksperta.

Czy Twoje garnki na pewno gotują zdrowo?

21.02.2020

Wielu gotujących ciągle jeszcze nie myśli o tym, że to, w czym się gotuje, ma bardzo duży wpływ na jakość potraw i, co za tym idzie, oddziałuje na zdrowie. Nie ma tu jednak z czym dyskutować. Albo chcesz świetnie i zdrowo (co niezwykle istotne) gotować i tym samym musisz wyposażyć się w doskonałe naczynia, albo masz byle jaki sprzęt i Twoje gotowanie, choćbyś stanął na głowie, tak, czy tak nie...

Więcej

Gadaj zdrów, czyli patelnia ceramiczna w...

26.01.2020

Jeśli chcesz kupić patelnię z powłoką ceramiczną, albo ceramiczne garnki musisz uzbroić się w niezbędną i podstawową wiedzę na temat natury ceramiki w naczyniach. Nie zawsze to, co wydaje się być super wynalazkiem, sprawdzi się w kuchni, choć producent pieje peany na cześć swojego produktu, czyli ceramicznych patelni i garnków (z piekła rodem, dodałbym). Tak miała się rzecz z nieistniejącą już...

Więcej

Na tropie dobrej patelni -...

24.01.2020

Prośby, błagania i groźby odniosły wreszcie skutek. Na wyraźne życzenie setek naszych Klientów, rozmówców, widzów naszego kanału na YouTube, czytających nasze teksty, porady i recenzje, zaczynamy wielki przegląd patelni świata tego. Ale będziemy przyglądać się tylko patelniom z najwyższej półki. Niczym myśliwski ogar zjednoczony jakimś magicznym sposobem z agencją detektywistyczną, Krystian...

Więcej

Czy sprzedający patelnie powinien znać ich...

01.11.2019

U sprzedających przeróżnego typu rzeczy i dobra tego świata funkcjonuje anachroniczne przeświadczenie, że o oferowanym przez siebie sprzęcie muszą mówić wyłącznie dobrze. Pokazywanie ewentualnych mankamentów, czy możliwie obiektywna ocena zalet i wad jest niebezpieczna. Bo przyszły Klient zamiast kupować emocjonalnie, będzie analizował kwestię i do głosu dojdzie racjonalizm. Racja to i nie, bo...

Więcej

4 strony świata patelni Demeyere

19.06.2019

Znana światu kulinariów dla wymagających belgijska marka Demeyere przez całe długie dekady skupiała się na ulepszaniu, udoskonalaniu i unowocześnianiu swojej niezwykle zaawansowanej technologii stalowych patelni dedykowanych, na początku, zawodowym kucharzom. Ale, jak wszystko na tym świecie, Belgowie też zdecydowali się ewoluować w innym kierunku. Trudno stwierdzić, czy była to decyzja...

Więcej

Duńskie naczynia HaptIQ marki Scanpan...

13.06.2019

Ludzie coraz mocniej konkretyzują swoje pasje i zainteresowania. Pewnie doskonale znacie mnóstwo maniaków-testerów nowych telefonów komórkowych, samochodów, komputerów, elektronicznych gadżetów, czy ubrań. My należymy do jeszcze innej grupy - maniaków testowania sprzętu kuchennego. Wypatrujemy premier, wyszukujemy ciekawe rozwiązania, które można sprawdzać i poddawać różnorodnym próbom w...

Więcej

Bardzo ważne oznaczenia powłok patelni...

10.04.2019

Jak świat długi i szeroki, producentów tworzących patelnie nieprzywierające jest nieskończona wręcz ilość. Ale tylko bardzo nieliczni uczciwie informują swoich Klientów, z jakimi typami powłok mają do czynienia. Nie chodzi mi o to, czy to powłoka tytanowa, granitowa, polimerowa, czy ceramiczna nieprzywierająca, itp. Tu rzecz sprowadza się do informowania Klienta, że powłoka jest bezpieczna dla...

Więcej

Jak i w czym przechowywać gotowe potrawy w...

08.04.2019

Pewnie zachodzicie w głowę, jaki jest sens pisania o sprawie tak banalnej i oczywistej, jaką jest przechowywanie potraw w lodówce. Otwiera się drzwi lodówki, wstawia jedzenie i drzwi zamyka. Po czym otwiera się je ponownie, kiedy przychodzi czas na odgrzanie przechowywanego posiłku. Cała filozofia. Niby tak, ale jednak nie do końca. Bo to, w czym lub na czym przechowujesz gotowe jedzenie w...

Więcej

Jak wybrać patelnię z niezawodną powłoką...

02.04.2019

W dziedzinie technologii kuchennych mody zmieniają się tak samo, jak i w innych przestrzeniach życia. Czasem trwają wiele lat, czy dekad, czasem umierają śmiercią naturalną. A jeszcze inne technologie przechodzą drastyczną ewolucję, czy wręcz rewolucję. Wynika to z potrzeby udoskonalania pewnych rozwiązań, które może na początku nie sprawdzają się idealnie, ale mają spory potencjał. Tak właśnie...

Więcej

Dlaczego indukcja szybko unicestwia...

19.03.2019

Wielu smażących przeklina pod nosem (albo i głośno) którąś już z kolei patelnię, która zdecydowanie zbyt szybko wyzionęła ducha, padła, czy, mówiąc kolokwialnie, zdechła. Co dolega tym nieszczęsnym patelniom stawianym na płycie indukcyjnej? Co dziwi wielu - indukcja zabija zarówno drogie, jak i bardzo tanie patelnie. Czemu indukcja jest sędzią i katem patelni? Odpowiedź jest zarazem prosta,...

Więcej

WOLL-ność wyboru - uchwytów Ci u nas dostatek

30.10.2018

Pierwszy kontakt ze znakomitymi, tytanowo-diamentowymi i tytanowo-szafirowymi nieprzywierającymi patelniami niemieckiej marki WOLL może zawrócić Ci w głowie. I to nie tylko z racji wrażenia, jakie robią wielowarstwowe powłoki tytanowe (o nich w innym artykule, bo to poważna sprawa), ale i z racji mnogości uchwytów linii patelni z, zaledwie, 3 serii.   W czym rzecz? WOLL oferuje trzy...

Więcej

Na jakich patelniach grillować?...

23.10.2018

Dziś przyjdzie mi rozstrzygnąć (albo i nie) odwieczny spór miedzy stronnikami żeliwnych patelni grillowych, a miłośnikami tego typu patelni wykonanych w technologii nieprzywierającej. Co lepsze? Która patelnia grilluje skuteczniej? Co wybrać, jeśli ktoś kocha smaki brutalne, a ktoś inny zmysłowo-subtelne? Pytań sporo, może uda się znaleźć jakiś złoty środek. Albo i nie.   Zawężony wybór...

Więcej