Powiemy dumnie i zarozumiale od samego progu: są na świecie patelnie i patelnie, które mamy w naszym sklepie, PrestiżowaKuchnia.pl. Te pierwsze dodawane są przez sprzedawców do nie tylko internetowych sklepów bez zamysłu, przypadkowo, wyłącznie dla zysku. Nie ma większego znaczenia, co się sprzedaje i czy się Klient rozczaruje.
Sprawdzamy sprzęt do upadłego
Dawno już stanęliśmy po drugiej stronie kuchennej barykady. Wybieramy tylko i wyłącznie starannie przez nas wyselekcjonowany, a później długo i wnikliwie testowany sprzęt. Coś się nie sprawdzi, żegnamy się bez sentymentów. Trudno, nie będziemy polecać naszym Klientom patelni, które mają ewidentne wady. W końcu, wg nas, na tym polega specjalizacja - znamy się na sprzęcie kuchennym, wiemy, co sprawdzać i jak, więc wybieramy to, co najlepsze. Jak testujemy patelnie, niech zostanie to naszą tajemnicą. To szereg autorskich testów, badań specjalisty. Do tego dochodzi czas. Nie zapraszamy do naszego sklepu patelni, nim nie podziałamy na nich roku, czy nawet i dłużej. Kiedy jesteśmy ich pewni, pokazujemy je światu.
Wielka, odświeżona miłość
Patelnie duńskiej marki Scanpan znamy od bardzo wielu lat. Pierwsze zetknięcie skończyło się, co przykre, rozstaniem na długi czas. Lata temu tytanowe patelnie pokryte były jedną warstwą powłoki, która, niestety, po czasie zaczynała puchnąć i schodzić. Rozczarowanie było duże.
Po czasie Scanpan, producent myślący, a działający w ukryciu przed światem, ogłosił swój nowy wynalazek - powłoki tytanowe wzmocnione elementami ceramiki. Poślizg został idealny, ale niezwykle wzmocniono strukturę powłok. Niech więc nikogo, kto ma złe doświadczenia z ceramiką, nie przeszywa dreszcz przerażenia. Na tych specyficznych powłokach - Stratanium® i Stratanium Plus® smaży się popisowo. Nie raz udało nam się wysłać jajko sadzone na drugi koniec naszego długiego kuchennego blatu, gdy nasz gotujący wziął nieco zbyt duży rozmach patelnią Scanpan.
Czyli - poślizg smażonych potraw jest tu wyśmienity, niczym na lodowisku (jeśli wybaczycie nam takie gorąco-lodowate porównanie).
Powrót do Scanpana był dla nas wielkim przeżyciem. Niemal duchowym! Okazało się, że nowy Scanpan to naprawdę doskonała sprawa. I tak sobie już od długich lat razem siedzimy, w wielkiej przyjaźni koegzystujemy.
A ostatnio wzięło nas na sentymenty i znowu się w Scanpanie podkochujemy, stąd ten tekst. A Scanpan się odwdzięcza i „produkuje” genialne obiady.
Zdrowo, zdrowiusieńko
W grudniu 2015 roku rozeszła się z hukiem po całej Europie i USA wielka, a ciesząca wszystkich dbających o zdrowie wiadomość. Koniec z PFOA na nieprzywierających patelniach, wokach i w garnkach. PFOA to kwas perfluorooktanowy, który jest niezwykle szkodliwy dla ludzkiego organizmu i wszystkich oddychających stworzeń. Przy okazji jest koszmarnie szkodliwy dla środowiska, nie ulegając całkowitemu rozkładowi, zanieczyszcza naturę przez setki lat. PFOA było niechlubnym składnikiem teflonu, z którego przez całe dekady wielu z nas z upodobaniem korzystało. Pierwsze trzy generacje teflonu uznano za rakotwórcze, a to, co robiło PFOAz nim pospołu, wołało o pomstę do nieba.
Po wiadomości o wycofaniu PFOA świat szalał z zachwytu. Wreszcie nikt nie będzie nas truł! Scanpan w tej samej chwili wzruszył ramionami – w końcu oni pozbyli się PFOA i równie szkodliwego PFOS już lata wcześniej. Chwała Scanpanowi, dzięki któremu można smażyć zdrowo, bez obaw, że patelnia będzie nas przy każdym obiedzie z iście spiskowym upodobaniem podtruwać.
Stratanium Plus – czyli zdolna powłoka Scanpana
O ile powłoka Stratanium® jest sama z siebie wyśmienita, twarda, odporna na wysokie temperatury (do, aż 260 stopni, co jak na powłokę nieprzywierającą jest wartością wręcz powalającą), o tyle jej siostra-niemal-bliźniaczka – powłoka Stratanium Plus® jest jeszcze zdolniejsza. Potrafi wzmacniać smaki, czyli ma taką moc, jak dotychczas żeliwo, czy miedź. Takie talenty mają tylko patelnie z najwyższej półki, czyli sprzęt klasy Premium.
Generalnie – wracamy niemal codziennie do Scanpana, na którym smaży się popisowo. I myślimy sobie, z nostalgią, ile jest prawdy w zdaniu „Stara miłość nie rdzewieje”.
Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Joanna Gawlikowska - współtestująca sprzęt dla sklepu PrestiżowaKuchnia.pl
Zdjęcia: Scanpan
Szukaj nas tutaj: