Stara miłość nie rdzewieje, czyli nowe zakochanie w wiekowym już Scanpanie

Powiemy dumnie i zarozumiale od samego progu: są na świecie patelnie i patelnie, które mamy w naszym sklepie, PrestiżowaKuchnia.pl. Te pierwsze dodawane są przez sprzedawców do nie tylko internetowych sklepów bez zamysłu, przypadkowo, wyłącznie dla zysku. Nie ma większego znaczenia, co się sprzedaje i czy się Klient rozczaruje.

 

Sprawdzamy sprzęt do upadłego

Dawno już stanęliśmy po drugiej stronie kuchennej barykady. Wybieramy tylko i wyłącznie starannie przez nas wyselekcjonowany, a później długo i wnikliwie testowany sprzęt. Coś się nie sprawdzi, żegnamy się bez sentymentów. Trudno, nie będziemy polecać naszym Klientom patelni, które mają ewidentne wady. W końcu, wg nas, na tym polega specjalizacja - znamy się na sprzęcie kuchennym, wiemy, co sprawdzać i jak, więc wybieramy to, co najlepsze. Jak testujemy patelnie, niech zostanie to naszą tajemnicą. To szereg autorskich testów, badań specjalisty. Do tego dochodzi czas. Nie zapraszamy do naszego sklepu patelni, nim nie podziałamy na nich roku, czy nawet i dłużej. Kiedy jesteśmy ich pewni, pokazujemy je światu.

 

Wielka, odświeżona miłość

Patelnie duńskiej marki Scanpan znamy od bardzo wielu lat. Pierwsze zetknięcie skończyło się, co przykre, rozstaniem na długi czas. Lata temu tytanowe patelnie pokryte były jedną warstwą powłoki, która, niestety, po czasie zaczynała puchnąć i schodzić. Rozczarowanie było duże.

Po czasie Scanpan, producent myślący, a działający w ukryciu przed światem, ogłosił swój nowy wynalazek - powłoki tytanowe wzmocnione elementami ceramiki. Poślizg został idealny, ale niezwykle wzmocniono strukturę powłok. Niech więc nikogo, kto ma złe doświadczenia z ceramiką, nie przeszywa dreszcz przerażenia. Na tych specyficznych powłokach - Stratanium® i Stratanium Plus® smaży się popisowo. Nie raz udało nam się wysłać jajko sadzone na drugi koniec naszego długiego kuchennego blatu, gdy nasz gotujący wziął nieco zbyt duży rozmach patelnią Scanpan.

Czyli - poślizg smażonych potraw jest tu wyśmienity, niczym na lodowisku (jeśli wybaczycie nam takie gorąco-lodowate porównanie).

Powrót do Scanpana był dla nas wielkim przeżyciem. Niemal duchowym! Okazało się, że nowy Scanpan to naprawdę doskonała sprawa. I tak sobie już od długich lat razem siedzimy, w wielkiej przyjaźni koegzystujemy.

A ostatnio wzięło nas na sentymenty i znowu się w Scanpanie podkochujemy, stąd ten tekst. A Scanpan się odwdzięcza i „produkuje” genialne obiady.

 

 

Zdrowo, zdrowiusieńko

W grudniu 2015 roku rozeszła się z hukiem po całej Europie i USA wielka, a ciesząca wszystkich dbających o zdrowie wiadomość. Koniec z PFOA na nieprzywierających patelniach, wokach i w garnkach. PFOA to kwas perfluorooktanowy, który jest niezwykle szkodliwy dla ludzkiego organizmu i wszystkich oddychających stworzeń. Przy okazji jest koszmarnie szkodliwy dla środowiska, nie ulegając całkowitemu rozkładowi, zanieczyszcza naturę przez setki lat. PFOA było niechlubnym składnikiem teflonu, z którego przez całe dekady wielu z nas z upodobaniem korzystało. Pierwsze trzy generacje teflonu uznano za rakotwórcze, a to, co robiło PFOAz nim pospołu, wołało o pomstę do nieba.

Po wiadomości o wycofaniu PFOA świat szalał z zachwytu. Wreszcie nikt nie będzie nas truł! Scanpan w tej samej chwili wzruszył ramionami – w końcu oni pozbyli się PFOA i równie szkodliwego PFOS już lata wcześniej. Chwała Scanpanowi, dzięki któremu można smażyć zdrowo, bez obaw, że patelnia będzie nas przy każdym obiedzie z iście spiskowym upodobaniem podtruwać.

 

Stratanium Plus – czyli zdolna powłoka Scanpana

O ile powłoka Stratanium® jest sama z siebie wyśmienita, twarda, odporna na wysokie temperatury (do, aż 260 stopni, co jak na powłokę nieprzywierającą jest wartością wręcz powalającą), o tyle jej siostra-niemal-bliźniaczka – powłoka Stratanium Plus® jest jeszcze zdolniejsza. Potrafi wzmacniać smaki, czyli ma taką moc, jak dotychczas żeliwo, czy miedź. Takie talenty mają tylko patelnie z najwyższej półki, czyli sprzęt klasy Premium.

 

Generalnie – wracamy niemal codziennie do Scanpana, na którym smaży się popisowo. I myślimy sobie, z nostalgią, ile jest prawdy w zdaniu „Stara miłość nie rdzewieje”.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Joanna Gawlikowska - współtestująca sprzęt dla sklepu PrestiżowaKuchnia.pl

Zdjęcia: Scanpan

www.prestizowakuchnia.pl

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Jak mierzona jest średnica patelni

08.06.2016

Wyobraź sobie sytuację, w której masz kupić nową patelnię. Jakie pytania zadasz w pierwszej kolejności? Poza typem patelni na pewno kluczowe będzie rozważenie, jaki rozmiar powinna mieć patelnia kupowana na lata. Czy może to rodzić wątpliwości…? Tak, rodzi! Problem polega na nie do końca czytelnej dla klienta informacji na temat rozmiaru sprzętu.   Średnica - nie...

Więcej

Przejdź do galerii