Hideo Kitaoka

Kiedy damasceńska stal trafia w ręce mistrza, powstają rzeczy niezwykłe. Takie, jak noże mistrza Hideo Kitaoka. Ten wirtuoz kowalstwa całe swoje życie poświęcił miłości do ostrza. Przez dekady udoskonalał umiejętności i pogłębiał wiedzę, by tworzyć noże niezwykłe. Tak też się stało - sygnowane jego nazwiskiem ostrza są uznawane za jedyne w swoim rodzaju. Kochają je szefowie kuchni, pasjonaci noży, wielbiciele gotowania. Kto raz wziął do ręki ten unikatowy wytwór ludzkich rąk, ten nigdy nie będzie już chciał kroić zwykłym nożem.

Nóż od strony rękojeści widziany

24.08.2018

Mnogość kształtów noży, zwłaszcza japońskich, ich przeznaczenie, historia, estetyka, materiał, z którego zostały wykonane, budzą prawdziwy zawrót głowy. Od zawsze interesował mnie problem, co, tak faktycznie, przykuwa uwagę kupujących noże? Na ile ważna jest twardość i typ stali, a ile znaczy sama ich estetyka - w tym i rękojeść. Okazuje się, co niezwykłe, że odpowiedź na to pytanie nie jest...

Więcej

Jak długo powstaje japoński nóż?

03.08.2018

Ci, którzy zaczynają przygodę z prawdziwymi japońskimi nożami, są często zbulwersowani, czy przestraszeniach ich cenami. Fakt, niektóre najbardziej ortodoksyjne noże potrafią być bardzo drogie. Ale jest ku temu powód. W ogromnej ilości prawdziwe japońskie noże, nawet te, tworzone mechanicznie, powstają w skomplikowanym procesie kucia z bardzo zaawansowanych, czy trudnych w obróbce...

Więcej

Jak obrazić japońskiego mistrza kowalstwa?

14.12.2016

Czasem klienci naszych sklepów nie mają nawet pojęcia, ile ryzykują, zadając pytania odnośnie japońskich noży. Nie mają świętego pojęcia, na jakie męki i tortury zostaliby skazani, gdyby ich pytanie dotarło do uszu japońskiego mistrza tradycyjnego kowalstwa – twórcy noża, o który pyta nasz klient. To, co wydaje się Europejczykowi pytaniem pozornie naturalnym i błahym, w Kraju Kwitnącej Wiśni...

Więcej

Noże do sushi i sashimi - długie ostrze...

19.10.2016

Japonia – państwo ulokowane na wyspach – z tej naturalnej przyczyny od wieków wykorzystuje morskie dary. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni sięgają najczęściej po ryby i owoce morza, które stały się podstawą ich kuchni. Wpłynęło to na wykształcenie się specyficznej potrzeby, a zarazem tradycji używania specjalnych, bardzo długich i ostrych noży, które bez problemu pomagają w oprawianiu ryb i...

Więcej

Mistrz szatkowania - orientalny nóż Santoku

07.10.2016

Różnorodność i mnogość wykorzystywanych w japońskiej kuchni składników odbija się na używanych w niej nożach – setki rozmaitych rodzajów, długości i nazw noży to w Japonii rzecz normalna. Specjalistyczne noże dostosowane są, czasem, do jednego, jedynego gatunku ryb, czy ośmiornic. Mimo sporej i nieco egzotycznej specjalizacji, popularność japońskich noży nie ogranicza się jednak wyłącznie do...

Więcej

Gwiazda wśród noży - nóż kucharza Gyuto

28.09.2016

Wiesz, jaka jest historia noży kuchennych? Nie zaczyna się bynajmniej przy stole… Już w pierwszych prymitywnych społecznościach myślano praktycznie - dlatego nóż jednocześnie pełnił rolę broni i narzędzia służącego do krojenia oraz oprawiania mięsa. Chociaż minęły całe epoki, tradycja tworzenia praktycznych, solidnych noży pozostała. Co specyficzne, stosunkowo niedawno (jak na arcy-długą...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - nóż...

03.08.2016

Wielu poszukujących dobrego noża staje przed ważkim dylematem – jaki nóż wybrać? Czy zdecydować się na nóż europejski, podobno mniej ostry, niż japoński, czy właśnie jakieś orientalne arcydzieło? A jeśli wybór padnie na ten drugi typ noża – zdecydować się na coś tańszego, czy zaszaleć i kupić nóż za duże pieniądze? Spróbuję wskazać nieco wad i zalet obu typów noży. Dlaczego mówię o dwóch...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - ostry...

20.07.2016

Wielu przeraża koncepcja ostrego noża w kuchni. To zwykła bzdura i domowy przesąd. Jestem w tysiącu procentach przekonany, że taki ktoś nigdy nie miał w ręku dobrego, np. japońskiego noża. Gdyby miał szansę chwycić w dłoń dzieło mistrzów kowalstwa, pochodzące z kraju Kwitnącej Wiśni, po czym bez stresu, pośpiechu i, co najistotniejsze, uprzedzeń, kroił kilkanaście minut, stwierdziłby, że nie...

Więcej

Tysiąc i jedno oblicze japońskiego noża

13.04.2016

Dla Japończyków noże są czymś więcej niż tylko narzędziem wykorzystywanym w kuchni – one stanowią integralną część ich kultury, która wyraźnie odbija się na kształcie ostrza, jego zastosowaniu i sposobie tworzenia. Tradycja wykuwania noży sięga w Japonii tysiąca lat wstecz i dla wielu Europejczyków może być nie do końca zrozumiała. Udokumentowane źródła mówią o ponad 10 wiekach nieustannego...

Więcej

Japońskie noże Deba - moc i dzikość ostrza

18.02.2016

Ponieważ Japonia przez całe wieki pozostawała odporna na wpływy z zewnątrz, a wyjątkowe przywiązanie do tradycji nie zmieniało podstawowych cech tamtejszej kultury, forma noży do ryb pozostaje wciąż taka sama, czego przykład stanowi nóż Deba. Nóż Deba wyróżnia się przede wszystkim szerokością i rozmiarem ostrza, którego długość waha się między 15 a 20 centymetrami.     Cechą...

Więcej

Jedna stal w rękach dwóch mistrzów -...

05.04.2015

Dziwnie się składa, gdy ten sam materiał, w zależności od filozofii, sposobu obróbki, czy wizji danego twórcy przybiera zupełnie odmienną formę. Niby prawda oczywista, ale – gdy spojrzeć na stal Yasuki Shirogami, bo o niej tu mowa – kwestia staje się dość specyficzna. Wysokowęglowa, japońska stal Yasuki Shirogami, z której powstają doskonale ostre, piękne i niezwykle trwałe noże, w rękach dwóch...

Więcej