Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Jak czyścić naczynia ze stali szlachetnej?

10.11.2022

Stal szlachetna stała się nieodłącznym towarzyszem egzystencji człowieka XXI wieku. Aby jednak długo zachwycała swoją niepowtarzalną estetyką, należy stosować się do zasad jej pielęgnowania. Oczywiście, zaproponuję tylko wyrywek wiedzy o konserwacji stali. Metod jest niezwykle dużo. Są przeróżne, specjalne preparaty do czyszczenia stali, mleczka do nabłyszczania...

Więcej

Jak wybrać odpowiednie garnki? Sugestie...

06.11.2022

Problem doboru naczyń nie jest, na szczęście, tak skomplikowany, jak się na pozór wydaje. Nie jest z tego względu, że macie mnie. Chętnie doradzę, podpowiem, rozwieję wątpliwości. Robię to od wielu lat. Moja (zawodowa) przygoda z kulinariami zaczęła się w 1993 roku. Piszę o zawodowej przygodzie, bo gotuję od najmłodszych lat. Dlatego twierdzę, że mam w tej materii...

Więcej

Nóż i prezent ślubny, czyli przyszłe...

04.11.2022

Dziś obrazoburczo, złośliwie, z ironią i prześmiewczo. Czas najwyższy, według nas, rozprawić się z nonsensownym, bardzo zabawnym i archaicznym, a sięgającym myślenia mitycznego i gminnych przesądów zabobonem, który głosi, iż nie wolno wręczać noża jako prezentu ślubnego. Paradoks polega na tym, iż komplet dobrych noży kuchennych, które posłużą genialnie przez całe...

Więcej

Najlepsze woki nieprzywierające, które...

28.10.2022

Wok jest dziwnym naczyniem, bo łączy w sobie zalety garnka i funkcjonalność głębokiej patelni. Ale jego najbardziej niezwykłą cechą jest to, że ta rozchodząca się łagodnie ku górze misa potrafi przygotowywać zjawiskowo smakujące potrawy dzięki olbrzymiej powierzchni parowania. Przykryty pokrywą wok zrobi to, czego nie umie tradycyjny garnek. Jeśli obserwować...

Więcej

Stara miłość nie rdzewieje, czyli nowe...

25.10.2022

Powiemy dumnie i zarozumiale od samego progu: są na świecie patelnie i patelnie, które mamy w naszym sklepie, PrestiżowaKuchnia.pl. Te pierwsze dodawane są przez sprzedawców do nie tylko internetowych sklepów bez zamysłu, przypadkowo, wyłącznie dla zysku. Nie ma większego znaczenia, co się sprzedaje i czy się Klient rozczaruje.   Sprawdzamy sprzęt do...

Więcej

Jak długo powstaje obiad na planie filmowym?

30.08.2022

Wielu Klientów naszego sklepu PrestiżowaKuchnia.pl prosi, byśmy częściej gotowali w naczyniach, które oferujemy. Niektórzy z Was już wiedzą, niektórzy nie, że mamy w Cieszynie studio video, które służy nam, nade wszystko, jako przestrzeń testowania sprzętu kuchennego klasy Premium. Od lat sprawdzamy, czy to, co mówią producenci, jest prawdą. A sprawdzamy, gotując,...

Więcej

3 warstwy magicznej ostrości - japońskie...

10.08.2022

Wielu przyszłych miłośników i właścicieli japońskich noży zastanawia się, czy koniecznie trzeba mieć wielowarstwowy, tzw. damasceński nóż, by poczuć jego prawdziwie dziką ostrość? Na logikę rzecz biorąc, przy założeniu – im więcej, tym lepiej – można sądzić, że 3-warstwowy japoński nóż nie może być nijak zestawiany z nożem damasceńskim. Nic bardziej...

Więcej

A co to takiego Internet? Producenci...

25.03.2022

Trudno nam wszystkim wyobrazić sobie istnienie bez Internetu. Wielu dostaje histerii, gdy padnie im połączenie z siecią. Trzeba powiedzieć otwarcie i wprost - jesteśmy od Internetu całkiem i zupełnie uzależnieni. Stał się dla nas tak niezbędny, jak powietrze. Wydawało by się, że chyba jest z nami źle, skoro wypisujemy takie komunały. Otóż, nie do końca. Są na...

Więcej

Dlaczego jesteśmy ostrożni wobec stalowych...

18.03.2022

  „Tyle tych stalowych garnków w Internecie, że nie wiadomo, co wybrać!”, „Ileż tego wszystkiego, takie, siakie, owakie, na co mam się zdecydować?!” Nie raz przychodzi nam usłyszeć taki kliencki lament. Wielu twierdzi, że stalowych naczyń jest za dużo, że wybór dezorientuje. Owszem, sprzętu klasy, na którą nie warto zwracać uwagi, jest w sieci, czy sklepach...

Więcej

O tym, jak fale oceanu trafiły na ostrze...

19.08.2021

Japońskie noże, według wielu wybierających japońskie ostrza do swojej kuchni, muszą mieć na klindze damasceński dziwer. Inaczej będą nie do końca „japońskie”. Może to dziwaczne przekonanie, ale z gustami się nie dyskutuje. Dlatego - dla wybrednych - dziś noże zupełnie specjalne i, a jakże, damasceńskie. Nie dość na tym - noże, na których klingi przeniesiono wzór...

Więcej

Kiedyś przyjdzie czas na złoty czajnik...

14.06.2021

Zadzwoniła do nas kiedyś urocza starsza pani z prośbą o zamówienie dla Niej złotego czajnika Bugatti. Pamiętamy doskonale tę rozmowę, bo nasza Klientka była osobą zupełnie niezwykłą. Plus - pokryty 24 karatowym złotem czajnik nie sprzedaje się codziennie, więc cała historia zapadła nam w pamięć, tym bardziej, jeśli dołożyć do niej łączącą się czajnikiem...

Więcej

Nie podyskutujesz z grawitacją, nie...

05.06.2021

Zdarzyło Ci się dyskutować z grawitacją i przekonywać ją, że skoro zdecydujesz się na skok z 9-tego piętra, nie powinna sprowadzać Cię do postaci marmolady? Wrzeszczałeś na telefon, że przestał działać, bo zabrakło mu prądu? Oczywiście wtedy, gdy siedzisz w domu, wokół pełno kontaktów, a ładowarka leży w zasięgu ręki? Porzuciłeś samochód w rowie, kopnąwszy...

Więcej