Jak czyścić naczynia ze stali szlachetnej?

Stal szlachetna stała się nieodłącznym towarzyszem egzystencji człowieka XXI wieku. Aby jednak długo zachwycała swoją niepowtarzalną estetyką, należy stosować się do zasad jej pielęgnowania. Oczywiście, zaproponuję tylko wyrywek wiedzy o konserwacji stali. Metod jest niezwykle dużo. Są przeróżne, specjalne preparaty do czyszczenia stali, mleczka do nabłyszczania oraz miliony domowych sposobów.

Skupiam się na tych, które doskonale działają i nie zajmują zbyt wiele czasu.

 

Mleczka kontra tłusta stal - naczynia używane na kuchni gazowej

Zasadniczo naczynia ze stali po pewnym czasie użytkowania na kuchenkach gazowych, zaczynają stawać się tłuste. Gaz brudzi naczynia i trzeba umieć sobie z tym poradzić. Można spróbować mleczek, czy preparatów do czyszczenia stali. Kwestia tłustej stali nie ominie, niestety, nawet luksusowej stali naczyń Demeyere. Taka jest specyfika gazu, że brudzi naczynia.

Stalowe garnki, patelnie, czy woki najlepiej czyścić ściereczką z mikrofazy lub innymi, pochodnymi, równie delikatnymi materiałami. Musisz pamiętać, by preparaty do czyszczenia nie zawierały granulek, czy drobinek minerałów, które mogłyby porysować stal.

Polerowanej stali nie czyść drucianymi szczotkami, zmywakami i nieprzeznaczonymi do tego celu preparatami. Matowanej, czy satynowanej stali ostre szczotki, czy druciki nie szkodzą.

 

Jak wyczyścić tłustą lub żółknącą stal szlachetną?

Ubrudzoną przez gaz stal można czyścić też za sprawą tzw. łaźni wodnej. Ta sama metoda sprawdza się świetnie, jeśli Twoje naczynia zaczynają żółknąć. Taka jest specyfika klasycznej stali szlachetnej.

Musisz wiedzieć, że żółknięcie, czy błękitnienie nie dotyczy z kolei stalowych naczyń belgijskiej marki Demeyere, gdyż mamy tu opatentowany przez producenta wynalazek - stal Silvinox®.

 

 

Jak przygotować łaźnię wodną dla garnka?

Najpierw zagotuj kilka litrów wody, wlej ją do miski lub komory zlewozmywaka. W wodzie rozpuść nieco płynu do mycia naczyń lub tabletkę do zmywarki, ewentualnie płynny preparat do mycia stali. Do takiej mieszanki możesz dodać też kwasku cytrynowego lub soku z cytryny lub octu spirytusowego.

Do gorącego roztworu włóż garnek i mocz go około 3-5 minut. Po takiej łaźni wodnej zewnętrzne ścianki naczynia powinny dać się bez kłopotu wyczyścić i wypolerować.

 

Nie mocz naczyń dłużej, niż 5 minut

Ważne jest, by takiej łaźni wodnej, w której moczy się stalowe garnki, czy patelnie lub woki, nie stosować dłużej niż 5 minut, gdyż tłuszcz, zamiast się odmoczyć, zyska ponownie na twardości i mocniej wniknie w strukturę stali szlachetnej.

 

Jak uniknąć białych plamek na stali?

Ta kwestia nie tyczy się samej konserwacji, ale jest z nią powiązana. Jeśli do chłodnej, czy podgrzewającej się dopiero wody wsypiesz sól, na dnie na ściankach i dnie stalowych naczyń zaczną pojawiać się białe plamki. Sól będzie reagować z chromem i niklem, czyli składnikami stali szlachetnej.

Jeśli zauważysz białe plamki, nie ma powodów do obaw. Właściwości stali nie zmieniają się, cierpi na tym tylko jej estetyka (cierpi, zaznaczę, jedynie na moment).

Plamki możesz łatwo wyczyścić za pomocą wody z dodatkiem soku z cytryny, octu lub kwasku cytrynowego. Rozmieszaj je w proporcjach: 1 miarka soku/ kwasku/ octu na 9 miarek ciepłej wody. Możesz tez spróbować do tegoż naparu dodać sody oczyszczonej. Efekt będzie jeszcze lepszy.

 

Biały osad na dnie lub ściankach naczyń

W trakcie gotowania niektórych warzyw i mięs mogą wytrącać się z nich minerały, które zabarwią na biało dno, czy ścianki stalowego naczynia. Taki sam efekt może też wywołać mycie stalowych naczyń w zmywarce (niedokładnie wypłukana sól i detergenty osiądą na stali). Umyty i wysuszony garnek będzie miał na sobie biały osad. Usuwa się go identyczną, jak opisaną wyżej, metodą.

Możesz też przetrzeć dno i ścianki garnka papierowym ręcznikiem nasączonym w oleju jadalnym i po kilku minutach umyć ponownie naczynie.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Demeyere

www.prestizowakuchnia.pl

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Piękna,...

Więcej

Wiek pary, wiek smaku

13.07.2016

Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń.   Gotowanie na parze powinno być obowiązkowe...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną...

Więcej

Przejdź do galerii