Garnki z kolorowego żeliwa

Gotowanie w żeliwie to wyjątkowe doświadczenie. Każdy, kto choć raz spróbował przygotowanych w żeliwie potraw, wie, że łatwo można uzależnić się od ich smaku. Można w nich gotować, piec, i zapiekać potrawy oraz serwować je bezpośrednio na stół. Cały obiad można łatwo i szybko przygotować w jednym garnku! I to jakim – pokryte kolorową emalią, żeliwne naczynia budzą zachwyt klasyczną formą zwieńczoną niesamowitymi kolorami. Każda seria inspirowana jest innym składnikiem lub zjawiskiem, ma własny charakter i rozbudza inne emocje. Najlepiej sprawdzić samemu, na widok której serce zabije nam mocniej.

Jak i dlaczego wygrzewamy żeliwne naczynia

12.04.2020

Wielu obawia się żeliwnych garnków i patelni z żeliwa nie z racji ich wagi, czy wysokiej ceny (w przypadku naczyń klasy Premium). Obawa jest, z reguły, spowodowana wątpliwościami, czy damy sobie radę z gotowaniem, smażeniem, duszeniem i pieczeniem w takich naczyniach. Powszechnie wiadomo, że żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i mocno, świetnie przewodzi ciepło i wzmacnia smaki. Ale wiadomo też,...

Więcej

Czy Twoje garnki na pewno gotują zdrowo?

21.02.2020

Wielu gotujących ciągle jeszcze nie myśli o tym, że to, w czym się gotuje, ma bardzo duży wpływ na jakość potraw i, co za tym idzie, oddziałuje na zdrowie. Nie ma tu jednak z czym dyskutować. Albo chcesz świetnie i zdrowo (co niezwykle istotne) gotować i tym samym musisz wyposażyć się w doskonałe naczynia, albo masz byle jaki sprzęt i Twoje gotowanie, choćbyś stanął na głowie, tak, czy tak nie...

Więcej

Jak używać patelni Staub na indukcji,...

28.08.2018

W żeliwie Staub rozkochaliśmy się (ja i mój zespół) bezgranicznie już wiele lat temu. Moje najstarsze naczynia żeliwne liczą sobie około 20 lat. Kupiłem je jeszcze wtedy, gdy o Staubie w Polsce słyszeli nieliczni. Przez wszystkie lata testów i korzystania z żeliwnych, francuskich garnków i patelni zdobyłem spore doświadczenie w ich konserwowaniu, używaniu, czy przygotowywaniu do użycia, tzw....

Więcej

Diabeł nie odgadnie, co się kryje na dnie

16.01.2017

Żeliwa nie można się bać, bo to strach, który nieprawdopodobnie ogranicza kulinarne doznania. Dzięki wyjątkowym naczyniom francuskiej marki Staub można codziennie przyrządzać prawdziwe uczty, potrawy kuchni całego świata zawsze będą smakować nadzwyczajnie. Nawet najprostsze, regionalne, znane nam od dzieciństwa zupy, sosy, pieczenie, zapiekanki, da się przygotować w żeliwnych garnkach Staub na...

Więcej

Gotowanie w żeliwie - przygoda bez granic

13.01.2017

Bardzo często dostaję maile z pytaniami, czy żeliwny garnek nada się do przyrządzania takiej, a takiej potrawy. Albo – w drugą stronę – bardzo wielu potencjalnych miłośników żeliwa, patrząc na naczynia marek Staub i Le Creuset, pyta, co może w nich przygotować? W obu przypadkach odpowiedź jest zawsze taka sama – przygotować można, całkiem i dosłownie, wszystko, na co ma się ochotę. Garnek...

Więcej

Prezent świąteczny, o którym z reguły nie...

17.12.2016

Prezent dla dziecka to sprawa święta. Prezent pod choinkę musi być wyjątkowy, zaskakujący, szokujący i nie wystarczy tu dodać do zeszłorocznego podarunku - czyli wystrzałowej Barbie - zestawu luksusowych kreacji dla lalki. Wypadałoby od razu kupić jej domek, konia i zafundować przystojniaka Kena. Chodzący w kółko miś, do tegorocznych Świąt tak uwielbiany, nagle pójdzie w odstawkę, gdy dziecko...

Więcej

Żeliwne naczynia na kuchence gazowej

02.11.2016

Naczynia wykonane z żeliwa są wyśmienicie wręcz uniwersalne, więc można ich używać na kuchence każdego rodzaju. Ponieważ w Polsce ciągle bardzo dużą popularnością cieszą się kuchenki gazowe, dlatego warto rozważyć, jak w połączeniu z nimi będą zachowywały się garnki i patelnie wyprodukowane z żeliwa. Od razu zaznaczymy, że piszemy tylko o testowanych przez naszego specjalistę produktach marek...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

Bądź czujny, kupuj z głową! O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną...

Więcej

Kuchnia w ekskluzywnej szarości - linia...

23.09.2016

Graphite Grey to bardzo bogata i różnorodna linia żeliwnych naczyń produkowanych przez francuską markę Staub. Każdy znajdzie w niej najbardziej potrzebne w kuchni naczynia, czyli różnorodne garnki, głębokie patelnie, patelnie grillowe, czy woki. Jak sama nazwa wskazuje, Graphite Grey jest serią naczyń o eleganckim, subtelnym, lekko grafitowym kolorze, które wewnątrz pokryte są czarną,...

Więcej

Naczynia dla otwartych umysłów - seria...

10.08.2016

Wypuszczając na rynek serię garnków i patelni o specyficznej barwie – Mustard – francuska marka Staub potwierdziła swoją dominującą pozycję w tym segmencie żeliwnych naczyń. Pokazała, że świat kulinariów musi ewoluować też w przestrzeni koloru. I tak w przypadku serii Mustard mamy do czynienia z wyjątkowo intrygującą barwą – ni to musztardy z Dijon, ni to lekkiego brązu połączonego przez...

Więcej

Kolor nocnego nieba i zupełnie...

06.07.2016

Żeliwne naczynia marki Staub, z serii Dark Blue, są niespotykanie urokliwe za sprawą intensywnie granatowej barwy, która, bądź co bądź, jest dość rzadko spotykana w kuchni. Z całą pewnością świadczy o temperamencie i oryginalnym guście kucharza. Naczynia z linii Dark Blue, tworzone we francuskiej fabryce marki Staub, powstały jako dopełnienie kuchni estetów, dla których przyrządzanie jedzenia,...

Więcej

Brytfanna z żeliwa i smaki wprost z raju

22.06.2016

Jeszcze do niedawna brytfanny były opasłymi naczyniami, w których dało się przyrządzić kilogramy mięsa, spożywanego, z konieczności, przez wiele dni. Jako że gotowanie na zapas odeszło do lamusa, zmieniły się również rozmiary i kształty brytfann – dziś już nie są one tak olbrzymie, jak kiedyś, wyróżniają się za to uniwersalnością i wszechstronnością. A to za sprawą materiałów, z których zostały...

Więcej