Garnki z kolorowego żeliwa

Gotowanie w żeliwie to wyjątkowe doświadczenie. Każdy, kto choć raz spróbował przygotowanych w żeliwie potraw, wie, że łatwo można uzależnić się od ich smaku. Można w nich gotować, piec, i zapiekać potrawy oraz serwować je bezpośrednio na stół. Cały obiad można łatwo i szybko przygotować w jednym garnku! I to jakim – pokryte kolorową emalią, żeliwne naczynia budzą zachwyt klasyczną formą zwieńczoną niesamowitymi kolorami. Każda seria inspirowana jest innym składnikiem lub zjawiskiem, ma własny charakter i rozbudza inne emocje. Najlepiej sprawdzić samemu, na widok której serce zabije nam mocniej.

Naczynia dla otwartych umysłów - seria...

10.08.2016

Wypuszczając na rynek serię garnków i patelni o specyficznej barwie – Mustard – francuska marka Staub potwierdziła swoją dominującą pozycję w tym segmencie żeliwnych naczyń. Pokazała, że świat kulinariów musi ewoluować też w przestrzeni koloru. I tak w przypadku serii Mustard mamy do czynienia z wyjątkowo intrygującą barwą – ni to musztardy z Dijon, ni to lekkiego brązu połączonego przez...

Więcej

Kolor nocnego nieba i zupełnie...

06.07.2016

Żeliwne naczynia marki Staub, z serii Dark Blue, są niespotykanie urokliwe za sprawą intensywnie granatowej barwy, która, bądź co bądź, jest dość rzadko spotykana w kuchni. Z całą pewnością świadczy o temperamencie i oryginalnym guście kucharza. Naczynia z linii Dark Blue, tworzone we francuskiej fabryce marki Staub, powstały jako dopełnienie kuchni estetów, dla których przyrządzanie jedzenia,...

Więcej

Brytfanna z żeliwa i smaki wprost z raju

22.06.2016

Jeszcze do niedawna brytfanny były opasłymi naczyniami, w których dało się przyrządzić kilogramy mięsa, spożywanego, z konieczności, przez wiele dni. Jako że gotowanie na zapas odeszło do lamusa, zmieniły się również rozmiary i kształty brytfann – dziś już nie są one tak olbrzymie, jak kiedyś, wyróżniają się za to uniwersalnością i wszechstronnością. A to za sprawą materiałów, z których zostały...

Więcej

Jakie garnki i patelnie na indukcję?...

21.02.2016

Stosowanie żeliwnych garnków i patelni na płycie indukcyjnej od zawsze wzbudzało i do dnia dzisiejszego wzbudza kontrowersje. Osoby o bardziej tradycyjnym podejściu odrzucają takie połączenie, a ci, którzy starają się być na czasie, nie mają nic przeciwko. Kto ma rację? Tradycjonaliści boją się indukcji, bo jest dla nich zbyt nowoczesna i tym samym nieco podejrzana. Taka trochę...

Więcej

Pomidorowe, żeliwne odkrycie marki Staub

10.02.2016

Oferując miłośnikom żeliwnych naczyń swojego pięknego pomidora z serii Cherry, francuska firma Staub udowadnia, że przyrządzenie posiłków może być radosne i zabawne. Jak bowiem inaczej odczytać decyzję o stworzeniu garnka, który łudząco przypomina… dojrzałego pomidora, a przy tym cechuje się najwyższą jakością wykonania?   Pomidor jak żywy! Gdy spojrzysz na garnek z serii Cherry marki Staub,...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w danym momencie trendów z...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest...

Więcej

Desery w żeliwnych garnuszkach Staub -...

27.09.2015

Od lat, jako wielki miłośnik gotowania, duszenia, pieczenia i serwowania w żeliwie, nie mogę wyjść ze zdumienia, jak ogromną funkcjonalnością zaskakiwać mogą swoich miłośników francuskie mini-garnuszki marki Staub. Ich nazwa – mini-cocotte – podpowiada, że służą, nade wszystko serwowaniu przekąsek, przystawek i malutkich pyszności.   Żeliwo - nie tylko dla ciepłych potraw Przyjęło się...

Więcej

Odkrywanie smaków, czyli gotowanie na parze

23.08.2015

Każdy wie, jak smakują gotowane warzywa – ziemniaki, marchewka, czy brokuły. Często goszczą na naszych stołach w zupach albo jako dodatek do obiadu. O ile ugotowane ziemniaki lubią prawie wszyscy, to inne warzywa pojawiają się na naszych talerzach dużo rzadziej. Niestety, wielu z nas nie przepada za smakiem ugotowanej fasolki szparagowej albo kalafiora. Jeszcze rzadziej gotujemy mięso lub ryby....

Więcej

Pół godziny, które zmienia jakość życia

05.04.2015

Tysiąc spraw na głowie, gonitwa myśli, zadania do wykonania, nowe wyzwania. Tłok, korki, spotkania służbowe, zakupy, małe i większe problemy. Codzienność każdego z nas. Po całym dniu marzymy już tylko o tym, by położyć się spać, na chwilę zapomnieć o otaczającym nas świecie. Następnego dnia budzimy się rano i rozpoczynamy kolejny wyścig z czasem, ludźmi, możliwościami. Cieszą nas małe sukcesy i...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w kuchni. Określana mianem koloru...

Więcej

Jego bazyliowa doskonałość

17.03.2015

Gotowanie w żeliwie ma w sobie coś z magii. Garnki z naturalnego żeliwa przypominają kotły czarnoksiężnika, w których przyrządzał magiczne eliksiry. Ich czerń wydaje się skrywać w sobie tajemnice, którą odkryć mogą jedynie wybrani. Z kolei kolorowe żeliwo prezentuje się niezwykle bajkowo - cieszy oczy soczystą barwą i pięknym połyskiem emalii. Spośród wielu zachwycających kolorów trudno...

Więcej