Prezent świąteczny, o którym z reguły nie myślisz

Prezent dla dziecka to sprawa święta. Prezent pod choinkę musi być wyjątkowy, zaskakujący, szokujący i nie wystarczy tu dodać do zeszłorocznego podarunku - czyli wystrzałowej Barbie - zestawu luksusowych kreacji dla lalki. Wypadałoby od razu kupić jej domek, konia i zafundować przystojniaka Kena. Chodzący w kółko miś, do tegorocznych Świąt tak uwielbiany, nagle pójdzie w odstawkę, gdy dziecko znajdzie pod choinką nową atrakcję – gadającego misia, czyli misia do potęgi.

Sprawianie przyjemności dziecku to jedna z większych radości, jakie można przeżyć. Dlatego szukaniu odpowiedniego prezentu poświęca się mnóstwo uwagi i czasu. Nie zważa się też, bardzo często, na koszty.

 

Mało który rodzic myśli o zakupie naczyń jako świątecznym prezencie dla zdrowia dziecka

 

Prezent-niewidka

Ten prezent, o którym traktuje nasz artykuł, nie musi być prezentem bożonarodzeniowym. Nie jest też prezentem tylko i wyłącznie dla dziecka. Posłuży całej rodzinie. Ale dla malucha jest bardzo ważny, choć on sam na prezent-niewidkę nawet nie spojrzy i nie doceni go, tu nie ma się co łudzić. Doceni ten podarunek, gdy będzie sam będzie miał wiele, wiele więcej lat i – być może – nawet swoją własną rodzinę i dziecko.

Ktoś zapyta - co to takiego i po co dziecku tak nieatrakcyjny prezent? Otóż po to, by przez lata było zdrowe, dobrze się chowało i nie znało słowa „apteka”.

 

Prezent od dorosłych dla dorosłych

Luksusowe naczynia, bo o nich mowa, kupowane są bardzo chętnie przed Świętami Bożego Narodzenia – ale tylko dla dorosłych. Dla babci, mamy, kogoś, kto właśnie wyposażył kuchnię, kupił nowe meble, dla chłopaka-kucharza, dla miłośnika gotowania. Dla każdego, kto przekroczył magiczne 20-kilka lat. Ale jeszcze nie zdarzyło nam się usłyszeć, by ktoś dorosły powiedział, że kupowane przez niego naczynia są prezentem dla dziecka, by mogło jeść zdrowo.

 

By dziecko było zdrowe

Prezent-niewidka, doskonałe naczynia, niezauważane przez dziecko i nie traktowane jako prezent, będą faktycznie jednym z lepszych podarunków, bo posłużą przez całe lata. Luksusowe naczynia o doskonałych, opatentowanych technologiach, pozwalają przyrządzać zdrowe potrawy kuchni całego świata. Dzięki dobrym garnkom, patelniom, wokom, doskonałym nożom, szybkowarom, można gotować bez straty właściwości i wartości odżywczych przyrządzanych potraw. Dba się w ten sposób o zbilansowaną dietę dziecka. I, oczywiście, całej rodziny.

 

Żeliwne naczynia francuskiej marki Staub pozwalają gotować zdrowo dla dzieci i całej rodziny

 

Prezent-nie-prezent

Jedynie bardzo świadomi rodzice decydują się przed Świętami na zakup takiego prezentu-nie-prezentu z myślą o swoim dziecku. Szczęściem, dla nikogo nie jest już tajemnicą, czy pomijanym tematem tabu, że to, co się je i w czym gotuje, w gigantycznym stopniu wpływa na ludzkie zdrowie. Dzięki dobrym naczyniom można zapomnieć o przeróżnych chorobach dręczących współczesną cywilizację.

Ale, co zadziwiające – temat dobrego żywienia i dobrych naczyń – jest hiper-popularny wśród dorosłych od stycznia do listopada. W grudniu zaczyna panować fobia prezentu dla prezentu. Kupowanie naczyń z myślą o dziecku, to zupełnie niebożonarodzeniowa idea. A szkoda.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Depositphotos, Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Garnki z kolorowego żeliwa - nowy wymiar...

11.03.2015

Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę marki Staub - na pewno w świecie żeliwa jednej z...

Więcej

Jego bazyliowa doskonałość

17.03.2015

Gotowanie w żeliwie ma w sobie coś z magii. Garnki z naturalnego żeliwa przypominają kotły czarnoksiężnika, w których przyrządzał magiczne eliksiry. Ich czerń wydaje się skrywać w sobie tajemnice, którą odkryć mogą jedynie wybrani. Z kolei kolorowe żeliwo prezentuje się niezwykle bajkowo - cieszy oczy soczystą barwą i pięknym połyskiem emalii. Spośród wielu...

Więcej

Pół godziny, które zmienia jakość życia

05.04.2015

Tysiąc spraw na głowie, gonitwa myśli, zadania do wykonania, nowe wyzwania. Tłok, korki, spotkania służbowe, zakupy, małe i większe problemy. Codzienność każdego z nas. Po całym dniu marzymy już tylko o tym, by położyć się spać, na chwilę zapomnieć o otaczającym nas świecie. Następnego dnia budzimy się rano i rozpoczynamy kolejny wyścig z czasem, ludźmi,...

Więcej

Wok, czyli czara smaków

06.05.2015

Na widok woka, będę nieuprzejmie złośliwy, Polacy cały czas jeszcze wyczyniają różniste gusła – spluwają przez lewe ramię, żegnają się wspak, czy okręcają wokół osi. Wok to, w pojęciu schabojadów, wielka miednica. Wok ciągle w Polsce przestrasza. Niektórzy boją się, że trzeba go wypełnić po same brzegi, żeby coś w nim ugotować. Zważywszy, że to jedno z najstarszych...

Więcej

Odkrywanie smaków, czyli gotowanie na parze

23.08.2015

Każdy wie, jak smakują gotowane warzywa – ziemniaki, marchewka, czy brokuły. Często goszczą na naszych stołach w zupach albo jako dodatek do obiadu. O ile ugotowane ziemniaki lubią prawie wszyscy, to inne warzywa pojawiają się na naszych talerzach dużo rzadziej. Niestety, wielu z nas nie przepada za smakiem ugotowanej fasolki szparagowej albo kalafiora. Jeszcze...

Więcej

Przejdź do galerii