Mcusta Zanmai

Noże Mcusta Zanmai zdobywają sobie olbrzymie rzesze miłośników, które szybko przeradzają się w rzesze fanatyków. Kiedy bierze się w rękę nóż tej znanej, japońskiej kuchni, trudno przestać kroić. Noże Mcusta – z wielu bardzo różnorodnych stylistycznie linii – kroją niemal same, czarują idealną, długo utrzymywaną ostrością. To noże z górnej półki, które, jak przystało na ostrza klasy Premium, potrafią sprowokować swojego właściciela do rozwijania kulinarnego talentu.

Nóż i prezent ślubny, czyli przyszłe...

04.11.2022

Dziś obrazoburczo, złośliwie, z ironią i prześmiewczo. Czas najwyższy, według nas, rozprawić się z nonsensownym, bardzo zabawnym i archaicznym, a sięgającym myślenia mitycznego i gminnych przesądów zabobonem, który głosi, iż nie wolno wręczać noża jako prezentu ślubnego. Paradoks polega na tym, iż komplet dobrych noży kuchennych, które posłużą genialnie przez całe lata, kosztuje często dość...

Więcej

3 warstwy magicznej ostrości - japońskie...

10.08.2022

Wielu przyszłych miłośników i właścicieli japońskich noży zastanawia się, czy koniecznie trzeba mieć wielowarstwowy, tzw. damasceński nóż, by poczuć jego prawdziwie dziką ostrość? Na logikę rzecz biorąc, przy założeniu – im więcej, tym lepiej – można sądzić, że 3-warstwowy japoński nóż nie może być nijak zestawiany z nożem damasceńskim. Nic bardziej mylnego.   Nie oceniaj noża po...

Więcej