Miyabi

Mistrzowskie noże dla mistrzów kuchni – to pierwsze, co przychodzi na myśl podczas kontaktu z marką Miyabi. Każdy z tych wyjątkowych noży to arcydzieło, które rzuca na kolana ostrością, niesamowitą twardością i pięknem. Aż trudno uwierzyć, że ta stalowa doskonałość jest dziełem ludzkich rąk. Jednak ci, którzy nie czują się mistrzami, także mogą sięgnąć po te wspaniałe, przesycone duchem Japonii ostrza. Należy jednak pamiętać, że sprawne ich używanie ich wymaga nieco wyczucia i poświęcenia. W zamian odwdzięczą się nam latami niezwykłych, kulinarnych doznań.

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi?

29.11.2022

Japońskie noże marki Miyabi, kute w Seki w fabryce marki Zwilling, to jedne z ostrzejszych noży na świecie, jeśli patrzeć pod kątem stali proszkowych. To dzieło najnowszej inżynierii i metalurgii genialnie wspieranej wielowiekową wiedzą mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Połączenie doświadczenia japońskich kowali i właściwości wysokowęglowej stali proszkowej MicroCabridge stworzyło...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - dla laika, czy...

12.11.2022

  Noże japońskiej marki Miyabi stał się swoistym zjawiskiem kultury w świecie kulinariów. Przepięknie wykonane, malownicze, jak mało które, kuszące różnorodnością serii, są, dodatkowo, doskonale, a w wielu przypadkach nawet perfekcyjnie ostre. Jak pokazuje doświadczenie i moja wieloletnia praktyka, te noże, jako jedne z niewielu japońskich ostrzy, w równym stopniu sprawdzają się w rękach i...

Więcej

Jak starzeją się japońskie noże Miyabi...

18.02.2020

Japońskie noże Miyabi z kolekcji 5000 MCD to niewątpliwie rarytas na rynku doskonałych, perfekcyjnie ostrych noży. Choć te luksusowe, kute w japońskim mieści Seki noże do tanich nie należą, zyskują sobie coraz większą grupę miłośników. Jeśli założyć, że tak doskonały japoński nóż możesz ostrzyć raz na 5-6 miesięcy, cały zakup przestaje być fanaberią, a staje się inwestycją. Tym bardziej, że...

Więcej

Drogie szaleństwa kupujących noże

14.09.2018

Istnieje kilka grup kupujących japońskie noże i konieczne do ich ostrzenia kamienie ceramiczne, czy syntetyczne. Niektórzy kupują od razu zestaw, by do sprawy później nie wracać. Bardzo duża grupa nowych nabywców japońskich noży zakłada, wierząc fachowemu doradztwu, że doskonały japoński nóż będzie ostry kilka, czy nawet i kilkanaście tygodni, a, w przypadku kuchennych noży klasy Premium, nawet...

Więcej

Nóż od strony rękojeści widziany

24.08.2018

Mnogość kształtów noży, zwłaszcza japońskich, ich przeznaczenie, historia, estetyka, materiał, z którego zostały wykonane, budzą prawdziwy zawrót głowy. Od zawsze interesował mnie problem, co, tak faktycznie, przykuwa uwagę kupujących noże? Na ile ważna jest twardość i typ stali, a ile znaczy sama ich estetyka - w tym i rękojeść. Okazuje się, co niezwykłe, że odpowiedź na to pytanie nie jest...

Więcej

Jak długo powstaje japoński nóż?

03.08.2018

Ci, którzy zaczynają przygodę z prawdziwymi japońskimi nożami, są często zbulwersowani, czy przestraszeniach ich cenami. Fakt, niektóre najbardziej ortodoksyjne noże potrafią być bardzo drogie. Ale jest ku temu powód. W ogromnej ilości prawdziwe japońskie noże, nawet te, tworzone mechanicznie, powstają w skomplikowanym procesie kucia z bardzo zaawansowanych, czy trudnych w obróbce...

Więcej

Nowe oblicze noży Miyabi

07.02.2018

Japońska marka Miyabi oswoiła nas ze swoimi malowniczymi, luksusowymi, wystawnymi nożami. Kiedy pojawiała się kolejna ich odsłona, z reguły były to noże damasceńskie, bardzo ciekawe pod kątem wizualnym, sprawiające takie wrażenie, że kroją same (co zresztą jest cechą noży Miyabi). A tu nagle zaskoczenie.   Minimalizm, jak na Japończyków przystało Ultranowoczesna kuźnia Miyabi ze słynnego...

Więcej

Jak obrazić japońskiego mistrza kowalstwa?

14.12.2016

Czasem klienci naszych sklepów nie mają nawet pojęcia, ile ryzykują, zadając pytania odnośnie japońskich noży. Nie mają świętego pojęcia, na jakie męki i tortury zostaliby skazani, gdyby ich pytanie dotarło do uszu japońskiego mistrza tradycyjnego kowalstwa – twórcy noża, o który pyta nasz klient. To, co wydaje się Europejczykowi pytaniem pozornie naturalnym i błahym, w Kraju Kwitnącej Wiśni...

Więcej

Jak ostrzyć noże ze stali damasceńskiej,...

16.11.2016

Jeśli ktoś zgłębia tajniki kucia doskonałych noży, na pewno wie, że to, co obecnie nazywa się popularnie nożem damasceńskim, ze swoim pierwowzorem nie ma, niestety, wiele wspólnego. Do dziś nie wiadomo, jak powstawała legendarna stal damasceńska, z której kuto niewyobrażalnie trwałe i ostre noże oraz miecze. Wiadomo tylko, że część luksusowej broni białej, którą wykuwano w Damaszku, pokrywały...

Więcej

5 stopni doskonałości japońskich noży...

04.11.2016

Kilkanaście lat temu nikt pewnie nie spodziewał się, że jedna marka może tak znacząco wpłynąć na postrzeganie noża jako zjawiska nie tylko kuchennego ale i estetycznego. Przesiąknięte duchem Japonii, kute w słynnym Seki, japońskim „zagłębiu noży”, noże Miyabi wydobywają z ostrza to, co w nim najlepszego. Są perfekcyjnie ostre dzięki wykorzystaniu doskonałych jakościowo stali  wykuwanych dzięki...

Więcej

Nóż uniwersalny… inaczej

26.10.2016

Zwykło się mówić, że to, co jest do wszystkiego, w rzeczywistości jest do niczego. Czy tak samo jest z nożami uniwersalnymi, które teoretycznie powinny pełnić różne funkcje i nadawać się do większości czynności kulinarnych wykonywanych przez kucharza? Nie do końca. Pod pewnymi warunkami noże uniwersalne mogą być naprawdę wartościowym wsparciem, pod innymi – kompletną, kuchenną porażką. Czyli...

Więcej

Noże do sushi i sashimi - długie ostrze...

19.10.2016

Japonia – państwo ulokowane na wyspach – z tej naturalnej przyczyny od wieków wykorzystuje morskie dary. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni sięgają najczęściej po ryby i owoce morza, które stały się podstawą ich kuchni. Wpłynęło to na wykształcenie się specyficznej potrzeby, a zarazem tradycji używania specjalnych, bardzo długich i ostrych noży, które bez problemu pomagają w oprawianiu ryb i...

Więcej