Miyabi

Mistrzowskie noże dla mistrzów kuchni – to pierwsze, co przychodzi na myśl podczas kontaktu z marką Miyabi. Każdy z tych wyjątkowych noży to arcydzieło, które rzuca na kolana ostrością, niesamowitą twardością i pięknem. Aż trudno uwierzyć, że ta stalowa doskonałość jest dziełem ludzkich rąk. Jednak ci, którzy nie czują się mistrzami, także mogą sięgnąć po te wspaniałe, przesycone duchem Japonii ostrza. Należy jednak pamiętać, że sprawne ich używanie ich wymaga nieco wyczucia i poświęcenia. W zamian odwdzięczą się nam latami niezwykłych, kulinarnych doznań.

Tysiąc i jedno oblicze japońskiego noża

13.04.2016

Dla Japończyków noże są czymś więcej niż tylko narzędziem wykorzystywanym w kuchni – one stanowią integralną część ich kultury, która wyraźnie odbija się na kształcie ostrza, jego zastosowaniu i sposobie tworzenia. Tradycja wykuwania noży sięga w Japonii tysiąca lat wstecz i dla wielu Europejczyków może być nie do końca zrozumiała. Udokumentowane źródła mówią o ponad 10 wiekach nieustannego...

Więcej

Noże kuchenne i trzy śmieszne półprawdy na...

23.03.2016

Nóż kuchenny – najbardziej podstawowe narzędzie wykorzystywane w kuchni, którego używa się każdego dnia w trakcie przyrządzania praktycznie każdego posiłku. Z punktu widzenia każdego gotującego wybór noża kuchennego jest niezwykle istotny, toteż warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Niestety, na temat noży krąży wiele nieprawdziwych mitów, które mogą wprowadzać w błąd miłośników gotowania. W...

Więcej

Japońskie noże Deba - moc i dzikość ostrza

18.02.2016

Ponieważ Japonia przez całe wieki pozostawała odporna na wpływy z zewnątrz, a wyjątkowe przywiązanie do tradycji nie zmieniało podstawowych cech tamtejszej kultury, forma noży do ryb pozostaje wciąż taka sama, czego przykład stanowi nóż Deba. Nóż Deba wyróżnia się przede wszystkim szerokością i rozmiarem ostrza, którego długość waha się między 15 a 20 centymetrami.     Ciekawa konstrukcja...

Więcej

Co warto wiedzieć, gdy kupujesz japoński nóż?

03.02.2016

Japońskie noże słyną z najwyższej jakości, doskonałej stali, trwałości i nieziemskiej wręcz ostrości. Jest ich jednak tak dużo i są na tyle różnorodne, że wybór jednego z nich nie jest wcale taki łatwy, jak mogłoby się wydawać. Jakimi kryteriami, wobec tego, kierować się podczas zakupu noża japońskiego? Na co zwracać największą uwagę? O tym poniżej.     Ile pieniędzy mogę...

Więcej

Małe noże do obierania warzyw i owoców

20.01.2016

Obieranie warzyw i owoców to jedna z najczęściej wykonywanych czynności w kuchni. Kluczem do sukcesu na tym polu jest odpowiedni nóż – bez niego obieranie jest zmorą każdego kucharza. Które noże są zatem najlepsze w tym celu? Poniżej podajemy wskazówki podpowiadające, jakie właściwości powinien posiadać dobry nóż do obierania warzyw i owoców oraz jakich noży unikać.     Dwie formy krótkich...

Więcej

Noże do pieczywa - garść informacji

17.01.2016

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak naprawdę dopiero w XX wieku noże...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w tym konkretnym przypadku -...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - duma bez uprzedzeń

05.04.2015

Licząc, że Jane Austen i jej wielbiciele nie będą mieli mi za złe sparafrazowania słynnego tytułu jej powieści, chciałbym napisać kilka słów o nadzwyczajnej linii japońskich noży marki Miyabi – serii 5000 MCD. Jestem ich dumnym posiadaczem i, choć nie raz przyszło mi zapłacić krwią za tę wyjątkową znajomość, uprzedzeń wobec nich nie żywię. Damasceńska, 100-warstwowa stal noży Miyabi 5000 MCD,...

Więcej

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży japońskich, czyli kamieniach...

Więcej