Co warto wiedzieć, gdy kupujesz japoński nóż?

Japońskie noże słyną z najwyższej jakości, doskonałej stali, trwałości i nieziemskiej wręcz ostrości. Jest ich jednak tak dużo i są na tyle różnorodne, że wybór jednego z nich nie jest wcale taki łatwy, jak mogłoby się wydawać. Jakimi kryteriami, wobec tego, kierować się podczas zakupu noża japońskiego? Na co zwracać największą uwagę? O tym poniżej.

 

Wybór odpowiedniego japońskiego noża warto dokładnie przemyśleć

 

Ile pieniędzy mogę przeznaczyć

Budżet jest sprawą dość oczywistą, a jednocześnie w dużej mierze decydującą o ostatecznym wyborze. Jasne jest to, że ilość gotówki, którą się dysponuje, wpływa na jakość produktów potencjalnie możliwych do nabycia. Jeśli chodzi o noże japońskie, ich cena powinna rozpoczynać się od 300-400 zł za sztukę, co i tak jest niewygórowaną kwotą. W tym przedziale cenowym nie da się, co prawda, znaleźć najwyższej jakości produktów, ale dla początkującego kucharza z małym doświadczeniem w krojeniu takie noże nadadzą się w zupełności. W miarę rozwijania umiejętności będzie można zaopatrzyć się w lepszy nóż wyższej klasy.

 

Typ noża

Przed zakupem noża japońskiego należy zadać sobie pytanie, w jakim celu będzie się go wykorzystywać. Jeżeli jakiś produkt wyraźnie przeważa w Twojej kuchni, np. codziennie przygotowujesz ryby, to warto wybrać specjalnie stworzony w tym celu nóż (np. Deba bądź Yanagiba). Jeśli jednak poszukujesz uniwersalnego noża stworzonego do wielu różnych czynności (szatkowanie, krojenie, filetowanie, siekanie, porcjowanie itd.), warto zainwestować w tzw. nóż kucharza (Gyuto), który w tej roli odnajduje się najlepiej spośród wszystkich dostępnych na rynku noży japońskich. Ponadto przed zakupem trzeba zdecydować, czy nóż ma być wykonany ze stali nierdzewnej, czy tradycyjnej, wysokowęglowej stali rdzewnej, która charakterystyczna jest dla najbardziej ortodoksyjnych noży japońskich.

 

Japońskie noże to doskonała inwestycja w perfekcyjne krojenie

 

Użytkownik

W kontekście wyboru noża japońskiego duże znaczenie ma nie tylko sam produkt, ile jego użytkownik – to od niego zależy, jaki nóż będzie najbardziej odpowiedni. Niskie osoby z oczywistych względów powinny poszukiwać egzemplarzy z krótkim ostrzem, a wysokie odwrotnie – z długim. Z kolei nóż najbardziej odpowiedni do domowych zastosowań będzie zupełnie inny niż nóż dla zawodowego kucharza pracującego w kuchni po kilka godzin dziennie.

Nie da się, niestety, jednoznacznie wskazać, który nóż jest „najlepszy” – to wszystko zależy od preferencji, wymagań i potrzeb użytkownika.

 

Gdzie kupić japoński nóż?

I pytanie, na które warto odpowiedzieć, szukając w sieci japońskiego noża. Kupuj noże tam, gdzie możesz liczyć na fachowe doradztwo, gdzie przez opis samego produktu, jego właściwości poczujesz się przekonany do jego zakupu. Sprawdź też wiedzę sprzedawcy, który powinien wiedzieć o japońskim nożu wszystko, by wesprzeć Cię w wyborze. Czasem masz przed sobą alternatywę wydania potężnych pieniędzy, więc, na logikę wziąwszy, warto dowiedzieć się maksymalnie dużo na temat zakupu. Inaczej, niestety, możesz się gorzko rozczarować - nóż może być albo za słaby, albo odwrotnie - zbyt zaawansowany dla Twoich potrzeb.

Wszystkim poszukującym wsparcia polecamy nasze teksty - cykl artykułów o zakupie noża. Zapraszamy TUTAJ.

 

 

Dział PR grupy Nas Troje

Zdjęcia: Miyabi

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Jedna stal w rękach dwóch mistrzów -...

05.04.2015

Dziwnie się składa, gdy ten sam materiał, w zależności od filozofii, sposobu obróbki, czy wizji danego twórcy przybiera zupełnie odmienną formę. Niby prawda oczywista, ale – gdy spojrzeć na stal Yasuki Shirogami, bo o niej tu mowa – kwestia staje się dość specyficzna. Wysokowęglowa, japońska stal Yasuki Shirogami, z której powstają doskonale ostre, piękne i...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - duma bez uprzedzeń

05.04.2015

Licząc, że Jane Austen i jej wielbiciele nie będą mieli mi za złe sparafrazowania słynnego tytułu jej powieści, chciałbym napisać kilka słów o nadzwyczajnej linii japońskich noży marki Miyabi – serii 5000 MCD. Jestem ich dumnym posiadaczem i, choć nie raz przyszło mi zapłacić krwią za tę wyjątkową znajomość, uprzedzeń wobec nich nie żywię. Damasceńska,...

Więcej

Japoński Biskupin - noże Haiku Kurouchi...

05.04.2015

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, pomyślałem, że powstały w bardzo zamierzchłej przeszłości. A któryś z moich współpracowników zażartował, że wyglądają, jak wykopane w Biskupinie. I tak już zostało, kiedy mówimy o przepięknych, absolutnie niepowtarzalnych nożach ze skuwanej z żelazem unikatowej stali Blue Steel...

Więcej

Seria Euro Stainless, Boba Kramera

26.09.2015

Choć z najwyższej jakości kuchennymi nożami mam do czynienia od lat, zdarzają mi się ciągle i od nowa chwile uniesienia i oszołomienia, z którego ciężko się otrząsnąć. Tak ma się rzecz z unikatowymi, stuwarstwowymi damasceńskimi nożami mistrza Boba Kramera – serią Euro Stainless, która powstaje w Seki, w Japonii. Co zdumiewa, Bob Kramer, jeden z najbardziej...

Więcej

Przejdź do galerii