Demeyere

Stal, jakiej nie znacie. Marka Demeyere to prawdziwi kuchenni wizjonerzy. Ich technologie zdają się wyprzedzać czas, są jak nierzeczywiste marzenia, które udało się spełnić. Dzięki nim nieco zapomniana stal jaśnieje nowym blaskiem, zachwyca i inspiruje, a kucharze przecierają oczy ze zdumienia. Technologie tej belgijskiej marki daleko wykraczają poza tradycyjne pojmowanie gotowania, sprawiając, że kuchnia każdego właściciela garnków Demeyere staje się prawdziwym laboratorium smaków.

Kuchnia bogacza, naczynia kloszarda

11.02.2024

Miałem szasnę bywać w bardzo, bardzo różnych kuchniach, czasem bardzo, bardzo zamożnych klientów. Widziałem kuchnie w rezydencjach, w willach za wiele milionów złotych. Meble bywały tam tak drogie i luksusowe, że obawiałbym się korzystać z nich na co dzień, by ich nie sprofanować. Aż dziw, że nie stał tam lokaj w białych rękawiczkach i liberii, który otwierałby półki, szafki i szuflady. A...

Więcej

Akcent na doskonałość - porównanie serii...

01.12.2022

Od wczesnych lat 90-tych ubiegłego wieku jestem zawodowo związany z najróżniejszymi technologiami i technikami kuchennymi. Gotowałem już, niemal, we wszystkim, co oferuje bogaty świat luksusowych kulinariów. Od lat testuję sprzęt, który trafia później do oferty mojego sklepu PrestizowaKuchnia.pl. Zależy mi na tym, by nie tylko uczyć Polaków zdrowego gotowania, ale też szacunku dla nadzwyczaj...

Więcej

Naczynie na całe życie albo tylko na...

27.11.2022

Przed Świętami Bożego Narodzenia zaczyna się w świecie internetowych zakupów zupełny obłęd. Sprawa oczywista. Ale wielu nie zna jego specyficznej, jeszcze bardziej „obłędoróbnej” twarzy. Choinkowy czas zmienia konstrukcję neuronów, odmienia mózgi i sprawia, że ludzie mądrze myślący i rozumni, nagle tracą głowę i wygadują dziwactwa. Już wyjaśniamy, w czym kwestia.   Szukam naczyń na całe...

Więcej

Misja Apollo, czyli gotowanie w super...

19.11.2022

„Tu stal Apollo! Tu stal Apollo! Czy mnie widzicie?” - w kosmicznej przestrzeni kuchni XXI wieku rozlega się głośne nawoływanie. Na szczęście już wielu Szanownych Rodaków widziało na własne oczy zjawisko, jakim jest stal belgijskiej marki Demeyere. To objawienie inżynierii, pasji i nadzwyczajnego wręcz perfekcjonizmu zmieniło świat kulinariów raz i na zawsze. Apollo to linia luksusowych,...

Więcej

Zjawisko synergii w stalowych naczyniach...

13.11.2022

W kuchni, poza samym gotującym, niepodzielnie rządzą prawa fizyki, o czym się często nie pamięta. Wystarczy spojrzeć na fizykę wrzącej wody, czy dyfuzję aromatu rozchodzącego się w powietrzu. Fizyka wykorzystywana jest równie często w konstruowaniu nowoczesnych naczyń i utensyliów kuchennych. Chodzi o to, by twórczo wykorzystać prawa fizyki w celu przyspieszenia i ułatwienia przygotowania...

Więcej

Jak czyścić naczynia ze stali szlachetnej?

10.11.2022

Stal szlachetna stała się nieodłącznym towarzyszem egzystencji człowieka XXI wieku. Aby jednak długo zachwycała swoją niepowtarzalną estetyką, należy stosować się do zasad jej pielęgnowania. Oczywiście, zaproponuję tylko wyrywek wiedzy o konserwacji stali. Metod jest niezwykle dużo. Są przeróżne, specjalne preparaty do czyszczenia stali, mleczka do nabłyszczania oraz miliony domowych...

Więcej

Jak wybrać odpowiednie garnki? Sugestie...

06.11.2022

Problem doboru naczyń nie jest, na szczęście, tak skomplikowany, jak się na pozór wydaje. Nie jest z tego względu, że macie mnie. Chętnie doradzę, podpowiem, rozwieję wątpliwości. Robię to od wielu lat. Moja (zawodowa) przygoda z kulinariami zaczęła się w 1993 roku. Piszę o zawodowej przygodzie, bo gotuję od najmłodszych lat. Dlatego twierdzę, że mam w tej materii sporo do powiedzenia. Od lat...

Więcej

Dlaczego jesteśmy ostrożni wobec stalowych...

18.03.2022

  „Tyle tych stalowych garnków w Internecie, że nie wiadomo, co wybrać!”, „Ileż tego wszystkiego, takie, siakie, owakie, na co mam się zdecydować?!” Nie raz przychodzi nam usłyszeć taki kliencki lament. Wielu twierdzi, że stalowych naczyń jest za dużo, że wybór dezorientuje. Owszem, sprzętu klasy, na którą nie warto zwracać uwagi, jest w sieci, czy sklepach przerażająca ilość. Jeśli odrzucić...

Więcej

Nie podyskutujesz z grawitacją, nie...

05.06.2021

Zdarzyło Ci się dyskutować z grawitacją i przekonywać ją, że skoro zdecydujesz się na skok z 9-tego piętra, nie powinna sprowadzać Cię do postaci marmolady? Wrzeszczałeś na telefon, że przestał działać, bo zabrakło mu prądu? Oczywiście wtedy, gdy siedzisz w domu, wokół pełno kontaktów, a ładowarka leży w zasięgu ręki? Porzuciłeś samochód w rowie, kopnąwszy uprzednio w oponkę, kiedy był uprzejmy...

Więcej

4 strony świata patelni Demeyere

19.06.2019

Znana światu kulinariów dla wymagających belgijska marka Demeyere przez całe długie dekady skupiała się na ulepszaniu, udoskonalaniu i unowocześnianiu swojej niezwykle zaawansowanej technologii stalowych patelni dedykowanych, na początku, zawodowym kucharzom. Ale, jak wszystko na tym świecie, Belgowie też zdecydowali się ewoluować w innym kierunku. Trudno stwierdzić, czy była to decyzja...

Więcej

Bardzo ważne oznaczenia powłok patelni...

10.04.2019

Jak świat długi i szeroki, producentów tworzących patelnie nieprzywierające jest nieskończona wręcz ilość. Ale tylko bardzo nieliczni uczciwie informują swoich Klientów, z jakimi typami powłok mają do czynienia. Nie chodzi mi o to, czy to powłoka tytanowa, granitowa, polimerowa, czy ceramiczna nieprzywierająca, itp. Tu rzecz sprowadza się do informowania Klienta, że powłoka jest bezpieczna dla...

Więcej

Jak i w czym przechowywać gotowe potrawy w...

08.04.2019

Pewnie zachodzicie w głowę, jaki jest sens pisania o sprawie tak banalnej i oczywistej, jaką jest przechowywanie potraw w lodówce. Otwiera się drzwi lodówki, wstawia jedzenie i drzwi zamyka. Po czym otwiera się je ponownie, kiedy przychodzi czas na odgrzanie przechowywanego posiłku. Cała filozofia. Niby tak, ale jednak nie do końca. Bo to, w czym lub na czym przechowujesz gotowe jedzenie w...

Więcej